De royementsverklaring is een ”waardedocument”
De royementsverklaring was een waardedocument.
De royementsverklaring met veel schadevrije jaren zorgde namelijk voor veel no-claimkorting en dus een goedkope autoverzekering.
Voor 2007 moest je deze royementsverklaring opsturen naar de verzekeraar na het afsluiten van een autoverzekering. Je kon hiermee de opgebouwde schadevrije jaren aantonen.
Vervolgens kon de verzekeraar de schadevrije jaren van de royementsverklaring in gebruik nemen.
Je hebt deze verklaring nu niet meer nodig om schadevrije jaren aan te tonen, omdat de verzekeraar deze online kan opvragen.
Waarom is de royementsverklaring vervangen door Roy-data?
Zo’n royementsverklaring was nogal onhandig en zorgde voor veel administratie. De verzekeraar moest deze namelijk per post opsturen, nadat je je autoverzekering had opgezegd.
Je moest deze vervolgens bewaren tot je een nieuwe autoverzekering ging afsluiten. Je liep hierdoor het risico om de verklaring kwijt te raken. Ondertussen gaven verzekeraars de verklaring maar één keer af. Als je je royementsverklaring kwijt was, dan was je je schadevrije jaren kwijt.
Als je een nieuwe autoverzekering had afgesloten, dan moest je de royementsverklaring weer per post naar de verzekeraar sturen. Op deze manier duurde het enorm lang voor de verzekeraar de schadevrije jaren in gebruik kon nemen.
Verder was een papieren royementsverklaring gemakkelijker te vervalsen. De verzekeraar liep hiermee een groter risico op verzekeringsfraude.
Roy-data
De papieren royementsverklaring is vervangen door Roy-Data, wat staat voor ”royementen database”. Het is een digitale database waar alle verzekeraars in kunnen kijken.
Als je je autoverzekering nu beëindigd, dan zet de verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren in deze database.
Als je vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, dan kan de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren digitaal ophalen en op de polis zetten. Dit is veel makkelijker en gaat veel sneller dan een papieren royementsverklaring.