Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen.

Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je bent gaat rijden met de verkeerde brandstof, kunnen de kosten oplopen tot enkele duizenden euro’s!

Je bent benieuwd of de schade vergoed wordt door de verzekeraar. Wij vertellen graag wanneer de autoverzekering dekking biedt voor schade door het tanken van de verkeerde brandstof. Daarnaast vertellen we welke dekking de pechhulpverzekering biedt…

Verkeerd getankt, wat nu?

Wanneer je ontdekt dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, dan is het belangrijk om de auto niet te starten! Wanneer je de auto start, wordt de verkeerde brandstof namelijk rondgepompt.

Wanneer je de auto niet start blijft de verkeerde brandstof alleen in de brandstoftank zitten, waardoor het makkelijker én goedkoper is om de verkeerde brandstof uit de tank te halen.

Neem vervolgens contact op met de wegenwacht of een garagebedrijf.

Gereden met de verkeerde brandstof, wat nu?

Wanneer je tijdens het rijden opeens beseft dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, zet de auto dan zo snel mogelijk aan de kant. Hoe langer je met de verkeerde brandstof rijdt, hoe groter de schade aan de auto. Neem vervolgens contact op met de wegenwacht of een garagebedrijf.

Biedt de autoverzekering dekking?

De kosten door het tanken van de verkeerde brandstof kunnen enorm oplopen. Wanneer er alleen brandstof is getankt zonder dat er met de auto is gereden, ben je misschien met 50 tot 150 euro klaar. Wanneer je hebt gereden met de verkeerde brandstof kan de schade enorm oplopen, zeker wanneer je benzine in een dieselauto hebt gedaan.

In het ergste geval moet de complete motor worden vervangen. Hierdoor kunnen de kosten oplopen in de duizenden euro’s. Wanneer de auto een lagere dagwaarde heeft kan deze zelf economisch total loss worden verklaard. De reparatiekosten kunnen dan namelijk hoger zijn dan de waarde van de auto.

Wanneer je schade hebt door het tanken van de verkeerde brandstof wil je natuurlijk weten of de autoverzekering dekking biedt. Hieronder staat welke autoverzekering eventueel dekking biedt voor de geleden schade…

WA

De WA verzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto aan anderen hebt toegebracht. Wanneer je autoschade oploopt door het tanken van de verkeerde brandstof biedt de WA verzekering dus géén dekking.

Lees meer over de WA autoverzekering

WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering biedt deels dekking voor schade aan de eigen auto. De beperkt casco verzekering biedt dekking voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade, maar meestal niet voor het tanken van de verkeerde brandstof.

Sommige beperkt casco verzekeringen bieden echter wel dekking voor schade door het tanken van de verkeerde brandstof. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar óf de polisvoorwaarden te bekijken om erachter te komen of de autoverzekering dekking biedt.

Lees meer over de WA beperkt casco verzekering

WA volledig casco 

De WA volledig casco verzekering (all risk) van sommige verzekeraars biedt dekking voor schade door het tanken van de verkeerde brandstof. Vaak hanteren verzekeraars wel een eigen risico. Daarnaast verlies je vaak schadevrije jaren bij het claimen van een schade, waardoor de no-claimkorting kan dalen en je meer premie gaat betalen.

Lees meer over de WA volledig casco verzekering

Pechhulp

Vaak biedt de pechhulpverzekering hulp bij pech doordat de verkeerde brandstof is getankt. Soms kan de wegenwacht de auto met een speciale installatie leegzuigen. Wanneer dat niet mogelijk is, kan de wegenwacht de auto naar een garage slepen. De garage kan de brandstoftank en brandstofleidingen vervolgens uitzuigen óf de auto op een andere manier repareren.

Vraag voor het inschakelen van de pechhulpverzekering of deze dekking biedt voor pech door het tanken van de verkeerde brandstof. Informeer daarnaast of er eventueel om een eigen bijdrage wordt gevraagd. De ANWB vraagt bijvoorbeeld om een eigen bijdrage bij pech die is ontstaan door het tanken van de verkeerde brandstof.

Lees meer over de pechhulpverzekering

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb in 2009 de opleiding Bank- en Verzekeringswezen in 's-Hertogenbosch afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was tussen 2008 en 2013 autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte tussen 2013 en 2016 voor een serviceprovider in verzekeringen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk vele autoverzekeringen en sluit de voordeligste verzekering zelf bij de verzekeraar af:

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is aan de aanrijding. Vervolgens kan deze...

Problemen met afhandelen autoschade, wat nu?

Problemen met afhandelen autoschade, wat nu? Autoschade is nooit leuk, maar het is extra vervelend als er problemen ontstaan bij de schade-afhandeling. Het afhandelen van een schade kan op allerlei manieren mislopen. Denk hierbij aan een tegenpartij die niet wil...

Kras op de auto: wat dekt de autoverzekering?

Krassen op de auto: wat dekt de autoverzekering?Krassen kunnen op allerlei manieren op een auto terecht komen, bijvoorbeeld door vandalisme met een sleutel, een auto-inbraak, een ander bestuurder óf door eigen toedoen. Hoe een kras op de auto is gekomen bepaalt voor...