Serviceprovider in verzekeringen,
wat is dat?

Veel intermediairs in verzekeringen werken samen met een serviceprovider. Deze serviceprovider is in principe een groothandelaar in verzekeringen.

Via een serviceprovider krijgt een tussenpersoon toegang tot de verzekeringsproducten, bijvoorbeeld autoverzekeringen, van meerdere verzekeraars. Daarnaast helpt een serviceprovider de tussenpersonen om beter te presteren.

De grootste serviceproviders zijn VCN Verzekeringen, Voogd en Voogd, Van Kampen Groep, SAA en DAK.

Lees nu alles over serviceproviders. Ontdek welke werkzaamheden ze verrichten, hoe ze verdienen én welke serviceproviders er allemaal zijn…

Samenwerken met intermediairs

Voordat er serviceproviders waren, maakte tussenpersonen met iedere verzekeraar aparte afspraken. De tussenpersoon moest per verzekeraar een administratie bijhouden. Daarnaast ontvingen ze van iedere verzekeraar een doorlopende provisie.

Serviceproviders zorgen ervoor dat tussenpersonen slechts met één partij hoeven samen te werken. Via de serviceprovider krijgen ze toegang tot het verzekeringsaanbod van vele verzekeraars. Daarnaast krijgen ze de provisie niet langer per verzekeraar, maar in één keer via de serviceprovider uitbetaald.

Voor tussenpersonen betekent dit dat ze minder werkzaamheden hoeven te verrichten, makkelijk kunnen werken én geld besparen. Daarom werken veel tussenpersonen nu samen met een serviceprovider om verzekeringen aan te bieden.

Wat doet een serviceprovider?

Serviceproviders nemen werkzaamheden over van tussenpersonen én de verzekeraar. Van de tussenpersonen nemen ze een deel van de administratie over. Voor verzekeraars verzorgen ze de administratie van polissen. Daarnaast zorgen ze voor de behandeling en uitbetaling van schades.

Tekencommissie

De serviceprovider is, naast de tussenpersoon, wel een extra tussenschakel. Uiteraard moet deze tussenschakel ook geld verdienen.

Serviceproviders ontvangen tekencommissie van de verzekeraar. Dit is een vergoeding die de verzekeraar geeft voor het verwerken van de administratie, het opmaken van polissen en het behandelden van schades.

De tekencommissie is vaak 7,5% tot 10% van de premie, exclusief assurantiebelasting én na aftrek van de provisie van de tussenpersoon.

Beste serviceproviders

Onderzoeksbureau D&O doet jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van serviceproviders. In 2016 is VCN Verzekeringen uitgeroepen tot beste serviceprovider. In 2017 mocht Voogd deze prijs in ontvangst nemen.

Alle serviceproviders in Nederland

De grootste serviceprovider van Nederland zijn VCN Verzekeringen, Voogd en Voogd, Van Kampen Groep, SAA Verzekeringen en DAK. Hieronder staat een overzicht met alle serviceproviders die in de verzekeringen actief zijn:

 

AcuraInkoopcombinatie
ANACKlap
BSB VerzekeringenLandelijk Netwerk
CDS AssuradeurenNedasco
Connect AssuradeurenRISK
DAKTurien en Co
IntermediairscollectiefVCN
H&L AssuradeurenVDRD
HeinenoordVKG
IntrasuranceVoogd en Voogd
Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Ontdek nu wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is. Maak nu een vergelijking: