Voorlopige dekking, wat is dat?

Staat online sinds: 12 maart 2017

Met een voorlopige dekking ben je verzekerd tegen mogelijke risico’s in de periode dat de aanvraag van een autoverzekering nog niet door de autoverzekeraar is goedgekeurd.

Bij de meeste verzekeraars weet je gelijk of je wordt geaccepteerd, maar sommige willen eerst de aanvraag controleren. Meestal duurt de aanvraag een paar dagen en wordt de voorlopige dekking omgezet in een definitieve polis.

Bij autoverzekeringen mag je met een voorlopige dekking gewoon de weg op. In de tussentijd beslist de verzekeraar of je als verzekerde wordt geaccepteerd. Op het moment dat je de polis of het verzekeringsbewijs ontvangt, is je verzekering definitief.

Waar op letten bij een voorlopige dekking?

De verzekeraar beoordeelt aan de hand van je verleden of je aanvraag wordt geaccepteerd. Bij autoverzekeringen wordt er gekeken naar persoonlijke zaken als negatieve schadevrije jaren, een strafrechtelijk verleden, rijontzeggingen en betalingsachterstanden.

De kenmerken van je auto worden ook meegenomen in de beoordeling. Daarbij wordt er onder andere gekeken naar het bouwjaar, vermogen, de aanschafwaarde, accessoires en beveiliging.

De voornaamste reden voor verzekeraars om aanvragen af te wijzen, is onvolledige of onjuiste informatie. Wanneer de verzekeraar dit constateert, kan deze beslissen om de schade die in deze voorlopige periode is ontstaan, niet te vergoeden.

De begin- en einddatum van de voorlopige dekking

Meestal begint de voorlopige dekking begint op het moment dat je de aanvraag hebt ingediend. Je krijgt dan een voorlopige dekkingsbevestiging. Eventuele autoschade die je veroorzaakt, is meestal gewoon gedekt onder de voorwaarden van de autoverzekering.

Let op! Een verzekeraar geeft dus alleen voorlopige dekking op basis van de versterkte informatie. Als je verkeerde informatie geeft of liegt bij de acceptatievragen, is de voorlopige dekking niet geldig.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Op Lastenvrij staan de premies van vele verzekeraars. Je ziet binnen één minuut welke autoverzekeraars een goede en betaalbare autoverzekering hebben…