Serviceprovider in verzekeringen,
wat is dat?

Staat online sinds: 19 januari 2018

Veel intermediairs in verzekeringen werken samen met een serviceprovider. Deze serviceprovider is in principe een groothandelaar in verzekeringen.

Via een serviceprovider krijgt een tussenpersoon toegang tot de verzekeringsproducten, bijvoorbeeld autoverzekeringen, van meerdere verzekeraars. Daarnaast helpt een serviceprovider de tussenpersonen om beter te presteren.

De grootste serviceproviders zijn VCN Verzekeringen, Voogd en Voogd, Van Kampen Groep, SAA en DAK.

Lees nu alles over serviceproviders. Ontdek welke werkzaamheden ze verrichten, hoe ze verdienen én welke serviceproviders er allemaal zijn…

Samenwerken met intermediairs

Voordat er serviceproviders waren, maakte tussenpersonen met iedere verzekeraar aparte afspraken. De tussenpersoon moest per verzekeraar een administratie bijhouden. Daarnaast ontvingen ze van iedere verzekeraar een doorlopende provisie.

Serviceproviders zorgen ervoor dat tussenpersonen slechts met één partij hoeven samen te werken. Via de serviceprovider krijgen ze toegang tot het verzekeringsaanbod van vele verzekeraars. Daarnaast krijgen ze de provisie niet langer per verzekeraar, maar in één keer via de serviceprovider uitbetaald.

Voor tussenpersonen betekent dit dat ze minder werkzaamheden hoeven te verrichten, makkelijk kunnen werken én geld besparen. Daarom werken veel tussenpersonen nu samen met een serviceprovider om verzekeringen aan te bieden.

Wat doet een serviceprovider?

Serviceproviders nemen werkzaamheden over van tussenpersonen én de verzekeraar. Van de tussenpersonen nemen ze een deel van de administratie over. Voor verzekeraars verzorgen ze de administratie van polissen. Daarnaast zorgen ze voor de behandeling en uitbetaling van schades.

Tekencommissie

De serviceprovider is, naast de tussenpersoon, wel een extra tussenschakel. Uiteraard moet deze tussenschakel ook geld verdienen.

Serviceproviders ontvangen tekencommissie van de verzekeraar. Dit is een vergoeding die de verzekeraar geeft voor het verwerken van de administratie, het opmaken van polissen en het behandelden van schades.

De tekencommissie is vaak 7,5% tot 10% van de premie, exclusief assurantiebelasting én na aftrek van de provisie van de tussenpersoon.

Beste serviceproviders

Onderzoeksbureau D&O doet jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van serviceproviders. In 2016 is VCN Verzekeringen uitgeroepen tot beste serviceprovider. In 2017 mocht Voogd deze prijs in ontvangst nemen.

Alle serviceproviders in Nederland

De grootste serviceprovider van Nederland zijn VCN Verzekeringen, Voogd en Voogd, Van Kampen Groep, SAA Verzekeringen en DAK. Hieronder staat een overzicht met alle serviceproviders die in de verzekeringen actief zijn:

 

AcuraInkoopcombinatie
ANACKlap
BSB VerzekeringenLandelijk Netwerk
CDS AssuradeurenNedasco
Connect AssuradeurenRISK
DAKTurien en Co
IntermediairscollectiefVCN
H&L AssuradeurenVDRD
HeinenoordVKG
IntrasuranceVoogd en Voogd

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Ontdek nu wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is. Maak nu een vergelijking…