Waarom heb je geen schadevrije jaren opgebouwd?
Je hebt officieel geen schadevrije jaren opgebouwd met een leasecontact, maar waarom is dat?
Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de auto én de autoverzekering op je naam staat. Bij een leasecontract staat de auto én de verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij of werkgever.
Je bouwt dus geen schadevrije jaren op, maar krijgt wel een leaseverklaring. Deze verklaring is meestal om te zetten in schadevrije jaren.
Wat is een leaseverklaring precies?
Op een leaseverklaring staat hoeveel jaar je schadevrij hebt gereden. Je stuurt deze verklaring naar de verzekeraar om aan te tonen dat je schadevrij hebt gereden. De verzekeraar kan vervolgens schadevrije jaren óf een premiekorting geven.
Op deze verklaring moet je naam staan én de auto’s die je hebt gereden. Daarnaast moer er een duidelijke begin- en einddatum op staan.
Verder moet de verklaring laten zien óf en wanneer er schades zijn ontstaan én wat de schadebedragen waren.
Wanneer er meerdere leaseverklaringen zijn, moeten deze op elkaar aansluiten. Hierbij mag er maximaal een periode van 12 maanden tussen de verschillende contracten zitten.
Wanneer je een auto van de zaak hebt gereden, ontvang je deze leaseverklaring alleen als jij de enige bestuurder van de auto was.
Schadevrije jaren óf premiekorting
De meeste verzekeraars geven schadevrije jaren op basis van een leaseverklaring. Sommige verzekeraars geven slechts een korting op de premie.
Verzekeraars die een korting geven zijn bijvoorbeeld de ANWB, Nederlanden van Nu, Unigarant en Univé.
Daarnaast zijn er nog verzekeraars die helemaal geen leaseverklaring accepteren. Zo’n verzekeraar is De Goudse.
Verzekeraars kunnen hun voorwaarden natuurlijk veranderen. Ga daarom even na welke verzekeraars op dit moment korting geven op basis van een leaseverklaring.
Hoe lang is een leaseverklaring geldig?
In principe is een leaseverklaring slechts één jaar geldig, maar er zijn autoverzekeraars die hier soepeler mee omgaan. Bij deze verzekeraars worden leaseverklaringen soms na 3 of 4 jaar nog steeds geaccepteerd.
Je moet een originele leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar. De leaseverklaring wordt maar één keer afgegeven door de leasemaatschappij. Je kunt zonder deze verklaring niet aantonen dat je schadevrij hebt gereden.
Bewaar deze leaseverklaring daarom goed.
Alle (kleine) schades geclaimd
Met een leaseauto is het gebruikelijk om alle (kleine) schades te claimen.
Mensen met een eigen auto laten een kleine deuk of kras op de auto vaak niet repareren, omdat ze dan terugvallen in schadevrije jaren.
Bij een leaseauto worden vaak alle schades geclaimd. Je hebt hierdoor misschien veel kleine schades geclaimd.
Het kan daardoor zijn dat je op basis van de leaseverklaring weinig of zelfs géén schadevrije jaren krijgt van de verzekeraar.