Aanrijding met een fietser of voetganger, wat nu?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je hebt met de auto een fietser of voetganger aangereden. Je bent van de schrik bekomen en wilt nu weten hoe het zit met de aansprakelijkheid.

Wie is aansprakelijk én wie moet de schade betalen? Je wilt daarnaast weten wat de gevolgen zijn voor de autoverzekering en de premie.

Lees nu alles over de gevolgen van een aanrijding met een fietser of voetganger…

Wettelijke bescherming van zwakke verkeersdeelnemers

Fietsers en voetgangers zijn zwakke verkeersdeelnemers. Deze kwetsbare verkeersdeelnemers worden beschermd volgens Artikel 185 van de Wegenverkeerswet.

Deze wet zegt dat de bestuurder van de auto bij een aanrijding met een fietser of voetganger in principe 100% aansprakelijk is.

Wie is aansprakelijk voor de schade?

De bestuurder van de auto hoeft niet schuldig te zijn om aansprakelijk te worden gesteld. Dit betekent dat zelfs als je er niets aan kon doen, je toch aansprakelijk bent als je een fietser of voetganger hebt aangereden.

Je kunt dit onrechtvaardig vinden, maar dit is besloten omdat fietsers en voetgangers heel kwetsbaar zijn tussen alle auto’s.

50% of 100% aansprakelijk

Wanneer je een volwassene hebt aangereden én je kunt duidelijk aantonen dat de ander schuldig is aan de aanrijding, kun je voor 50% aansprakelijk worden gesteld.

Bij een aanrijding met een kind tot 14 jaar ben je altijd voor 100% aansprakelijk, ook als het kind schuldig was aan het ongeval.

Overmacht aantonen

Het is moeilijk om overmacht aan te tonen, maar het is aan te tonen met bijvoorbeeld een dashboardcamera, een getuigen of een verklaring van de fietser of voetganger.

Wie moet de schade vergoeden?

Je bent waarschijnlijk 100% aansprakelijk voor de aanrijding met de fietser of voetganger.

Het is in Nederland verplicht om een WA autoverzekering te hebben. Deze WA autoverzekering gaat de complete schade van de fietser of voetganger vergoeden.

Schade aan de eigen auto

Als je schade aan je eigen auto hebt door de aanrijding, dan vergoedt de WA autoverzekering deze schade niet.

Wanneer je een WA volledig casco verzekering hebt, kun je de schade op deze verzekering verhalen.

Als je letselschade hebt opgelopen wordt deze vergoedt op de zorgverzekering of ze schadeverzekering inzittenden.

Schade delen

Wanneer je kunt aantonen dat de fietser of voetganger aansprakelijk is, dan wordt de kosten van de schade verdeeld.

Dit is dus alleen het geval als de fietser of voetganger ouder dan 14 jaar is. Je bent met een aanrijding met een kind altijd 100% aansprakelijk.

Schade melden bij de autoverzekeraar

Vul na de aanrijding een schadeformulier in. Je hebt deze nodig om de schade te melden bij de autoverzekeraar.

Vul deze samen met de fietser of voetganger in. Je hebt hierdoor alle gegevens van de tegenpartij. Zorg dat het schadeformulier volledig is ingevuld én vergeet de achterkant niet in te vullen.

Maak foto’s van de aanrijding om de verzekeraar een beter beeld te geven van de aanrijding.

Lees alles over het invullen van een schadeformulier

Welke gevolgen heeft de aanrijding op de premie?

Wanneer je voor 100% aansprakelijk bent gesteld, dan regelt de verzekeraar de schade met de fietser of voetganger. Je krijgt bericht als er een schade-uitkering is gedaan.

Deze schade-uitkering heeft gevolgen voor je schadevrije jaren. Je valt 5 schadevrije jaren terug. Je valt hierdoor terug in no-claimkorting, tenzij je een no-claimbeschermer hebt. Hierdoor ga je meer premie betalen.

Lees alles over schadevrije jaren

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen