Autoverzekering afsluiten na wanbetaling

Geschreven op 03-07-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt de premie van de autoverzekering niet betaald. Daarom heeft de vorige verzekeraar je autoverzekering beëindigd wegens wanbetaling.

Je bent nu op zoek naar een nieuwe autoverzekering, maar ontdekt dat het moeilijk is om een autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars staan niet te springen om mensen te slecht betalen, maar soms zijn er toch mogelijkheden om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Hieronder staan alles over het afsluiten van een autoverzekering na wanbetaling…

Wordt wanbetaling geregistreerd?

Autoverzekeraars mogen een autoverzekering beëindigen wanneer je je niet aan je verplichtingen houdt. Het betalen van de premie is zo’n verplichting. Wanneer je de premie niet betaalt.

Gevolgen van wanbetaling

Wanneer je de premie niet betaalt, kan dat vergaande gevolgen hebben. De verzekeraar kan de polis beëindigen, maar kan ook incassokosten opleggen, de dekking opschorten én uiteindelijk de polis beëindigen. Vervolgens kan de RDW meerdere boetes opleggen.

Stichting CIS

Verder kan de verzekeraar je registeren bij de stichting CIS. Wanneer je een autoverzekering wilt afsluiten, controleert de nieuwe verzekeraar of je een CIS-melding hebt.

Zo’n CIS-melding is een reden om iemand af te wijzen, waardoor het moeilijker wordt om een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Meer informatie: Auto verzekeren met CIS-registratie

Autoverzekering afsluiten zonder check

Het is dus moeilijker om een autoverzekering af te sluiten. Je bent daarom misschien op zoek naar een autoverzekeraar die geen check uitvoert, maar die bestaat niet.

Bij het afsluiten van een autoverzekering stellen alle verzekeraars acceptatievragen, waaronder de vraag of er ooit een verzekering is beëindigd. Je hebt verplicht om hier eerlijk antwoord op te geven. Daarnaast kunnen verzekeraars van alles nakijken.

Het heeft dus geen zin om te zoeken naar een verzekeraar die geen controle uitvoert óf om het betalingsverleden te verzwijgen.

Wat is dan wel een eventuele oplossing?

Uitgebreid informeren

Het is slimmer om de autoverzekeraar uitgebreid te informeren. Voor verzekeraars is eerlijkheid belangrijk.

Wanneer je open bent over je betalingsverleden, maak je meer kans om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten. Wanneer je liegt over je betalingsverleden kunnen de problemen alleen maar groter worden.

Jaarbetaling voorstellen

Verzekeraars weigeren iemand met een slecht betalingsverleden, om het risico dat deze wanbetaler opnieuw slecht zal betalen. Daarnaast denken ze dat wanbetalers het minder nauw nemen met de regels én hun betalingsverplichting.

Je kunt het risico van wanbetaling grotendeels wegnemen door de complete jaarpremie ineens over te maken. De verzekeraar hoeft zich dan geen zorgen te maken dat er een betalingsachterstand ontstaan. Je hebt de premie namelijk vooruit betaalt.

Wanneer je je auto verkoopt dan ontvangt je een vrijwaringsbewijs. Hiermee kun je je autoverzekering opzeggen. Je krijgt de teveel betaalde premie vervolgens gewoon weer terug.

Vele autoverzekeringen vergelijke

Waarschijnlijk zullen er nog steeds verzekeraars zijn die je weigeren. In Nederland zijn er vele verzekeraars, die allemaal anders omgaan met wanbetalers.

Je maakt meer kans om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten, door de aanvraag in te dienen bij meerdere verzekeraars. Check even het overzicht met alle Nederlandse verzekeraars óf ga naar de vergelijker.

Geef in de toelichting aan dat de vorige polis is beëindigd wegens wanbetaling en dat je daarom een vooruitbetaling voorstelt.

De Vereende

Waarschijnlijk zullen er nog steeds verzekeraars zijn die je weigeren. In Nederland zijn er vele verzekeraars, die allemaal anders omgaan met wanbetalers.

Wanneer je meerdere verzekeraars hebt benaderd en je wordt overal afgewezen, dan kun je terecht bij De Vereende. Het is een speciale verzekeraar, die iedereen accepteert.

Het nadeel is dat deze verzekeraar strenge voorwaarden stelt én een enorm hoge premie heeft.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]