Autoverzekering zonder vragen en controle?

Geschreven op 30-05-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een strafblad, veel schades geclaimd, een oude rijontzegging, een malusregistratie óf betalingsproblemen gehad. Hierdoor is het moeilijker een autoverzekering af te sluiten.

Je bent daarom op zoek naar een autoverzekeraar die geen vragen stelt of controle uitvoert, maar dit is de verkeerde manier van denken. Alle verzekeraars stellen vragen en checken de aanvraag.

Je kunt deze vragen beter eerlijk en uitgebreid beantwoorden. Je maakt op die manier de meeste kans om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten.

Hieronder staat meer informatie over de check die verzekeraars uitvoeren. Daarnaast geven we een aantal goede tips:

Waarom stellen verzekeraars vragen?

Autoverzekeraars willen het liefst zo min mogelijk schades uitbetalen. Wanneer ze veel schades moeten uitbetalen, worden de autoverzekeringen voor alle klanten duurder.

Daarom hebben verzekeraars het liefst klanten zonder bijzonderheden, zoals een strafbladeen alcohol verleden óf betalingsproblemen.

Schadecijfers van verzekeraars

De statistieken van verzekeraars kunnen bijvoorbeeld laten zien dat iemand met een strafblad, eerder een schade claimt dan iemand zonder een strafblad.

Of dat iemand met betalingsproblemen in het verleden, een grotere kans heeft om opnieuw betalingsproblemen te krijgen.

Omdat een verzekeraar zo min mogelijk schades wil uitkeren én niet continu achter de premie wil aangaan, kunnen ze een aanvraag afwijzen.

Acceptatievragen

Om te pijlen of een verzekeraar te maken heeft met ”een goede klant” stellen ze bij afsluiten van een autoverzekering een aantal acceptatievragen.

Hier wordt bijvoorbeeld gevraagd of je ooit een rijontzegging hebt gehad, of je een strafblad hebt en of je ooit bent geweigerd door een verzekeraar.

Het is volgens de mededelingsplicht verplicht om deze vragen eerlijk te beantwoorden. Verder kan een verzekeraar zelf van alles nakijken, waardoor het geen zin heeft om te liegen bij de acceptatievragen. Dit kan het alleen maar erger maken!

Lees alles over de acceptatievragen

Eerlijkheid duurt het langst

Zoek naar een autoverzekeraar die wil meedenken, in plaats van een verzekeraar die geen acceptatievragen stelt.

Verzekeraars hebben een enorme hekel aan mensen die liegen. Andersom zijn er verzekeraars die eerlijkheid waarderen en misschien toch een autoverzekering willen aanbieden, ondanks problemen in het verleden.

Informeer verzekeraars daarom zo uitgebreid mogelijk over het probleem. Probeer uit te leggen hoe het probleem ontstaan is én waarom het in de toekomst niet meer zal voorkomen.

Uiteraard biedt dit geen garantie dat je een autoverzekering kunt afsluiten, maar je kunt het in ieder geval proberen.

Bijvoorbeeld

Je hebt in het verleden betalingsproblemen gehad, omdat je je baan verloor. Hierdoor is de vorige autoverzekering beëindigd wegens wanbetaling.

Je hebt nu weer een baan en hebt daarvoor een auto nodig, die een autoverzekering moet hebben. De verzekeraar heeft moeite met je betalingsverleden, maar je kunt uitleggen waarom dit probleem is ontstaan.

Je kunt uitleggen dat je nu geld hebt om de premie te betalen. Je zou daarbij kunnen voorstellen om de premie voor een heel jaar ineens te betalen, zodat de verzekeraar minder risico loopt op wanbetaling.

Probeer meerdere verzekeraars

In Nederland zijn vele verzekeraars actief. Iedere verzekeraar kijkt anders naar het accepteren van ”mensen met problemen”.

De ene verzekeraar is misschien heel streng voor wanbetalers en iets minder streng voor mensen met een strafblad.

De andere verzekeraar is misschien heel streng voor mensen die ooit een rijontzegging hebben gehad en minder streng voor mensen met een malusregistratie.

Door meerdere verzekeraars te benaderen, wordt de kans groter dat je toch een autoverzekering kunt afsluiten.

Ga naar de vergelijker om te kijken welke autoverzekeringen nu goedkoop zijn.

De Vereende

Het kan natuurlijk voorkomen dat je écht geen autoverzekering kunt afsluiten. Je kunt dan alleen nog terecht bij De Vereende.

Deze bijzondere autoverzekeraar stelt ook vragen, maar accepteert iedereen. De autoverzekering van de Vereende is alleen veel duurder.

Daarnaast stelt deze verzekeraar een aantal strenge voorwaarden, zoals een waarborgsom en een eigen risico op de WA verzekering.

Wanneer je een aantal jaar bij De Vereende verzekerd bent geweest, kun je vaak weer een gewone autoverzekering aanvragen.

Autoverzekering afsluiten op naam van iemand anders, mag dat?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]