Massa ledig voertuig, wat is dat?

Geschreven op 11-04-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Bij het afsluiten van een autoverzekering kom je misschien het begrip ”massa ledig voertuig” tegen. Dit is het gewicht van de auto zónder passagiers of bagage.

Andere woorden voor massa ledig voertuig zijn ”ledig gewicht” of ”leeggewicht”.

Het gewicht van de auto bepaalt de premie van de autoverzekering voor een deel. Daarnaast bepaalt het gewicht van de auto de hoogte van de wegenbelasting.

Lees nu alles over het massa ledig voertuig:

Waar staat het massa ledig voertuig?

Je kun het massa ledig voertuig terugvinden op deel 1 van het papieren kentekenbewijs. Op de kentekencard staat tegenwoordig geen massa ledig voertuig, maar ”massa rijklaar”.

Massa rijklaar min 100 kilogram

Het gewicht ”massa rijklaar” is het gewicht van een auto die rijklaar is. Dit betekent dat de brandstoftank voor 90% gevuld is en er een bestuurder van 75 kilogram in de auto zit.

Je kunt vanuit massa rijklaar eenvoudig terugrekenen naar massa ledig voertuig, door 100 kilogram van het massa rijklaar gewicht af te halen. Je hebt dan het massa ledig voertuig van de auto.

Massa ledig voertuig online opvragen

Je kunt het ledig gewicht online op vragen bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW):

  • Ga naar de website van het RDW
  • Vul het kenteken in
  • Klik op ”Gegevens opvragen”
  • Ga naar ”Gewichten”
  • Hier staan de gewichten massa rijklaar en massa ledig voertuig

 

Massa ledig voertuig en wegenbelasting

Je bent als eigenaar van een auto verplicht om wegenbelasting te betalen.

De hoogte van de wegenbelasting is grotendeels afhankelijk van het massa ledig voertuig van de auto. De gedachte is dat zwaardere auto’s meer schade toebrengen aan de wegen, waardoor de belasting hoger is.

Wegenbelasting berekenen

Massa ledig voertuig en autoverzekering

Het ledig gewicht van de auto bepaalt voor een deel de premie van de autoverzekering.

Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de premie. Dit komt omdat zwaardere auto’s bij een aanrijding meer schade veroorzaken. Je kunt besparen op een autoverzekering door lichtere auto te kopen.

Uiteraard is het gewicht van de auto, niet het enige dat de premie van de auto bepaalt. De hoogte van de premie wordt bijvoorbeeld ook bepaalt door de woonplaats, de geboortedatum en het aantal schadevrije jaren van de regelmatige bestuurder.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: