Schadevrije jaren van een werkgeversverklaring,
tellen die mee?

Je hebt een auto van de zaak gereden, die géén leaseauto was. Hierdoor heb je zelf geen schadevrije jaren opgebouwd. Nu je zelf een autoverzekering wilt afsluiten, wil je natuurlijk profiteren van een hoge korting. Hier heb je schadevrije jaren voor nodig. Soms is het met een werkgeversverklaring mogelijk om toch een aantal schadevrije jaren te krijgen…

Waarom heb je geen schadevrije jaren opgebouwd?

Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de auto én autoverzekering op je naam staat. Omdat je een auto van de zaak hebt gereden, heeft de eigenaar van het bedrijf een autoverzekering afgesloten. Hierdoor heb je dus geen schadevrije jaren opgebouwd, maar met een werkgeversverklaring is het misschien toch mogelijk om schadevrije jaren te krijgen voor je nieuwe autoverzekering.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een officiële verklaring van een werkgever. In deze verklaring staat over welke periode de bestuurder schadevrij heeft gereden. Je stuurt deze verklaring naar de verzekeraar om te laten zien dat je schadevrij hebt gereden.

Wat staat er in een werkgeversverklaring?

In de werkgeversverklaring moet bepaalde informatie staan. Daarnaast moet deze voldoen aan een aantal eisen. Hieronder staat wat er in een werkgeversverklaring moet staan én welke voorwaarden eraan verbonden zijn:

 • Gegevens van de auto, zoals het kenteken
 • Polisnummer en verzekeraar
 • Wie de regelmatige bestuurder van de auto was
 • Welke periode de regelmatige bestuurder schadevrij heeft gereden
 • Moet afgedrukt worden op briefpapier van de werkgever
 • Moet voorzien zijn van een datum
 • Moet ondertekend zijn door iemand die bevoegd is om te tekenen (procuratiehouder)

 

De waarde van een werkgeversverklaring

De werkgeversverklaring is een officieel document, maar is minder waardevol dan een leaseverklaring. Veel autoverzekeraars hechten weinig waarde aan de werkgeversverklaring en kennen géén schadevrije jaren toe. De werkgeversverklaring is namelijk gevoelig voor fraude.

Wanneer verzekeraars de werkgeversverklaring wél accepteren, worden er slechts een beperkt aantal schadevrije jaren gegeven. De schadevrije jaren worden meestal op deze manier gegeven:

 • 1 of 2 jaar geen schade gereden volgens de verklaring: 0 schadevrije jaren
 • 3 jaar geen schade gereden volgens de verklaring: 1 schadevrij jaar
 • 4 jaar geen schade gereden volgens de verklaring: 2 schadevrije jaren
 • 5 of meer jaar geen schade gereden volgens de verklaring: 3 schadevrije jaren

Je krijgt dus niet voor ieder jaar dat je schadevrij hebt gereden een schadevrij jaar, maar het is toch mooi meegenomen als je schadevrije jaren krijgt. Deze zorgen namelijk voor een hogere no-claimkorting en daarmee een lagere premie.

Vergelijk autoverzekeringen

De premies van autoverzekeringen veranderen regelmatig. Blijf daarom vergelijken en stap regelmatig over: