Schadevrije jaren van een leaseauto, tellen die mee?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 12-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 12-2-2018 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 12-2-2018
Leestijd: 2 min.

Je hebt een leaseauto van de zaak gereden óf gebruik gemaakt van private lease. Je wilt nu zelf een autoverzekering afsluiten en profiteren van de maximale korting.

Je hebt zelf officieel geen schadevrije jaren opgebouwd tijdens de leaseperiode, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om toch schadevrije jaren (of premiekorting) te krijgen. Je moet hiervoor wel een leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar.

Lees nu alles over het afsluiten van een goedkope autoverzekering na een leaseperiode…

Waarom heb je geen schadevrije jaren opgebouwd?

Je hebt officieel geen schadevrije jaren opgebouwd met een leasecontact, maar waarom is dat?

Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de auto én de autoverzekering op je naam staat. Bij een leasecontract staat de auto én de verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij of werkgever.

Je bouwt dus geen schadevrije jaren op, maar krijgt wel een leaseverklaring. Deze verklaring is meestal om te zetten in schadevrije jaren.

Wat is een leaseverklaring precies?

Op een leaseverklaring staat hoeveel jaar je schadevrij hebt gereden. Je stuurt deze verklaring naar de verzekeraar om aan te tonen dat je schadevrij hebt gereden. De verzekeraar kan vervolgens schadevrije jaren óf een premiekorting geven.

Op deze verklaring moet je naam staan én de auto’s die je hebt gereden. Daarnaast moer er een duidelijke begin- en einddatum op staan.

Verder moet de verklaring laten zien óf en wanneer er schades zijn ontstaan én wat de schadebedragen waren.

Wanneer er meerdere leaseverklaringen zijn, moeten deze op elkaar aansluiten. Hierbij mag er maximaal een periode van 12 maanden tussen de verschillende contracten zitten.

Wanneer je een auto van de zaak hebt gereden, ontvang je deze leaseverklaring alleen als jij de enige bestuurder van de auto was.

Schadevrije jaren óf premiekorting

De meeste verzekeraars geven schadevrije jaren op basis van een leaseverklaring. Sommige verzekeraars geven slechts een korting op de premie.

Verzekeraars die een korting geven zijn bijvoorbeeld de ANWBNederlanden van NuUnigarant en Univé.

Daarnaast zijn er nog verzekeraars die helemaal geen leaseverklaring accepteren. Zo’n verzekeraar is De Goudse.

Verzekeraars kunnen hun voorwaarden natuurlijk veranderen. Ga daarom even na welke verzekeraars op dit moment korting geven op basis van een leaseverklaring.

Hoe lang is een leaseverklaring geldig?

In principe is een leaseverklaring slechts één jaar geldig, maar er zijn autoverzekeraars die hier soepeler mee omgaan. Bij deze verzekeraars worden leaseverklaringen soms na 3 of 4 jaar nog steeds geaccepteerd.

Je moet een originele leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar. De leaseverklaring wordt maar één keer afgegeven door de leasemaatschappij. Je kunt zonder deze verklaring niet aantonen dat je schadevrij hebt gereden.

Bewaar deze leaseverklaring daarom goed.

Alle (kleine) schades geclaimd

Met een leaseauto is het gebruikelijk om alle (kleine) schades te claimen.

Mensen met een eigen auto laten een kleine deuk of kras op de auto vaak niet repareren, omdat ze dan terugvallen in schadevrije jaren.

Bij een leaseauto worden vaak alle schades geclaimd. Je hebt hierdoor misschien veel kleine schades geclaimd.

Het kan daardoor zijn dat je op basis van de leaseverklaring weinig of zelfs géén schadevrije jaren krijgt van de verzekeraar.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: