Royementsverklaring, wat is dat?

Geschreven op 12-02-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Een royementsverklaring is een document met daarop het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Vóór 2007 werd deze afgegeven na het beëindigen van een autoverzekering (royement).

Je moest deze royementsverklaring bewaren. Na het afsluiten van een nieuwe autoverzekering moest je de royementsverklaring opsturen naar de nieuwe verzekeraar. Deze kon de schadevrije jaren vervolgens in gebruik nemen.

Op 1 september 2007 is de papieren royementsverklaring vervangen door een digitale database, genaamd Roy-data.

Lees nu meer over de royementsverklaring of vergelijk meteen alle autoverzekeringen...

De royementsverklaring is een ”waardedocument”

De royementsverklaring was een waardedocument.

De royementsverklaring met veel schadevrije jaren zorgde namelijk voor veel no-claimkorting en dus een goedkope autoverzekering.

Voor 2007 moest je deze royementsverklaring opsturen naar de verzekeraar na het afsluiten van een autoverzekering. Je kon hiermee de opgebouwde schadevrije jaren aantonen.

Vervolgens kon de verzekeraar de schadevrije jaren van de royementsverklaring in gebruik nemen.

Je hebt deze verklaring nu niet meer nodig om schadevrije jaren aan te tonen, omdat de verzekeraar deze online kan opvragen.

Waarom is de royementsverklaring vervangen door Roy-data?

Zo’n royementsverklaring was nogal onhandig en zorgde voor veel administratie. De verzekeraar moest deze namelijk per post opsturen, nadat je je autoverzekering had opgezegd.

Je moest deze vervolgens bewaren tot je een nieuwe autoverzekering ging afsluiten. Je liep hierdoor het risico om de verklaring kwijt te raken. Ondertussen gaven verzekeraars de verklaring maar één keer af. Als je je royementsverklaring kwijt was, dan was je je schadevrije jaren kwijt.

Als je een nieuwe autoverzekering had afgesloten, dan moest je de royementsverklaring weer per post naar de verzekeraar sturen. Op deze manier duurde het enorm lang voor de verzekeraar de schadevrije jaren in gebruik kon nemen.

Verder was een papieren royementsverklaring gemakkelijker te vervalsen. De verzekeraar liep hiermee een groter risico op verzekeringsfraude.

Roy-data

De papieren royementsverklaring is vervangen door Roy-Data, wat staat voor ”royementen database”. Het is een digitale database waar alle verzekeraars in kunnen kijken.

Als je je autoverzekering nu beëindigd, dan zet de verzekeraar de opgebouwde schadevrije jaren in deze database.

Als je vervolgens een nieuwe autoverzekering afsluit, dan kan de nieuwe verzekeraar het aantal schadevrije jaren digitaal ophalen en op de polis zetten. Dit is veel makkelijker en gaat veel sneller dan een papieren royementsverklaring.

Lees nu alles over Roy-Data

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template