Schadevrije jaren van een leaseauto, tellen die mee?

Geschreven op 12-02-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een leaseauto van de zaak gereden óf gebruik gemaakt van private lease. Je wilt nu zelf een autoverzekering afsluiten en profiteren van de maximale korting.

Je hebt zelf officieel geen schadevrije jaren opgebouwd tijdens de leaseperiode, maar gelukkig zijn er mogelijkheden om toch schadevrije jaren (of premiekorting) te krijgen. Je moet hiervoor wel een leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar.

Lees nu alles over het afsluiten van een goedkope autoverzekering na een leaseperiode of vergelijk meteen alle autoverzekeringen...

Waarom heb je geen schadevrije jaren opgebouwd?

Je hebt officieel geen schadevrije jaren opgebouwd met een leasecontact, maar waarom is dat?

Je bouwt alleen schadevrije jaren op als de auto én de autoverzekering op je naam staat. Bij een leasecontract staat de auto én de verzekering meestal op naam van de leasemaatschappij of werkgever.

Je bouwt dus geen schadevrije jaren op, maar krijgt wel een leaseverklaring. Deze verklaring is meestal om te zetten in schadevrije jaren.

Wat is een leaseverklaring precies?

Op een leaseverklaring staat hoeveel jaar je schadevrij hebt gereden. Je stuurt deze verklaring naar de verzekeraar om aan te tonen dat je schadevrij hebt gereden. De verzekeraar kan vervolgens schadevrije jaren óf een premiekorting geven.

Op deze verklaring moet je naam staan én de auto’s die je hebt gereden. Daarnaast moer er een duidelijke begin- en einddatum op staan.

Verder moet de verklaring laten zien óf en wanneer er schades zijn ontstaan én wat de schadebedragen waren.

Wanneer er meerdere leaseverklaringen zijn, moeten deze op elkaar aansluiten. Hierbij mag er maximaal een periode van 12 maanden tussen de verschillende contracten zitten.

Wanneer je een auto van de zaak hebt gereden, ontvang je deze leaseverklaring alleen als jij de enige bestuurder van de auto was.

Schadevrije jaren óf premiekorting

De meeste verzekeraars geven schadevrije jaren op basis van een leaseverklaring. Sommige verzekeraars geven slechts een korting op de premie.

Verzekeraars die een korting geven zijn bijvoorbeeld de ANWB, Nederlanden van Nu, Unigarant en Univé.

Daarnaast zijn er nog verzekeraars die helemaal geen leaseverklaring accepteren. Zo’n verzekeraar is De Goudse.

Verzekeraars kunnen hun voorwaarden natuurlijk veranderen. Ga daarom even na welke verzekeraars op dit moment korting geven op basis van een leaseverklaring.

Hoe lang is een leaseverklaring geldig?

In principe is een leaseverklaring slechts één jaar geldig, maar er zijn autoverzekeraars die hier soepeler mee omgaan. Bij deze verzekeraars worden leaseverklaringen soms na 3 of 4 jaar nog steeds geaccepteerd.

Je moet een originele leaseverklaring opsturen naar de verzekeraar. De leaseverklaring wordt maar één keer afgegeven door de leasemaatschappij. Je kunt zonder deze verklaring niet aantonen dat je schadevrij hebt gereden.

Bewaar deze leaseverklaring daarom goed.

Alle (kleine) schades geclaimd

Met een leaseauto is het gebruikelijk om alle (kleine) schades te claimen.

Mensen met een eigen auto laten een kleine deuk of kras op de auto vaak niet repareren, omdat ze dan terugvallen in schadevrije jaren.

Bij een leaseauto worden vaak alle schades geclaimd. Je hebt hierdoor misschien veel kleine schades geclaimd.

Het kan daardoor zijn dat je op basis van de leaseverklaring weinig of zelfs géén schadevrije jaren krijgt van de verzekeraar.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]