APK-keuring, wat is dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

De afkorting ‘APK’ staat voor ‘Algemene Periodieke Keuring’ en is een verplichte veiligheids- en milieukeuring voor auto’s.

Rijd je op gewone benzine, dan start de APK-keuring op het moment dat de auto 4 jaar oud is. Rijd je op diesel of LPG, dan is dit al na 3 jaar. Gek genoeg is er voor motoren en brommers geen verplichte APK-keuring.

Lees hieronder alles over de APK keuring en de autoverzekering…

Veiligheid en milieu

De APK-keuring is ooit in het leven geroepen met het oog op de verkeersveiligheid. Er gebeurden te veel ongelukken door technische mankementen. Daarom zijn er minimumeisen aan de technische staat van de auto gesteld.

Daarbij moet je denken aan dingen als de verlichting die goed moet werken, een minimale hoeveelheid profiel op de banden en of je remmen het doen.

Een APK-keurmeester heeft een hele checklist bij zich die hij afloopt voordat hij de auto goedkeurt. Inmiddels zijn er ook milieueisen bijgekomen.

Tijdens de keuring voert de keurmeester ook controles uit op de CO2-uitstoot.

Ten slotte is er nog een administratieve kant: de keurmeester controleert of alles wat op jouw kentekenregistratie staat ook echt klopt met de auto.

Dat zijn dingen zoals het type motor, het chassisnummer en ook de kilometerstand wordt opgeslagen.

Auto goedgekeurd of niet

Nu kan het natuurlijk voorkomen dat jouw auto niet meer aan alle eisen voldoet. Dat is geen probleem.

De garage die de keuring uitvoert, zal je hierover informeren en direct een reparatie voorstel doen.

Je mag niet rijden zonder goedgekeurde auto

Wil je blijven rijden in de auto, dan is de reparatie noodzakelijk; zonder goedkeuring mag je namelijk niet meer met de auto de weg op! Zodra de reparatie is uitgevoerd, is de auto alsnog goedgekeurd.

Als alle controlepunten met goed gevolg zijn doorlopen, dan stuurt de garage een seintje naar de RDW. Afmelden heet dat.

Er kunnen dan 2 dingen gebeuren. Meestal is de keuring afgerond en maakt de garage het keuringsrapport voor je op.

In sommige gevallen vindt er een ‘steekproef’ plaats. Dat betekent dat de RDW een eigen keurmeester naar de garage stuurt om te controleren of de keuring goed is uitgevoerd.

Pas daarna krijg je het keuringsrapport en mag de auto weer de weg op.

Waar kun je terecht voor een APK-keuring?

De Rijksdienst voor het wegverkeer (RDW) verzorgt alles wat met de APK te maken heeft.

Als garage kun je daar ook terecht om een diploma te halen om APK-keuringen uit te voeren; om keurmeester te worden. Zodra je dit diploma hebt, mag je als garage APK-keuringen uitvoeren. Je kunt daarom op heel veel plaatsen voor een APK-keuring terecht.

Bij de merkdealers, bij de ANWB en bij universele garages zoals bijvoorbeeld Kwikfit. Op alle plekken waar een officiële APK-keuring mag worden uitgevoerd, hangt een bordje van de RDW waar op staat dat deze garage een officieel keuringsstation is.

Wat kost een APK-keuring?

De kosten voor een APK-keuring lopen erg uiteen. Wanneer je een APK-keuring combineert met een onderhoudsbeurt, dan zijn er garages die voor de keuring geen extra kosten in rekening brengen. Of enkel kosten voor wat metingen en het afmelden van het voertuig.

Er zijn garages die extreem goedkoop keuringen uitvoeren, soms al voor € 19. Daarbij is het zaak dat je goed oplet of dat tarief inclusief alle metingen en afmelden is. Moet je dat los betalen, dan kan het best nog wel schrikken zijn.

Bij de ANWB ben je krap € 60 kwijt voor een benzineauto. Voor een diesel komt daar nog € 25 bij. Let goed op dat dit alleen maar de prijs voor de keuring is.

Zijn er mankementen aan jouw auto waardoor deze niet wordt goedgekeurd, dan zijn dat aparte reparaties. Waar je dus ook, helaas, extra voor moet betalen.

Oei, mijn APK is verlopen, wat nu?

Als je normaal post kunt ontvangen, dan krijg je van de RDW 6 weken voordat jouw auto moet worden gekeurd een brief om dit aan te kondigen.

Binnen 6 weken moet het toch lukken. Doe je dat niet, dan krijg je volautomatisch 2 maanden na de verplichte keuringsdatum een boete van maar liefst € 140. De APK-keuring is namelijk verplicht.

Zolang je het kenteken van jouw auto niet schorst, mag je met de auto de weg op en moet deze voorzien zijn van een geldige APK.

Let er dus op dat je er op tijd bij bent. Wacht ook niet tot de laatste dag, want als er een reparatie nodig is kan dat natuurlijk ook even tijd kosten.

Auto schorsen, hoe doe je dat?

Autoverzekeraars eisen een geldige APK

Autoverzekeraars eisen een geldige APK. Heb je die niet, dan kan het zijn dat de verzekeraar eventuele schade niet vergoedt. De verzekeraar stelt dan dat de auto technisch niet in orde is en dat je dus verwijtbaar bent voor deze schade.

Of jouw verzekeraar dit ook doet, kun je terugvinden in de algemene voorwaarden van jouw autoverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen