Schadevrije jaren van een leaseauto,
tellen die mee?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je hebt een leaseauto van de zaak gereden óf gebruik gemaakt van private lease. Je wilt nu zelf een autoverzekering afsluiten en profiteren van de maximale korting.

Je hebt zelf officieel geen schadevrije jaren opgebouwd tijdens de leaseperiode, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om toch schadevrije jaren (of premiekorting) te krijgen.

Je moet hiervoor wel een leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar.

Lees nu alles over het afsluiten van een goedkope autoverzekering na een leaseperiode…

Waarom heb je geen schadevrije jaren opgebouwd?

Je hebt officieel geen schadevrije jaren opgebouwd met een leasecontact, maar waarom is dat?

Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de auto én de autoverzekering op je naam staat. Bij een leasecontract staat de auto én de verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij of werkgever.

Je bouwt dus geen schadevrije jaren op, maar krijgt wel een leaseverklaring. Deze verklaring is meestal om te zetten in schadevrije jaren.

Wat is een leaseverklaring precies?

Op een leaseverklaring staat hoeveel jaar je schadevrij hebt gereden. Je stuurt deze verklaring naar de verzekeraar om aan te tonen dat je schadevrij hebt gereden. De verzekeraar kan vervolgens schadevrije jaren óf een premiekorting geven.

Op deze verklaring moet je naam staan én de auto’s die je hebt gereden. Daarnaast moer er een duidelijke begin- en einddatum op staan.

Verder moet de verklaring laten zien óf en wanneer er schades zijn ontstaan én wat de schadebedragen waren.

Wanneer er meerdere leaseverklaringen zijn, moeten deze op elkaar aansluiten. Hierbij mag er maximaal een periode van 12 maanden tussen de verschillende contracten zitten.

Wanneer je een auto van de zaak hebt gereden, ontvang je deze leaseverklaring alleen als jij de enige bestuurder van de auto was.

Schadevrije jaren óf premiekorting

De meeste verzekeraars geven schadevrije jaren op basis van een leaseverklaring. Sommige verzekeraars geven slechts een korting op de premie.

Verzekeraars die een korting geven zijn bijvoorbeeld de ANWB, Nederlanden van Nu, Unigarant en Univé.

Daarnaast zijn er nog verzekeraars die helemaal geen leaseverklaring accepteren. Zo’n verzekeraar is De Goudse.

Hoe lang is een leaseverklaring geldig?

In principe is een leaseverklaring slechts één jaar geldig, maar er zijn autoverzekeraars die hier soepeler mee omgaan. Bij deze verzekeraars worden leaseverklaringen soms na 3 of 4 jaar nog steeds geaccepteerd.

Je moet een originele leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar. De leaseverklaring wordt maar één keer afgegeven door de leasemaatschappij. Je kunt zonder deze verklaring niet aantonen dat je schadevrij hebt gereden.

Bewaar deze leaseverklaring daarom goed.

Alle (kleine) schades geclaimd

Met een leaseauto is het gebruikelijk om alle (kleine) schades te claimen.

Mensen met een eigen auto laten een kleine deuk of kras op de auto vaak niet repareren, omdat ze dan terugvallen in schadevrije jaren.

Bij een leaseauto worden vaak alle schades geclaimd. Je hebt hierdoor misschien veel kleine schades geclaimd.

Het kan daardoor zijn dat je op basis van de leaseverklaring weinig of zelfs géén schadevrije jaren krijgt van de verzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen