Wat zijn poliskosten?

Veel verzekeraars brengen poliskosten in rekening voor het opmaken van de polis én om de auto aan te melden bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Je betaalt deze poliskosten na het afsluiten van de autoverzekering. Hieronder staat alles over deze poliskosten…

Waarom poliskosten?

Je betaalt poliskosten bovenop de premie. Het zijn administratiekosten voor het opstellen van de polis. Het zijn kosten om de polis te maken, deze af te drukken en op te sturen.

Daarnaast moet de verzekeraar betalen om de auto aan te melden bij de RDW. Deze kosten worden doorberekend via de poliskosten.

Steeds meer verzekeraars werken online. Dit is efficiënter en goedkoper. Deze verzekeraars sturen de polis digitaal op en maken daardoor minder kosten. Deze verzekeraars hebben lagere of géén poliskosten.

Hoe hoog zijn poliskosten?

De meeste verzekeraars brengen tussen de 5 en 15 euro in rekening. Sommige verzekeraars brengen géén poliskosten in rekening. Meestal zijn dit direct writers. Deze werken efficiënter en maken daardoor minder kosten.

Assurantiebelasting over poliskosten

De poliskosten worden verhoogd met assurantiebelasting. In 2017 is de assurantiebelasting 21%. Je betaalt dus 21% assurantiebelasting over de poliskosten.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk regelmatig alle autoverzekeringen om te kijken of je nog steeds de goedkoopste hebt. De premies veranderen namelijk regelmatig…