Wat is een tussenpersoon?

Geschreven op 29-12-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je kunt een autoverzekering afsluiten via een tussenpersoon. Een tussenpersoon is een verkoper of handelaar is verzekeren. De tussenpersoon is een verkoopkanaal van de verzekeraar. De verzekeraar betaalt de assurantietussenpersoon provisie om verzekeringen te verkopen.

Jaarlijks neemt het aantal tussenpersonen af. Daarnaast zijn steeds meer tussenpersonen online gaan werken.

Lees nu alles over de tussenpersoon. Ontdek waarom mensen voor een tussenpersoon kiezen en wat de kosten zijn. Kom erachter hoeveel tussenpersonen er zijn én wat de grootste zijn.

Lees daarna meer over het afsluiten van een verzekering zónder tussenpersoon:

Waarom een tussenpersoon?

Vroeger was het heel normaal om een verzekering af te sluiten via een tussenpersoon. Voor het mogelijk was om online verzekeringen te vergelijken én af te sluiten, was het vrijwel alleen mogelijk om een verzekering aan te vragen via een tussenpersoon.

Zelf vergelijken

Door de komst van het internet konden mensen opeens zelf verzekeringen vergelijken. Zelf vergelijken was sneller, makkelijker én vaak beter. Hierdoor zijn veel tussenpersonen verdwenen óf online gaan werken. De bekendste online tussenpersoon is Independer, nu eigendom van Achmea.

Het gevoel van vertrouwen

Beginnende bestuurders weten misschien niet eens meer wat een tussenpersoon is, terwijl veel ouderen nog steeds een tussenpersoon hebben. Het geeft een gevoel van vertrouwen. Iemand die de verzekeringen in de gaten houdt en die ze kunnen bellen als ze een andere auto kopen of schade hebben.

Hoe hoger de premie, hoe meer provisie

Het vertrouwen én het persoonlijke is het grootste voordeel van de tussenpersoon. Het heeft echter ook een keerzijde. Veel tussenpersonen nemen vrijwel nooit contact op met hun klanten om een betere óf goedkopere verzekering aan te bieden.

De provisie die ze ontvangen is een percentage van de premie. Hoe hoger de premie, hoe meer geld de tussenpersoon verdient.

Veel tussenpersonen zijn bang dat als ze ”slapende honden wakker maken” en klanten dan ontdekken dat er online betere én goedkopere verzekeringen te vinden zijn.

Onafhankelijk tussenpersoon

Veel tussenpersonen zeggen ”onafhankelijk te zijn”. Iedere tussenpersoon heeft het wel op zijn website staan.

Om eerlijk te zijn is iedere tussenpersoon afhankelijk van verzekeraars.

Doorlopende provisie

De tussenpersonen bieden namelijk de verzekeringen van verzekeraars aan. Deze verzekeraars betalen de tussenpersonen doorlopende provisie.  Vaak vergelijken tussenpersonen géén autoverzekeringen van verzekeraars die geen provisie uitbetalen.

Direct writers

Vraag de ”onafhankelijke” tussenpersoon maar eens wat de premie van bijvoorbeeld Centraal Beheer AchmeaDitzo of NowGo is. De tussenpersoon zal deze autoverzekeringen niet vergelijken, omdat deze verzekeraars geen provisie uitbetalen. Dit zijn zogenaamde direct writers, die zonder tussenpersonen werken.

Wat kost een tussenpersoon?

Vroeger verdiende tussenpersonen nog meer geld dan nu. Ze hebben enorm geprofiteerd van hoge afsluitprovisies, doorlopende provisies en bonussen.

Langzaam werd het toezicht strenger en daalde de provisies. Op complexe producten werd de provisie helemaal afgeschaft.

Provisie

Momenteel ontvangen tussenpersonen tussen de 15 en 27,5% van de premie als provisie. Deze provisie ontvangen ze iedere maand, zolang de verzekering loopt.

Je betaalt deze provisie iedere maand, ook als je nooit meer iets van de tussenpersoon hoort.

Serviceabonnementen

Door de afschaffing van provisie op complexe producten én de daling van provisie op andere producten, zijn sommige tussenpersoon gaan werken met abonnementen.

Klanten betalen hierbij  iedere maand €5 tot €50. Je tussenpersoon houdt hiervoor de verzekeringen in de gaten. Je kunt bellen voor vragen of advies.

Wees oplettend met het afsluiten van een abonnement. Is het wel echt nodig? De meeste mensen kunnen makkelijk zelf een autoverzekering afsluiten en hebben daarna helemaal geen tussenpersoon nodig.

Hulp bij het verhalen van een autoschade?

Vroeger was het heel normaal om klanten te helpen bij het verhalen van een autoschade. Dit is een groot voordeel van een tussenpersoon.

Rechtsbijstand

Helaas zijn steeds minder tussenpersonen bereid om de schade voor hun klanten te verhalen. Ze doen dit alleen als klanten rechtsbijstand of verhaalsbijstand hebben.

Hierdoor hoeven ze zelf bijna niks te doen. Dit terwijl ze wel iedere maand provisie krijgen óf profiteren van een service abonnement.

Extra kosten

Daarnaast zijn er tussenpersonen die de schade wel willen verhalen, maar hier extra kosten voor in rekening brengen. Het is verstandig om vooraf te vragen of de tussenpersoon schades verhaalt in ruil voor de betaalde provisie of als onderdeel van het service abonnement.

Hoeveel tussenpersonen zijn er in Nederland?

Voor 2008 hadden we nog meer dan 10.000 tussenpersonen in Nederland. De verwachting is dat er in 2020 nog 5.500 tussenpersonen over zijn.

Het aantal tussenpersonen in Nederland daalt sterk. Het is één van de missies van Lastenvrij:

zorgen dat er minder tussenschakels overblijven, zodat de premies van verzekeringen voor iedereen omlaag kunnen.

We geloven dat als we allemaal stoppen met het betalen van doorlopende provisie, autoverzekeringen uiteindelijk voor iedereen goedkoper worden.

Door de komst van het internet zijn mensen namelijk zelf in staat om autoverzekeringen te vergelijken. Je kunt zelf misschien wel een uitgebreidere vergelijking maken dan een tussenpersoon, zeker bij autoverzekeringen.

De grootste tussenpersonen van Nederland

In Nederland zijn een aantal grote tussenpersonen actief. De bekendste is Independer.

Hier is een overzicht met de grootste tussenpersonen met daarbij de omzet van 2016 in mln.

 • Rabobank €259
 • Aon Groep Nederland €229
 • Meeùs Groep €109,5
 • Marsh €100
 • Independer €54,6
 • IAK Verzekeringen €54,5
 • SAA Verzekeringen €51
 • Veldsink Groep €47,3
 • Zicht €47
 • ABN AMRO €40,2
 • ING Bank €36

Het overzicht is afkomstig uit het AM-magazine van november 2017.

Autoverzekering zonder tussenpersoon

Veel tussenpersonen vergelijken alleen autoverzekeringen van verzekeraars die doorlopende provisie uitbetalen.

Direct writers betalen géén provisie uit, maar zijn vaak goedkoop. Je kunt daardoor waarschijnlijk een voordeligere autoverzekering vinden als je niet naar een tussenpersoon gaat.

Het is tegenwoordig makkelijk om zelf een vergelijking te maken. Je kunt alle premies en polisvoorwaarden vergelijken. Je kunt misschien wel een betere vergelijking maken dan veel tussenpersonen.

Lastenvrij is één van de enige vergelijkingssite in Nederland die géén doorlopende provisie aanneemt.

We zijn géén verzekeraar of tussenpersoon. Wij vergelijken alleen. We laten zien welke verzekeraar het beste of voordeligste is.

Je kunt de verzekering vervolgens rechtstreeks bij de verzekeraar afsluiten, dit geheel provisievrij.

Lees meer over het afsluiten van een autoverzekering zonder tussenpersoon

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]