Bedenktijd van een autoverzekering

Geschreven op 10-04-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Bij het online afsluiten van een autoverzekering geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Je kunt dus binnen 14 dagen na ontvangst van de polis alsnog afzien van de autoverzekering.

Ik ben Joost van Lastenvrij en hieronder vertel ik alles over de bedenktijd of vergelijk meteen alle autoverzekeringen:

Beëindiging met terugwerkende kracht

Je autoverzekering is dus binnen 14 dagen na ontvangst van de polis te beëindigen. Je hoeft geen reden op te geven voor de beëindiging en hoeft geen premie te betalen. Je kunt opzeggen door te mailen of de polis terug te sturen met de vermelding dat die opgezegd moet worden. Vraag altijd om een bevestiging.

Onverzekerd en risico op boete van RDW

De autoverzekeraar beëindigt de autoverzekering met terugwerkende kracht. Dit betekent dus dat jij, na het opzeggen binnen de bedenktijd, eigenlijk nooit een autoverzekering hebt gehad. Het is in Nederland verplicht om een autoverzekering (minimaal een WA Autoverzekering) af te sluiten, nadat de auto op naam staat.

Om een boete van de RDW te voorkomen is het veiliger om daarom eerst een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Sommige verzekeraars willen de ingangsdatum gelijk zetten met de datum waarop de auto op naam staat, als er geen schade is ontstaan. Je auto heeft zo officieel altijd een autoverzekering gehad.

Autoverzekeringen die dagelijks opzegbaar zijn

Steeds meer autoverzekeraars bieden autoverzekeringen aan, die flexibel opzegbaar zijn. Autoverzekeringen van bijvoorbeeld OHRA, Zelf, ABN AMRO en Generali zijn dagelijks opzegbaar.

Deze verzekeraars maken het makkelijker om te kiezen voor een opzegging buiten de opzegtermijn. Je kunt namelijk rustig verder zoeken naar een betere of goedkopere autoverzekering en vervolgens snel opzeggen.

De traditionele verzekeraars zoals bijvoorbeeld Allianz, Interpolis, Nationale Nederlanden en De Zeeuwse bieden contracten van minimaal 12 maanden aan. Wanneer je een autoverzekering van deze verzekeraars wilt beëindigen moet je wel binnen de bedenktijd opzeggen. Anders zit je minimaal 12 maanden vast een de autoverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]