poliskosten, wat zijn dat?

Geschreven op 29-12-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je betaalt na het afsluiten van een autoverzekering vaak poliskosten. Dit zijn kosten voor het opmaken van de polis én om de auto aan te melden bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

De poliskosten zijn vaak eenmalig tussen de 5 en 15 euro, maar sommige verzekeraars brengen géén poliskosten in rekening.

Hieronder staat alles over deze poliskosten mét een overzicht van de poliskosten van 25 autoverzekeraars:

Waarom betaal je poliskosten?

Je betaalt éénmalige poliskosten voor het opmaken én opsturen van de polis. Een medewerker van de verzekeraar moet de polis opmaken, dit kost geld.

Daarnaast moet de polis worden verzonden, waardoor de verzekeraar verzendkosten moet betalen. De autoverzekering moet je auto daarnaast aanmelden bij de RDW. De kosten van het RDW zitten ook in de poliskosten.

Wat zijn de poliskosten per autoverzekeraar?

De meeste verzekeraars brengen tussen de 5 en 15 euro in rekening. Sommige verzekeraars brengen géén poliskosten in rekening.

Vaak zijn het direct writers die veel online werken. Dit is vaak efficiënter en goedkoper. Deze verzekeraars sturen de polis bijvoorbeeld digitaal, waardoor ze minder kosten maken.

Hieronder staan de poliskosten van veel autoverzekeraars, gecontroleerd in april 2019:

ABN AMRO €9,98
Aegon €6,05
Allianz €0,00
Allsecur €0,00
ANWB €9,68
AON €11,07
ASR €0,00
Autoweek €0,00
Centraal Beheer €0,00
De Goudse €0,00
Ditzo €0,00
FBTO €0,00
Hema €9,68
Inshared €0,00
Lancyr €15,13
NN €15,13
Nowgo €10,29
OHRA €0,00
Reaal €15,13
SNS €0,00
Unigarant €0,00
Univé €0,00
Verzekeruzelf €0,00
Witgeld €1513
Zekur €0,00

 

Uiteraard kunnen verzekeraars hun poliskosten wijzigen. De polis is leidend.

21% assurantiebelasting over poliskosten

Je betaalt assurantiebelasting over de premie van een autoverzekering, inclusief poliskosten. In 2019 is de hoogte van de assurantiebelasting 21%.

Als de autoverzekering 50 euro per maand kost en de eenmalige poliskosten zijn 15 euro, dan betaal je de eerste maand dus 21% assurantiebelasting over 65 euro.

Poliskosten zijn niet de enige kosten die je betaalt. Je betaalt daarnaast nog een aantal kosten. Check nu welke kosten dat allemaal zijn.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: