1. Kenteken
Je kunt autoverzekeringen vergelijken zonder kenteken, maar voor het afsluiten van een autoverzekering heb je een kenteken nodig.
Het kenteken is een combinatie van letters en cijfers, waaraan de auto te herkennen is.
Je hebt het kenteken nodig bij het afsluiten van een autoverzekering, omdat de verzekeraar moet weten welke auto die moet verzekeren.
2. Meldcode
Je hebt niet alleen het kenteken nodig, maar ook de meldcode.
De meldcode zorgt samen met het kenteken voor een unieke combinatie, waarmee de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) de auto kan herkennen.
De verzekeraar moet de meldcode en het kenteken hebben om de auto aan te melden in het Centrale Verzekeringsregister WAM (CRWAM). Zonder de meldcode kan de verzekeraar de auto niet aanmelden bij de RDW.
Je kunt na het aanmelden ook zelf controleren of de auto verzekerd is.
De meldcode staat vaak in de auto, bijvoorbeeld onder de motorkap, op de sticker onder de laadvloer, onder de deurstijl of in de voorruit van de auto.
De meldcode staat ook op het kentekenbewijs (kentekencard). Je kunt ook inloggen met DigiD om erachter te komen wat de meldcode is.
3. Opgebouwde schadevrije jaren
Je moet weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
Schadevrije jaren zorgen voor een hoge no-claimkorting en dus een goedkope autoverzekering. Je kunt schadevrije jaren opbouwen, maar ook verliezen.
Je kunt na het veroorzaken of claimen van een schade 5 schadevrije jaren verliezen. Je kunt daardoor ook in de min komen te staan (malusregistratie)
Je wilt voorkomen dat je het verkeerde aantal schadevrije jaren doorgeeft. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Als je te veel schadevrije jaren invult, dan kan de verzekeraar de premie uiteindelijk verhogen.
Je denkt dan een goedkope autoverzekering te hebben, maar die wordt ineens een stuk duurder. Verder kan het ook zijn dat je wordt afgewezen, als je minder dan 0 schadevrije jaren hebt.
Je kunt er eenvoudig achter komen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je kunt:
- Het zelf berekenen
- Contact opnemen met de verzekeraar
- Op de polis kijken
- Opvragen bij Roy-data
- Leaseverklaring gebruiken
Kijk dit even na voor het afsluiten van de autoverzekering om uiteindelijk een bijbetaling te voorkomen.
4. Aantal kilometers per jaar
Je voor het afsluiten van een autoverzekering invullen hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden. Veel verzekeraars noemen dit ”kilometrage”.
Wanneer je veel kilometer per jaar rijdt, dan wordt de kans op een aanrijding groter. Je bent daardoor een groter risico voor de verzekeraar, waardoor de premie iets hoger zal zijn.
Je kunt gemakkelijk uitrekenen hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden.
Je berekent hoeveel kilometer je per dag of per week rijdt en vermenigvuldigt dit met 365 dagen of 52 weken. Je voegt eventueel wat extra kilometers toe voor een eventuele autovakantie.
Je kunt vervolgens aangeven wat de kilometrage is.
5. Welke dekking kiezen?
Je moet weten welke dekking de autoverzekering moet hebben.
Vrijwel alle autoverzekeraars bieden drie verschillende dekkingen aan én een aantal aanvullende dekkingen.
Op Lastenvrij staan de autoverzekeringen van alle Nederlandse verzekeraars.
Je kunt de premies én polisvoorwaarden van meer dan 60 autoverzekeringen vergelijken.
Je kunt de verschillende dekkingen eenvoudig op een rij zetten. Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig zien wat de premieverschillen zijn tussen de WA verzekering en de WA beperkt casco verzekering.
6. Informatie voor het beantwoorden van acceptatievragen
Je moet vóór het afsluiten van de autoverzekering een aantal acceptatievragen beantwoorden.
Je moet deze vragen volgens de mededelingsplicht naar waarheid beantwoorden, zodat de verzekeraar het risico kan inschatten.
De verzekeraar schat bijvoorbeeld in of deze direct voorlopige dekking wil geven of niet.
Je moet informatie hebben om alle vragen volledig te kunnen beantwoorden. Je moet bijvoorbeeld weten hoeveel schades je de afgelopen jaren hebt gehad, óf (en wanneer en hoelang) je een rijontzegging hebt gehad en of je ooit bent geweigerd door een verzekeraar.
Vul deze acceptatievragen volledig en naar waarheid in. Je wilt voorkomen dat de vragen onvolledig zijn ingevuld (bewust of onbewust). Je aanvraag kan dan worden afgewezen.
Je kunt in het ergste geval (bij het opzettelijk achterhouden van informatie) een CIS-registratie krijgen. Het wordt daardoor moeilijker om een autoverzekering af te sluiten.
7. Sinds wanneer de auto op naam staat
Je hebt een andere auto gekocht en moet deze op naam zetten om officieel eigenaar te worden van de auto. Je bent vanaf dat moment verplicht om een autoverzekering af te sluiten.
Veel verzekeraars willen geen autoverzekering aanbieden als de auto langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat.
Daarom wil de verzekeraar weten vanaf welk moment de auto op naam staat. Je moet dit dus invullen bij het aanvragen van de autoverzekering.
Je hebt de auto op naam gezet en weet niet meer precies dat was. Je kunt dit eenvoudig zelf controleren.
Ga naar de website van de RDW en vul het kenteken in.
Ga vervolgens naar ”vervaldata en historie”. Bij ”Datum tenaamstelling” staat de datum waarop de auto op naam is gezet.
8. NAWTE-gegevens
Uiteraard wil de verzekeraar weten wie de autoverzekering afsluit.
Vaak is degene die de autoverzekering afsluit (verzekeringnemer) ook de eigenaar van de auto én de regelmatige bestuurder.
Je hebt voor het afsluiten van de autoverzekering de NAWTE-gegevens nodig
- Naam,
- Adres
- Woonplaats
- Telefoonnummer
- E-mailadres.
Wanneer er nog een bestuurder is, bijvoorbeeld een partner op hetzelfde adres, dan wil de verzekeraar vaak ook de NAWTE-gegevens van deze bestuurder weten.
9. Betalingsgegevens
Je moet uiteraard premie betalen voor de autoverzekering. Veel verzekeraars incasseren de premies automatisch.
Je moet daarom een bankrekeningnummer (IBAN) opgeven. Je moet vervolgens een betalingstermijn en toestemming geven om de premie af te schrijven.
De autoverzekering is vervolgens af te sluiten.