Schadeverzekering inzittenden (SVI) en ongevallenverzekering (OVI) inzittenden, wat is het verschil?

Geschreven op 03-05-18
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent autoverzekeringen aan het vergelijken en kunt daarbij aanvullende autoverzekeringen afsluiten.

Je bent aan het twijfelen tussen de schadeverzekering inzittenden (SVI) en de ongevallenverzekeringen inzittenden (OVI), maar wat is precies het verschil?

Hieronder vertel ik alles over het verschil tussen de SVI en OVI.

Je kunt daarna alle autoverzekeringen met elkaar vergelijken en eventueel een schadeverzekering- en/of ongevallenverzekering toevoegen...

Schadeverzekering inzittenden, wat is dat?

De schadeverzekering inzittenden is een populaire aanvullende verzekering, die dekking biedt voor letselschade en materiële schade na een verkeersongeluk.

De bestuurder van de auto én de inzittenden zijn verzekerd, tot het aantal gordels die in de auto zitten.

Immateriële schade

Wanneer de bestuurder of de inzittenden letselschade oplopen na een aanrijding, biedt de schadeverzekering inzittenden dekking voor letselschade.

Deze verzekering biedt dekking voor:

 • Letselschade
 • Inkomensverlies
 • Smartengeld
 • Kosten voor levensonderhoud
 • Aanpassingen aan de woning
 • Kosten voor een uitvaart bij overlijden

Materiële schade

De schadeverzekering inzittenden biedt, in tegenstelling tot de ongevallenverzekering inzittenden, ook dekking voor materiële schade.

Zo is schade aan spullen in de auto, waaronder bagage en kleding, ook verzekerd na een aanrijding.

Verzekerde bedragen

De schadeverzekering inzittenden vergoedt de daadwerkelijke schade, bijvoorbeeld tot 1.000.000 euro voor alle inzittenden samen.

Lees meer over de schadeverzekering inzittenden

Ongevallenverzekering inzittenden, wat is dat?

De ongevallenverzekering inzittenden keert vaste bedragen uit als de inzittenden invalide raken óf komen te overlijden na een verkeersongeluk.

De ongevallenverzekering inzittenden biedt dekking voor de bestuurder en de inzittenden, tot het aantal gordels die in de auto zitten.

Blijvende invaliditeit en overlijden

De ongevallenverzekering inzittenden keert uit bij blijvende invaliditeit en overlijden.

Wanneer een inzittende na een aanrijding bijvoorbeeld aan één oog blind raakt, dan kan de ongevallenverzekering inzittenden uitkeren.

Sommenverzekering

De ongevallenverzekering inzittenden is een sommenverzekering, die vaste bedragen uitkeert bij blijvende invaliditeit of overlijden.

De ongevallenverzekering inzittenden keert bijvoorbeeld tussen de 20.000 en 50.000 euro uit bij blijvende invaliditeit en 10.000 tot 20.000 euro bij overlijden.

Voorbeeld: De ongevallenverzekering inzittenden kijkt niet naar de daadwerkelijke schade, maar voor hoeveel procent een inzittende blijvend invalide is. Wanneer de uitkering voor blijvende invaliditeit 50.000 zou zijn, en de inzittende is voor 30% invalide, wordt er dus 15.000 euro uitgekeerd.

Lees meer over de ongevallenverzekering inzittenden

Schadeverzekering versus sommenverzekering

De schadeverzekering inzittenden is een schadeverzekering, de ongevallenverzekering inzittenden is een sommenverzekering.

Dit is het grootste verschil tussen beide inzittenden verzekeringen…

Schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden keert de daadwerkelijke geleden schade uit, vaak tot maximaal 1.000.000 euro voor alle inzittenden.

Dit betekent dat de verzekeraar kijkt hoe hoog de schade écht is na een aanrijding. Hierbij worden bijvoorbeeld de volgende vragen gesteld:

 • Kunnen de inzittenden niet meer werken na een aanrijding en hebben ze inkomensverlies?
 • Moeten er aanpassingen worden gedaan aan de woning, zodat de inzittenden thuis kan blijven wonen?
 • Hebben de inzittenden recht op smartengeld, omdat ze bijvoorbeeld littekens in het gezicht hebben?

Ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden keert niet de daadwerkelijk geleden schade uit, maar vaste bedragen die vooraf zijn vastgesteld. De verzekeraar kijkt dus niet hoe hoog de schade écht is na een aanrijding.

Zo keert de ongevallenverzekering inzittenden bijvoorbeeld tussen de 20.000 en 50.000 euro uit bij blijvende invaliditeit en 10.000 tot 20.000 euro bij overlijden. Dit betekent dat de schade-uitkering lager kan zijn dan de daadwerkelijk geleden schade.

Wanneer iemand blijvend invalide raakt na een aanrijding, kunnen de kosten gigantisch hoog zijn. De vaste bedragen van de ongevallenverzekering inzittenden kunnen onvoldoende zijn om alle schade te dekken.

Voorbeeld: verschil tussen schadeverzekering en sommenverzekering

Hugo zit alleen in de auto en rijdt tegen een boom aan. Hugo raakt gewond en kan zijn linker hand nooit meer gebruiken. Hugo heeft 350 euro schade aan zijn kleding.

Omdat Hugo designer is, kan hij zijn werk niet meer uitoefenen. Hierdoor moet hij aangepast werk doen. Het totale inkomensverlies is 300.000 euro.

Uitkering ongevallenverzekering inzittenden

De ongevallenverzekering inzittenden keert 20.000 euro uit bij blijvende invaliditeit. De verzekeraar kijkt vervolgens voor hoeveel procent Hugo invalide is.

Wanneer de verzekeraar bijvoorbeeld vaststelt dat Hugo voor 30% invalide is, dan wordt er 30% van 20.000 euro uitgekeerd. Dit betekent dat er 6.000 euro wordt uitgekeerd.

Uitkering schadeverzekering inzittenden

De schadeverzekering inzittenden kijkt naar de daadwerkelijk geleden schade.

In de situatie van Hugo kan de schadeverzekering inzittenden 350 euro + 300.000 euro uitkeren. Hierdoor kan deze verzekering een schadevergoeding van 300.350 euro uitkeren.

Dekking ongeacht wie schuldig is

De schadeverzekering inzittenden en de ongevallenverzekering inzittenden hebben een belangrijke overeenkomst.

Sommige bestuurders denken dat de inzittenden verzekeringen onnodig zijn, omdat ze alleen in een auto rijden.

Het is een misvatting, want de inzittenden verzekeringen bieden ook dekking voor de bestuurder zelf.

Het maakt niet uit wie schuldig is

De inzittendenverzekeringen keren uit ongeacht de schuldvraag. Dit betekent dat het niet uitmaakt wie aansprakelijk is voor de schade.

Wanneer de bestuurder zelf een aanrijding veroorzaakt én daar letsel aan overhoudt, dan kan deze niemand aansprakelijk stellen. De bestuurder heeft het ongeluk namelijk zelf veroorzaakt.

Omdat de bestuurder toch met letselschade zit, kan deze verhaald worden op de schadeverzekering inzittenden / kan de ongevallenverzekering inzittenden uitkeren.

Verschillen op een rij

Het grootste verschil zit hem dus in het feit dat de schadeverzekering inzittenden een schadeverzekering is, die de daadwerkelijk geleden schade uitkeert én de ongevallenverzekering inzittenden een sommenverzekering is, die slechts een vastgesteld bedrag uitkeert.

Uiteraard zijn er nog een aantal verschillen.

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen de schadeverzekering inzittenden en de ongevallenverzekering inzittenden:

Schadeverzekering inzittenden

 • Schadeverzekering: vergoedt de daadwerkelijke schade
 • Dekking voor letselschade, inkomensverlies, smartengeld, kosten voor levensonderhoud, aanpassingen in de woning en een uitvaart
 • Vergoedt de daadwerkelijke schade, vaak tot maximaal 1.000.000 euro per gebeurtenis voor alle inzittenden
 • Dekt materiele schade (kleding, bagage)
 • Dekt immateriële schade, zoals psychische klachten na een aanrijding
 • Premie is zo’n 4 tot 5 euro per maand

 

Ongevallenverzekering inzittenden

 • Sommenverzekering: keert een vast bedrag uit
 • Dekking voor blijvende invaliditeit en overlijden
 • Vergoedt doorgaans 20.000 tot 50.000 bij blijvende invaliditeit en 10.000 tot 20.000 euro bij overlijden
 • Dekt géén materiële schade (kleding, bagage)
 • Premie is zo’n 2 tot 4 euro per maand

 

Zijn de inzittendenverzekeringen zinvol of niet?

De dekkingen van de inzittendenverzekeringen hebben overlapping met de dekking van andere verzekeringen.

Zo zijn medische kosten ook verzekerd op de zorgverzekering en keert de uitvaartverzekering ook uit bij overlijden. Daarnaast zijn sommige spullen in de auto ook verzekerd op de inboedelverzekering.

Wanneer de bestuurder van een auto een schade veroorzaakt én de passagiers lopen letsel op, dan kunnen de passagiers hun schade ook verhalen op de WA autoverzekering.

Dat er overlapping is met andere verzekeringen, betekent niet dat de inzittendenverzekeringen onnodig zijn.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]