Royementsverklaring, wat is dat?

Vóór 2007 kreeg je een royementsverklaring als je autoverzekering werd beëindigd. Op deze royementsverklaring stonden de opgebouwde schadevrije jaren. Je kon deze verklaring doorsturen naar de nieuwe verzekeraar, die de schadevrije jaren vervolgens in gebruik kon nemen.

In 2007 is de roymentsverklaring afgeschaft en vervangen door een landelijk registratiesysteem…

Vervangen door Roy-Data

Wanneer je vóór 2007 wilde overstappen van autoverzekering kreeg je, na het opzeggen van de autoverzekering, een royementsverklaring. Je stuurde de officiële verklaring naar de nieuwe verzekeraar, die de schadevrije jaren in gebruik kon nemen.

Zo’n royementsverklaring was onhandig en zorgde voor veel administratie. Daarnaast werd er veel papier verspild en was deze makkelijk te verliezen. Verder duurde het lang voordat de verzekeraar de papieren verklaring had ontvangen.

Op 1 september 2007 werd Roy-Data  geïntroduceerd, een landelijk waarin alle schadevrije jaren worden geregistreerd. Iedere verzekeraar kan met dit systeem schadevrije jaren opvragen, waardoor de royementsverklaring overbodig werd. Vervolgens werd de royementsverklaring volledig afgeschaft.

Lees nu alles over Roy-Data

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Veel Nederlanders betalen te veel voor hun autoverzekering omdat ze nooit overstappen. Het kan goedkoper, check het nu: