Royementsverklaring, wat is dat?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Een royementsverklaring is een document met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Vóór 2007 werd deze afgegeven na het beëindigen van een autoverzekering (royement).

Je moest deze royementsverklaring bewaren. Na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering moest je de royementsverklaring opsturen naar de nieuwe verzekeraar. Deze kon de schadevrije jaren vervolgens in gebruik nemen.

Op 1 september 2007 is de papieren royementsverklaring vervangen door een digitale database, genaamd Roy-data.

Lees nu meer over de royementsverklaring…

Waardedocument

De royementsverklaring was een waardedocument.

De royementsverklaring met veel schadevrije jaren zorgde namelijk voor veel no-claimkorting en dus een goedkope autoverzekering.

Voor 2007 moest je deze royementsverklaring opsturen naar de verzekeraar na het afsluiten van een autoverzekering. Je kon hiermee de opgebouwde schadevrije jaren aantonen.

Vervolgens kon de verzekeraar de schadevrije jaren van de royementsverklaring in gebruik nemen.

Je hebt deze verklaring nu niet meer nodig om schadevrije jaren aan te tonen, omdat de verzekeraar deze online kan opvragen. 

Waarom is de royementsverklaring vervangen door Roy-data?

Zo’n royementsverklaring was nogal onhandig en zorgde voor veel administratie. De verzekeraar moest deze namelijk per post opsturen, nadat je je autoverzekering had opgezegd.

Je moest deze vervolgens bewaren tot je een nieuwe autoverzekering ging afsluiten. Je liep hierdoor het risico om de verklaring kwijt te raken. Ondertussen gaven verzekeraars de verklaring maar één keer af. Als je je royementsverklaring kwijt was, dan was je je schadevrije jaren kwijt.

Als je een nieuwe autoverzekering had afgesloten, dan moest je de royementsverklaring weer per post naar de verzekeraar sturen. Op deze manier duurde het enorm lang voor de verzekeraar de schadevrije jaren in gebruik kon nemen.

Verder was een papieren royementsverklaring gemakkelijker te vervalsen. De verzekeraar liep hiermee een groter risico op verzekeringsfraude.

Roy-data

De papieren royementsverklaring is vervangen door Roy-Data, wat staat voor ”royementen database”. Het is een digitale database waar alle verzekeraars in kunnen kijken.

Als je je autoverzekering nu beëindigd, dan zet de verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren in deze database.

Als je vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, dan kan de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren digitaal ophalen en op de polis zetten. Dit is veel makkelijker en gaat veel sneller dan een papieren royementsverklaring.

 Lees nu alles over Roy-Data

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen