Poliskosten, wat zijn dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je betaalt na het afsluiten van een autoverzekering vaak poliskosten. Dit zijn kosten voor het opmaken van de polis én om de auto aan te melden bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

De poliskosten zijn vaak eenmalig tussen de 5 en 15 euro, maar sommige verzekeraars brengen géén poliskosten in rekening.

Hieronder staat alles over deze poliskosten mét een overzicht van de poliskosten van 25 autoverzekeraars

Waarom betaal je poliskosten?

Je betaalt éénmalige poliskosten voor het opmaken én opsturen van de polis. Een medewerker van de verzekeraar moet de polis opmaken, dit kost geld.

Daarnaast moet de polis worden verzonden, waardoor de verzekeraar verzendkosten moet betalen. De autoverzekering moet je auto daarnaast aanmelden bij de RDW. De kosten van het RDW zitten ook in de poliskosten.

Wat zijn de poliskosten per autoverzekeraar?

De meeste verzekeraars brengen tussen de 5 en 15 euro in rekening. Sommige verzekeraars brengen géén poliskosten in rekening.

Vaak zijn het direct writers die veel online werken. Dit is vaak efficiënter en goedkoper. Deze verzekeraars sturen de polis bijvoorbeeld digitaal, waardoor ze minder kosten maken.

Hieronder staan de poliskosten van veel autoverzekeraars, gecontroleerd in april 2019:

ABN AMRO €9,98
Aegon €6,05
Allianz €0,00
Allsecur €0,00
ANWB €9,68
AON €11,07
ASR €0,00
Autoweek €0,00
Centraal Beheer €0,00
De Goudse €0,00
Ditzo €0,00
FBTO €0,00
Hema €9,68
Inshared €0,00
Lancyr €15,13
NN €15,13
Nowgo €10,29
OHRA €0,00
Reaal €15,13
SNS €0,00
Unigarant €0,00
Univé €0,00
Verzekeruzelf €0,00
Witgeld €1513
Zekur €0,00

Uiteraard kunnen verzekeraars hun poliskosten wijzigen. De polis is leidend.

21% assurantiebelasting over poliskosten

Je betaalt assurantiebelasting over de premie van een autoverzekering, inclusief poliskosten. In 2019 is de hoogte van de assurantiebelasting 21%.

Als de autoverzekering 50 euro per maand kost en de eenmalige poliskosten zijn 15 euro, dan betaal je de eerste maand dus 21% assurantiebelasting over 65 euro.

Poliskosten zijn niet de enige kosten die je betaalt. Je betaalt daarnaast nog een aantal kosten. Check nu welke kosten dat allemaal zijn.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen