Bedenktijd bij het afsluiten van een autoverzekering

Staat online sinds: 10 april 2017

Bij het online afsluiten van een autoverzekering geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kunt dus binnen 14 dagen na ontvangst van de polis alsnog afzien van de autoverzekering.

Lees hieronder alles over het beëindigen van een autoverzekering binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen…

Beëindiging met terugwerkende kracht

Je autoverzekering is dus binnen 14 dagen na ontvangst van de polis te beëindigen. Je hoeft geen reden op te geven voor de beëindiging en hoeft geen premie te betalen.

Je kunt opzeggen door te mailen of de polis terug te sturen met de vermelding dat die opgezegd moet worden. Vraag altijd om een bevestiging.

Onverzekerd en risico op boete van RDW

De autoverzekeraar beëindigt de autoverzekering met terugwerkende kracht. Dit betekent dus dat jij, na het opzeggen binnen de bedenktijd, eigenlijk nooit een autoverzekering hebt gehad.

Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering (minimaal een WA Autoverzekering) af te sluiten, nadat de auto op naam staat. Om een boete van de RDW te voorkomen is het veiliger om daarom eerst een nieuwe autoverzekering af te sluiten.

Sommige verzekeraars willen de ingangsdatum gelijk zetten met de datum waarop de auto op naam staat, als er geen schade is ontstaan. Je auto heeft zo officieel altijd een autoverzekering gehad.

Autoverzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn

Steeds meer autoverzekeraars bieden autoverzekeringen aan, die flexibel opzegbaar zijn. Autoverzekeringen van bijvoorbeeld OHRAZelfOnna Onna en Generali zijn dagelijks opzegbaar.

Deze verzekeraars maken het makkelijker om te kiezen voor een opzegging buiten de opzegtermijn. Je kunt namelijk rustig verder zoeken naar een betere of goedkopere autoverzekering en vervolgens snel opzeggen.

De traditionele verzekeraars zoals bijvoorbeeld AllianzInterpolisNationale Nederlanden en De Zeeuwse bieden contracten van minimaal 12 maanden aan. Wanneer je een autoverzekering van deze verzekeraars wilt beëindigen moet je wel binnen de bedenktijd opzeggen. Anders zit je minimaal 12 maanden vast een de autoverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Je kunt op Lastenvrij vele autoverzekeringen vergelijken en deze direct bij de verzekeraar afsluiten…