Bedenktijd van een autoverzekering

Geschreven op 10-04-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt na het online afsluiten van een autoverzekering een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kunt de autoverzekering dus ”meteen” weer opzeggen na het afsluiten.

Ik ben Joost van Lastenvrij en hieronder vertel ik alles over de bedenktijd:

Bij het online afsluiten van een autoverzekering geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kunt dus binnen 14 dagen na ontvangst van de polis alsnog afzien van de autoverzekering. Lees hieronder alles over het beëindigen van een autoverzekering binnen de wettelijke bedenktijd van 14 dagen:

Beëindiging met terugwerkende kracht

Je autoverzekering is dus binnen 14 dagen na ontvangst van de polis te beëindigen. Je hoeft geen reden op te geven voor de beëindiging en hoeft geen premie te betalen. Je kunt opzeggen door te mailen of de polis terug te sturen met de vermelding dat die opgezegd moet worden. Vraag altijd om een bevestiging.

Onverzekerd en risico op boete van RDW

De autoverzekeraar beëindigt de autoverzekering met terugwerkende kracht. Dit betekent dus dat jij, na het opzeggen binnen de bedenktijd, eigenlijk nooit een autoverzekering hebt gehad. Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering (minimaal een WA Autoverzekering) af te sluiten, nadat de auto op naam staat.

Om een boete van de RDW te voorkomen is het veiliger om daarom eerst een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Sommige verzekeraars willen de ingangsdatum gelijk zetten met de datum waarop de auto op naam staat, als er geen schade is ontstaan. Je auto heeft zo officieel altijd een autoverzekering gehad.

Autoverzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn

Steeds meer autoverzekeraars bieden autoverzekeringen aan, die flexibel opzegbaar zijn. Autoverzekeringen van bijvoorbeeld OHRA, Zelf, Onna Onna en Generali zijn dagelijks opzegbaar.

Deze verzekeraars maken het makkelijker om te kiezen voor een opzegging buiten de opzegtermijn. Je kunt namelijk rustig verder zoeken naar een betere of goedkopere autoverzekering en vervolgens snel opzeggen.

De traditionele verzekeraars zoals bijvoorbeeld Allianz, Interpolis, Nationale Nederlanden en De Zeeuwse bieden contracten van minimaal 12 maanden aan. Wanneer je een autoverzekering van deze verzekeraars wilt beëindigen moet je wel binnen de bedenktijd opzeggen. Anders zit je minimaal 12 maanden vast een de autoverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: