Autoverzekering afsluiten: wat heb je nodig?

Je bent op Lastenvrij om een goede én goedkope autoverzekering af te sluiten. Voor je de autoverzekering afsluit, vergelijk je eerst alle autoverzekeringen. Je hebt voor het vergelijken én het afsluiten bepaalde gegevens nodig.

Hieronder staat precies wat je nodig hebt voor het vergelijken en het afsluiten…

Nodig voor het vergelijken

Het afsluiten van een autoverzekering begint met het maken van een vergelijking. Je wilt de premies en polisvoorwaarden van meerdere verzekeringsmaatschappijen op een rij zetten. Voor het vergelijken van autoverzekeringen heb je de volgende gegevens nodig:

De premies en voorwaarden zijn binnen één minuut op een rij te zetten. Het doornemen van de polisvoorwaarden kan wat langer duren. We maken het vergelijken eenvoudiger met onze checklist met alles waar je op moet letten bij het vergelijken van autoverzekeringen.

Autoverzekeringen vergelijken zonder kenteken

Je hebt voor het afsluiten van een autoverzekering een kenteken nodig. Je kunt wel autoverzekeringen vergelijken zonder kenteken. Je vult hiervoor de autogegevens handmatig in en kunt vervolgens beginnen met vergelijken.

Nodig voor het afsluiten

Je hebt een goede autoverzekering gevonden en wilt deze direct afsluiten. Je wordt doorverwezen naar de site van de verzekeraar om de verzekering provisievrij aan te vragen. Om de autoverzekering af te sluiten, heb je de volgende gegevens nodig:

Kenteken

Voor het afsluiten heb je een kenteken nodig. De verzekeraar heeft het kenteken nodig om de auto uiteindelijk aan te melden bij de RDW.

Schadevrije jaren

Je moet weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Schadevrije jaren bepalen voor een groot deel de hoogte van de premie. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie.

Je vindt het aantal schadevrije jaren op je huidige polis. De verzekeraar controleert na het afsluiten van de autoverzekering hoeveel schadevrije jaren je daadwerkelijk hebt.

NAWTE-gegevens

De verzekeraar wil weten wie de autoverzekering afsluit. Vaak is dit de eigenaar en regelmatige bestuurder van de auto. Je hebt voor het afsluiten van een verzekering meestal de NAWTE-gegevens nodig. NAWTE staat voor naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en e-mailadres.

Dekking

Bij het vergelijken van autoverzekeringen heb je waarschijnlijk al een dekking gekozen. Bij het afsluiten van de verzekering moet je de definitieve dekking kiezen én eventuele aanvullende autoverzekeringen toevoegen. Kies de dekking en ga verder met het afsluiten van de verzekering.

Meldcode

De meldcode is een code waarmee de RDW een auto kan identificeren. Samen met het kentekent zorgt de meldcode voor een unieke combinatie.

De meldcode bestaat uit de 4 laatste cijfers van het chassisnummer van de auto. Je vindt de meldcode op het kentekenbewijs B1. Je moet deze meldcode hebben voor het afsluiten van de verzekering.

Acceptatievragen

Voor het afsluiten moet je acceptatievragen beantwoorden. Je moet bijvoorbeeld aangegeven of jij of de regelmatige bestuurder ooit is geweigerd door een verzekeraar, een strafrechtelijk verleden heeft of ooit een rijontzegging hebt gehad.

Betaalgegevens 

Je vult vervolgens de betaalgegevens in en kunt de autoverzekering afsluiten. Je vult een IBAN-nummer in en kies eventueel een betalingstermijn.

Vaak kun je kiezen tussen een maandbetaling, een kwartaalbetaling, een halfjaar betaling en een jaarbetaling. Daarna geef je de verzekeraar toestemming om de premie te incasseren. 

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk voor het afsluiten eerst alle autoverzekeringen. Je weet precies welke autoverzekeringen de laagste prijs én beste voorwaarden hebben. Je sluit de verzekering daarna binnen vijf minuten af: