Schadeverzekering inzittenden óf ongevallenverzekering inzittenden?

Je hebt een auto gekocht en wilt een autoverzekering afsluiten. Je komt tijdens het afsluiten bij de aanvullende autoverzekeringen.

Je kunt hier kiezen voor een schadeverzekering inzittenden óf een ongevallenverzekering inzittenden, maar welke is beter?

Je bent daarnaast misschien het twijfelen of deze wel zinvol zijn óf dat ze alleen maar extra geld kosten…

Wat is een schadeverzekering inzittenden?

De schadeverzekering inzittenden is een aanvullende autoverzekering, die vooral dekking biedt voor letselschade na een ongeluk. De bestuurders én de inzittenden zijn verzekerd, tot het aantal gordels die in de auto zitten.

De schadeverzekering inzittenden biedt dekking voor letselschade, inkomensverlies, smartengeld, kosten voor levensonderhoud én kosten voor de uitvaart bij overlijden. Daarnaast biedt deze dekking voor schade aan spullen in de auto én bagage en kleding van de inzittenden.

In tegenstelling tot de ongevallenverzekering inzittenden is de schadeverzekering inzittenden een schadeverzekering. Dit betekent dat de schadeverzekering inzittenden de daadwerkelijk geleden schade uitkeert én niet een vast bedrag bij schade.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt de schade meestal tot één miljoen euro per schadegebeurtenis voor alle inzittenden samen.

Zinvol voor de bestuurder

Sommige mensen denken dat de schadeverzekering inzittenden onnodig is, omdat ze vaak alleen in de auto rijden. Dit is een misvatting.

De schadeverzekering inzittenden is er juist ook voor de bestuurder. Want als deze zelf een aanrijding veroorzaakt en daar letselschade aan overhoudt, dan kan deze niemand aansprakelijk stellen. De bestuurder heeft het ongeluk namelijk zelf veroorzaakt.

Omdat de bestuurder dan toch met letselschade zit, kan die deze verhalen op de schadeverzekering inzittenden.

Lees meer over de schadeverzekering inzittenden
(leestijd 3 min.)

Wat is een ongevallenverzekering inzittenden?

De ongevallenverzekering inzittenden is géén schadeverzekering, maar een sommenverzekering. Hierdoor keert de ongevallenverzekering inzittenden niet de daadwerkelijke schade uit, maar een vast bedrag. Dit betekent dat de schade-uitkering lager kan zijn dan de geleden schade.

De ongevallenverzekering inzittenden keer namelijk bij blijvende invaliditeit een maximale vergoeding uit van 20.000 tot 50.000 euro. Bij overlijden is de maximale vergoeding 10.000 tot 20.000 euro.

Lees meer over de ongevallenverzekering inzittenden
(leestijd 3 min.)

De verschillen op een rij

Het grootste verschil zit hem dus in het feit dat de schadeverzekering inzittenden een schadeverzekering is, die de daadwerkelijk geleden schade uitkeert én de ongevallenverzekering inzittenden een sommenverzekering is, die slechts een vastgesteld bedrag uitkeert.

Uiteraard zijn er nog een aantal verschillen.

Hieronder staan de belangrijkste verschillen tussen de schadeverzekering inzittenden en de ongevallenverzekering inzittenden:

 

Schadeverzekering inzittendenOngevallenverzekering inzittenden
Schadeverzekering: vergoedt de daadwerkelijke schadeSommenverzekering: keert een vast bedrag uit
Dekking voor letselschade, inkomensverlies, smartengeld, kosten voor levensonderhoud en kosten voor een uitvaartDekking voor blijvende invaliditeit en overlijden
Vergoedt de daadwerkelijke schade tot maximaal één miljoen euro per gebeurtenis voor alle inzittenden samenMaximale vergoeding van 20.000 tot 50.000 euro bij blijvende invaliditeit en 10.000 tot 20.000 euro bij overlijden.
Dekt schade aan bagage en kledingDekt geen schade aan bagage of kleding
Dekt immateriële schade, zoals psychische klachten na een ongevalDekt geen immateriële schade
De premie is zo’n 4 tot 5 euro per maandDe premie is zo’n 2 tot 4 euro per maand

Zijn de inzittendenverzekeringen zinvol of niet?

De dekkingen van de inzittendenverzekeringen hebben overlapping met de dekking van andere verzekeringen. Zo zijn medische kosten ook verzekerd op de zorgverzekering en keert de uitvaartverzekering ook uit bij overlijden. Daarnaast zijn sommige spullen in de auto ook verzekerd op de inboedelverzekering

Wanneer de bestuurder van een auto een schade veroorzaakt én de passagiers lopen letsel op, dan kunnen de passagiers hun schade ook verhalen op de WA autoverzekering

Dat er overlapping is met andere verzekeringen, betekent niet dat de inzittendenverzekeringen onnodig zijn.

Vergelijk autoverzekeringen

Kom er nu achter welke autoverzekeringen de laagste prijs hebben. Maak direct een vergelijking: