Tussenpersoon, wat is dat?

Staat online sinds: 29 december 2017

Je kunt een autoverzekering afsluiten via een tussenpersoon. Een tussenpersoon is een verkoper of handelaar is verzekeren.

De tussenpersoon is een verkoopkanaal van de verzekeraar. De verzekeraar betaalt de assurantietussenpersoon provisie om verzekeringen te verkopen.

Jaarlijks neemt het aantal tussenpersonen af. Daarnaast zijn steeds meer tussenpersonen online gaan werken.

Lees nu alles over de tussenpersoon. Ontdek waarom mensen voor een tussenpersoon kiezen en wat de kosten zijn. Kom erachter hoeveel tussenpersonen er zijn én wat de grootste zijn. Lees daarna meer over het afsluiten van een verzekering zónder tussenpersoon…

Waarom een tussenpersoon?

Vroeger was het heel normaal om een verzekering af te sluiten via een tussenpersoon. Voor het mogelijk was om online verzekeringen te vergelijken én af te sluiten, was het vrijwel alleen mogelijk om een verzekering aan te vragen via een tussenpersoon.

Door de komst van het internet konden mensen opeens zelf verzekeringen vergelijken. Zelf vergelijken was sneller, makelijker én beter. Hierdoor zijn veel tussenpersonen verdwenen óf online gaan werken. De bekendste online tussenpersoon is Independer, nu eigendom van Achmea.

Beginnende bestuurders weten misschien niet eens meer wat een tussenpersoon is, terwijl veel ouderen nog steeds een tussenpersoon hebben. Het geeft een gevoel van vertrouwen. Iemand die de verzekeringen in de gaten houdt en die ze kunnen bellen als ze een andere auto kopen of schade hebben.

Het vertrouwen én het persoonlijke is het grootste voordeel van de tussenpersoon. Het heeft echter ook een keerzijde. Veel tussenpersonen nemen vrijwel nooit contact op met hun klanten om een betere óf goedkopere verzekering aan te bieden. De provisie die ze ontvangen is een percentage van de premie. Hoe hoger de premie, hoe meer geld de tussenpersoon verdient.

Veel tussenpersonen zijn bang dat als ze ”slapende honden wakker maken” en klanten dan ontdekken dat er online betere én goedkopere verzekeringen te vinden zijn.

Onafhankelijk tussenpersoon

Veel tussenpersonen zeggen onafhankelijk te zijn. Iedere tussenpersoon heeft het wel op zijn website staan. Om eerlijk te zijn is iedere tussenpersoon afhankelijk van verzekeraars.

De tussenpersonen bieden namelijk de verzekeringen van verzekeraars aan. Deze verzekeraars betalen de tussenpersonen doorlopende provisie.  Vaak vergelijken tussenpersonen géén autoverzekeringen van verzekeraars die geen provisie uitbetalen.

Vraag de ”onafhankelijke” tussenpersoon maar eens wat de premie van bijvoorbeeld Centraal Beheer Achmea, Ditzo of NowGo is. De tussenpersoon zal deze autoverzekeringen niet vergelijken, omdat deze verzekeraars geen provisie uitbetalen.

Het is overigens niet erg om afhankelijk te zijn, als ze goede en goedkope verzekeringen aanbieden. Het is alleen opmerkelijk dat ze er allemaal mee te koop lopen.

Wat kost een tussenpersoon?

Vroeger verdiende tussenpersonen nog meer geld dan nu. Ze hebben enorm geprofiteerd van hoge afsluitprovisies, doorlopende provisies en bonussen. Langzaam werd het toezicht strenger en daalde de provisies. Op complexe producten werd de provisie helemaal afgeschaft.

Provisie

Momenteel ontvangen tussenpersonen tussen de 15 en 27,5% van de premie als provisie. Deze provisie ontvangen ze iedere maand, zolang de verzekering loopt. Je betaalt deze provisie iedere maand, ook als je nooit meer iets van de tussenpersoon hoort.

Serviceabonnementen

Door de afschaffing van provisie op complexe producten én de daling van provisie op andere producten, zijn sommige tussenpersoon gaan werken met abonnementen. Klanten betalen hierbij  iedere maand €5 tot €50. Je tussenpersoon houdt hiervoor de verzekeringen in de gaten. Je kunt bellen voor vragen of advies.

Wees oplettend met het afsluiten van een abonnement. Is het wel echt nodig? De meeste mensen kunnen makkelijk zelf een autoverzekering afsluiten en hebben daarna helemaal geen tussenpersoon nodig.

Hulp bij het verhalen van schade

Vroeger was het heel normaal om klanten te helpen bij het verhalen van een autoschade. Dit is een groot voordeel van een tussenpersoon.

Helaas zijn steeds minder tussenpersonen bereid om de schade voor hun klanten te verhalen. Ze doen dit alleen als klanten een verhaalsbijstand– of rechtsbijstandverzekering hebben. Hierdoor hoeven ze zelf bijna niks te doen. Dit terwijl ze wel iedere maand provisie krijgen óf profiteren van een serviceabonnement.

Daarnaast zijn er tussenpersonen die de schade wel willen verhalen, maar hier extra kosten voor in rekening brengen. Het is verstandig om vooraf te vragen of de tussenpersoon schades verhaalt in ruil voor de betaalde provisie of als onderdeel van het serviceabonnement.

Hoeveel tussenpersonen in Nederland?

Voor 2008 hadden we nog meer dan 10.000 tussenpersonen in Nederland. De verwachting is dat er in 2020 nog 5.500 tussenpersonen over zijn.

Het aantal tussenpersonen in Nederland daalt sterk. Het is één van de missies van Lastenvrij: alle tussenpersonen uitschakelen. Hierdoor betalen we géén doorlopende provisie meer en worden verzekeringen uiteindelijk voor iedereen goedkoper.

Door de komst van het internet zijn mensen namelijk zelf in staat om verzekeringen te vergelijken. Je kunt zelf misschien wel een uitgebreidere vergelijking maken dan een tussenpersoon, zeker bij autoverzekeringen.

Grootste tussenpersonen

In Nederland zijn een aantal grote tussenpersonen actief. De bekendste zijn Independer en Consumentenbond.

Hier is een overzicht met de grootste tussenpersonen. Het overzicht is afkomstig uit het AM-magazine van november 2017:

 

BedrijfOmzet 2016 in mln.
Rabobank€259
Aon Groep Nederland€229
Meeùs Groep€109,5
Marsh€100
Independer€54,6
IAK Verzekeringen€54,5
SAA Verzekeringen€51
Veldsink Groep€47,3
Zicht, risico- en verzekeringsadviseurs€47
ABN AMRO€40,2
ING Bank Assurantiebedrijf€36

Autoverzekering zonder tussenpersoon

Veel tussenpersonen vergelijken alleen autoverzekeringen van verzekeraars die doorlopende provisie uitbetalen. Direct writers betalen géén provisie uit, maar zijn vaak goedkoop. Je kunt daardoor waarschijnlijk een voordeligere autoverzekering vinden als je niet naar een tussenpersoon gaat.

Het is tegenwoordig makkelijk om zelf een vergelijking te maken. Je kunt alle premies en polisvoorwaarden vergelijken. Je kunt misschien wel een betere vergelijking maken dan veel tussenpersonen.

Lastenvrij is de enige vergelijkingssite in Nederland die géén provisie aanneemt. We zijn géén verzekeraar of tussenpersoon. Wij vergelijken alleen. We laten zien welke verzekeraar het beste of voordeligste is. Je kunt de verzekering vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar afsluiten, dit geheel provisievrij.

Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering zonder tussenpersoon

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk vele autoverzekeringen en ontdek binnen een minuut wat de goedkoopste is…