Voorlopige dekking (autoverzekering), wat is dat precies?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Voorlopige dekking is de dekking die je krijgt in de periode dat je een autoverzekering hebt afgesloten en de verzekeraar deze aanvraag nog definitief moet beoordelen.

Je bent dankzij de voorlopige dekking dus verzekerd in de periode dat de verzekeraar beslist om de aanvraag te accepteren (of af te wijzen). 

Vaak beoordeelt de verzekeraar een aanvraag in een paar dagen tot een week. 

Je kunt dankzij de voorlopige dekking direct verzekerd op weg.

Je moet wel eerlijk alle informatie hebben gegeven die van belang is bij het afsluiten van de autoverzekering.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de voorlopige dekking…

Autoverzekering met voorlopige dekking aanvragen

Je hebt de voorlopige dekking vaak zo geregeld.

Je vergelijkt autoverzekeringen en sluit een nieuwe autoverzekering af. Je vult vervolgens alle gegevens in en beantwoord de acceptatievragen. Je ontvangt daarna vaak direct voorlopige dekking.

Je kunt daardoor meteen met de auto rijden in afwachting van de definitieve beoordeling van de verzekeraar.

Wanneer krijg je géén voorlopige dekking?

Soms geeft een verzekeraar géén voorlopige dekking. Vaak komt dat door de antwoorden die je hebt gegeven op de acceptatievragen.

Acceptatievragen zijn vragen waarmee een verzekeraar het risico kan inschatten. De verzekeraar vraagt bijvoorbeeld of je een geldig rijbewijs hebt, of je een strafblad hebt en of je ooit een rijontzegging hebt gehad.

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om alle acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.

Bijzonderheden bij de acceptatievragen

Wanneer je bijvoorbeeld een strafblad hebt, ooit een rijontzegging hebt gehad óf in het verleden betalingsproblemen had, dan kan dat een reden om geen voorlopige dekking te geven.

Je auto is te snel of te duur

De verzekeraar kan ook weigeren om voorlopige dekking te geven door de auto die je wilt verzekeren. 

De verzekeraar geeft ook geen voorlopige dekking als je een te snelle auto wilt verzekeren (als onervaren bestuurder) of als de auto een te hoge cataloguswaarde heeft.

Geen voorlopige dekking is geen afwijzing

Wanneer je geen voorlopige dekking krijgt, dan wil de verzekeraar eerst meer onderzoek doen.

Je moet dan wachten met autorijden tot de verzekeraar een definitief besluit heeft genomen.

Het betekent niet dat je aanvraag ook standaard wordt afgewezen. Je kunt namelijk géén voorlopige dekking krijgen, maar uiteindelijk toch geaccepteerd worden.

Dekkingsbevestiging

Je ontvangt na het aanvragen van een autoverzekering een voorlopige dekkingsbevestiging van de verzekeraar (vaak met het aanvraagformulier).

In deze dekkingsbevestiging staat welke auto verzekerd is (kenteken) en vanaf welk moment (ingangsdatum). Verder staat er hoe de auto verzekerd is, bijvoorbeeld WA volledig casco met schadeverzekering inzittenden.

Verzekeraars sturen deze dekkingsbevestiging vaak per e-mail (eventueel in combinatie met een SMS).

Dekkingsbevestiging als bewijs

Deze dekkingsbevestiging is een belangrijk bewijs dat de auto (tijdelijk) verzekerd is.

Ga dus niet rijden zonder dat je deze dekkingsbevestiging hebt!

Voorlopige dekkingsbevoegdheid van tussenpersonen

Wanneer je een  autoverzekering afsluit via een tussenpersoon, dan kan deze vaak voorlopige dekking geven namens de verzekeraar. Vaak hebben tussenpersonen namelijk een voorlopige dekkingsbevoegdheid. 

Ze mogen daardoor zonder te overleggen met de verzekeraar bijvoorbeeld 7 dagen voorlopige dekking geven. Ondertussen kan de verzekeraar de aanvraag beoordelen.

Wanneer de verzekeraar er langer over doet om de aanvraag te beoordelen, moet de tussenpersoon doorgaans toestemming vragen om de voorlopige dekking te mogen verlengen.

Hoe lang is voorlopige dekking geldig?

De voorlopige dekking is geldig vanaf het moment dat de verzekeraar (of tussenpersoon) bevestigd heeft dat je voorlopige dekking hebt tot het moment dat de aanvraag definitief geaccepteerd of afgewezen is.

Voorlopige dekking, maar ”onverzekerd” volgens de RDW

Je hebt een autoverzekering afgesloten en voorlopige dekking gekregen. Je hebt vervolgens via de RDW gecontroleerd of de auto verzekerd is.

Volgens de RDW is de auto ”onverzekerd”, wat nu?

Voorlopige dekking wordt niet geregistreerd

Je auto met voorlopige dekking staat als ”onverzekerd” geregistreerd, omdat verzekeraars het kenteken pas aanmelden bij de RDW als de aanvraag definitief geaccepteerd is.

Voorlopige dekking wordt niet geregistreerd bij de RDW. Bewaar het voorlopige dekkingsbewijs daarom goed!

Wanneer de aanvraag geaccepteerd wordt, stuurt de verzekeraar de polis en groene kaart op. Je kenteken wordt vervolgens (dit kan nog even duren) aangemeld in het kentekenregister van de RDW.

Schade tijdens de voorlopige dekking

Je kunt in de periode dat je voorlopige dekking hebt schade rijden. De voorlopige dekking biedt dezelfde dekking als uiteindelijke autoverzekering.

Wanneer je bijvoorbeeld een WA beperkt casco verzekering met no-claimbeschermer en verhaalsbijstand hebt aangevraagd, dan heb je deze dekking ook binnen de voorlopige dekkingsperiode.

Wanneer je binnen de periode dat je voorlopige dekking hebt bijvoorbeeld ruitschade hebt, dan kun je deze schade dus claimen op beperkt casco verzekering.

Voorlopige dekking gekregen, maar daarna toch afgewezen

Je kunt eerst voorlopige dekking krijgen, maar uiteindelijk toch worden afgewezen.

Je wordt vaak alsnog afgewezen als de verzekeraar meer informatie heeft achterhaald die je (per ongeluk) niet vermeld hebt.

Je hebt bijvoorbeeld 0 schadevrije jaren opgegeven, terwijl je er eigenlijk -3 hebt (malusregistratie). Of je hebt opgegeven dat je 2 schades hebt gehad in het verleden, maar dit zijn er eigenlijk 4.

Geen voorlopige dekking met terugwerkende kracht

Wanneer je bewust informatie hebt achtergehouden, dan wordt de aanvraag afgewezen en de voorlopige dekking met terugwerkende kracht ingetrokken.

Je hebt dan dus nooit voorlopige dekking gehad, omdat de verzekeraar deze dekking gegeven heeft op basis van de verkeerde informatie!

Je moet nu z.s.m. een autoverzekering afsluiten

Wanneer de autoverzekering wordt afgewezen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe autoverzekering aan te vragen.

Je moet officieel namelijk een autoverzekering hebben vanaf het moment dat de auto op naam staat. Je auto staat al even op naam en moet dus z.s.m. verzekerd worden tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).

Je kunt anders meerdere boetes van de RDW krijgen!

Wanneer het moeilijk is om een autoverzekering af te sluiten, moet je onze handleiding even raadplegen. Je leest hier hoe je ondanks problemen toch een autoverzekering kunt afsluiten.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen