Voorlopige dekking van een autoverzekering, wat is dat?

Geschreven op 12-03-17
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Voorlopige dekking is de dekking die je krijgt in de periode dat je een autoverzekering hebt afgesloten en de verzekeraar deze aanvraag nog definitief moet beoordelen. Je bent dankzij de voorlopige dekking dus verzekerd in de periode dat de verzekeraar beslist om de aanvraag te accepteren (of af te wijzen).

Vaak beoordeelt de verzekeraar een aanvraag in een paar dagen tot een week. Je kunt dankzij de voorlopige dekking direct verzekerd op weg. Je moet wel eerlijk alle informatie hebben gegeven die van belang is bij het afsluiten van de autoverzekering.

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen. Hieronder vertel ik alles over de voorlopige dekking:

Autoverzekering met voorlopige dekking aanvragen

Je hebt de voorlopige dekking vaak zo geregeld.

Je vergelijkt autoverzekeringen en sluit een nieuwe autoverzekering af. Je vult vervolgens alle gegevens in en beantwoord de acceptatievragen. Je ontvangt daarna vaak direct voorlopige dekking.

Je kunt daardoor meteen met de auto rijden in afwachting van de definitieve beoordeling van de verzekeraar.

Wanneer krijg je géén voorlopige dekking?

Soms geeft een verzekeraar géén voorlopige dekking. Vaak komt dat door de antwoorden die je hebt gegeven op de acceptatievragen.

Acceptatievragen zijn vragen waarmee een verzekeraar het risico kan inschatten. De verzekeraar vraagt bijvoorbeeld of je een geldig rijbewijs hebt, of je een strafblad hebt en of je ooit een rijontzegging hebt gehad.

Je bent volgens de mededelingsplicht verplicht om alle acceptatievragen eerlijk te beantwoorden.

Bijzonderheden bij de acceptatievragen

Wanneer je bijvoorbeeld een strafblad hebt, ooit een rijontzegging hebt gehad óf in het verleden betalingsproblemen had, dan kan dat een reden om geen voorlopige dekking te geven.

Je auto is te snel of te duur

De verzekeraar kan ook weigeren om voorlopige dekking te geven door de auto die je wilt verzekeren. 

De verzekeraar geeft ook geen voorlopige dekking als je een te snelle auto wilt verzekeren (als onervaren bestuurder) of als de auto een te hoge cataloguswaarde heeft.

Geen voorlopige dekking is geen afwijzing

Wanneer je geen voorlopige dekking krijgt, dan wil de verzekeraar eerst meer onderzoek doen.

Je moet dan wachten met autorijden tot de verzekeraar een definitief besluit heeft genomen.

Het betekent niet dat je aanvraag ook standaard wordt afgewezen. Je kunt namelijk géén voorlopige dekking krijgen, maar uiteindelijk toch geaccepteerd worden.

Vraag om duidelijkheid: Je kunt na het aanvragen van een autoverzekering zonder voorlopige dekking meteen contact opnemen met de verzekeraar. Je kunt vragen of de verzekeraar de aanvraag wil accepteren. Je weet dan meteen of je verder moet zoeken naar een andere autoverzekering of niet.

Dekkingsbevestiging

Je ontvangt na het aanvragen van een autoverzekering een voorlopige dekkingsbevestiging van de verzekeraar (vaak met het aanvraagformulier).

In deze dekkingsbevestiging staat welke auto verzekerd is (kenteken) en vanaf welk moment (ingangsdatum). Verder staat er hoe de auto verzekerd is, bijvoorbeeld WA volledig casco met schadeverzekering inzittenden.

Verzekeraars sturen deze dekkingsbevestiging vaak per e-mail (eventueel in combinatie met een SMS).

Dekkingsbevestiging als bewijs

Deze dekkingsbevestiging is een belangrijk bewijs dat de auto (tijdelijk) verzekerd is.

Ga dus niet rijden zonder dat je deze dekkingsbevestiging hebt!

Voorlopige dekkingsbevoegdheid van tussenpersonen

Wanneer je een autoverzekering afsluit via een tussenpersoon, dan kan deze vaak voorlopige dekking geven namens de verzekeraar. Vaak hebben tussenpersonen namelijk een voorlopige dekkingsbevoegdheid. 

Ze mogen daardoor zonder te overleggen met de verzekeraar bijvoorbeeld 7 dagen voorlopige dekking geven. Ondertussen kan de verzekeraar de aanvraag beoordelen.

Wanneer de verzekeraar er langer over doet om de aanvraag te beoordelen, moet de tussenpersoon doorgaans toestemming vragen om de voorlopige dekking te mogen verlengen.

Voor alle zekerheid uitprinten: Je kunt het dekkingsbewijs voor alle zekerheid even uitprinten (of opslaan op de telefoon). Wanneer je wordt aangehouden door de politie, dan kun je laten zien dat je een autoverzekering hebt afgesloten én dat je voorlopige dekking hebt.

Hoe lang is voorlopige dekking geldig?

De voorlopige dekking is geldig vanaf het moment dat de verzekeraar (of tussenpersoon) bevestigd heeft dat je voorlopige dekking hebt tot het moment dat de aanvraag definitief geaccepteerd of afgewezen is.

Blijf bereikbaar! Blijf bereikbaar (telefoon en e-mail) als je voorlopige dekking hebt gekregen. De verzekeraar moet de aanvraag nog definitief beoordelen en kan deze nog steeds afwijzen. Je wilt voorkomen dat de verzekeraar de aanvraag afwijst zonder dat jij hier van op de hoogte bent. Je zou dan eventueel rond kunnen rijden in een onverzekerde auto!

Voorlopige dekking, maar ”onverzekerd” volgens de RDW

Je hebt een autoverzekering afgesloten en voorlopige dekking gekregen. Je hebt vervolgens via de RDW gecontroleerd of de auto verzekerd is.

Volgens de RDW is de auto ”onverzekerd”, wat nu?

Voorlopige dekking wordt niet geregistreerd

Je auto met voorlopige dekking staat als ”onverzekerd” geregistreerd, omdat verzekeraars het kenteken pas aanmelden bij de RDW als de aanvraag definitief geaccepteerd is.

Voorlopige dekking wordt niet geregistreerd bij de RDW. Bewaar het voorlopige dekkingsbewijs daarom goed!

Wanneer de aanvraag geaccepteerd wordt, stuurt de verzekeraar de polis en groene kaart op. Je kenteken wordt vervolgens (dit kan nog even duren) aangemeld in het kentekenregister van de RDW.

Schade tijdens de voorlopige dekking

Je kunt in de periode dat je voorlopige dekking hebt schade rijden. De voorlopige dekking biedt dezelfde dekking als uiteindelijke autoverzekering.

Wanneer je bijvoorbeeld een WA beperkt casco verzekering met no-claimbeschermer en verhaalsbijstand hebt aangevraagd, dan heb je deze dekking ook binnen de voorlopige dekkingsperiode.

Wanneer je binnen de periode dat je voorlopige dekking hebt bijvoorbeeld ruitschade hebt, dan kun je deze schade dus claimen op beperkt casco verzekering.

Voorlopige dekking gekregen, maar daarna toch afgewezen

Je kunt eerst voorlopige dekking krijgen, maar uiteindelijk toch worden afgewezen.

Je wordt vaak alsnog afgewezen als de verzekeraar meer informatie heeft achterhaald die je (per ongeluk) niet vermeld hebt.

Je hebt bijvoorbeeld 0 schadevrije jaren opgegeven, terwijl je er eigenlijk -3 hebt (malusregistratie). Of je hebt opgegeven dat je 2 schades hebt gehad in het verleden, maar dit zijn er eigenlijk 4.

Dekking: bij schade Wanneer je alle informatie hebt gegeven die belangrijk is voor de verzekeraar én alle acceptatievragen eerlijk hebt beantwoord, maar daarna toch wordt afgewezen, dan biedt de verzekeraar doorgaans toch dekking voor schade binnen de voorlopige dekkingsperiode. Het is daarom belangrijk om volledig en 100% eerlijk te zijn bij het afsluiten van een autoverzekering.

Geen voorlopige dekking met terugwerkende kracht

Wanneer je bewust informatie hebt achtergehouden, dan wordt de aanvraag afgewezen en de voorlopige dekking met terugwerkende kracht ingetrokken.

Je hebt dan dus nooit voorlopige dekking gehad, omdat de verzekeraar deze dekking gegeven heeft op basis van de verkeerde informatie!

Je moet nu z.s.m. een autoverzekering afsluiten

Wanneer de autoverzekering wordt afgewezen, is het belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe autoverzekering aan te vragen.

Je moet officieel namelijk een autoverzekering hebben vanaf het moment dat de auto op naam staat. Je auto staat al even op naam en moet dus z.s.m. verzekerd worden tegen Wettelijke Aansprakelijkheid (WA).

Je kunt anders meerdere boetes van de RDW krijgen!

Wanneer het moeilijk is om een autoverzekering af te sluiten, moet je onze handleiding even raadplegen. Je leest hier hoe je ondanks problemen toch een autoverzekering kunt afsluiten.

Je moet de nieuwe verzekeraar informeren over de afwijzing: Je moet nu een nieuwe autoverzekering afsluiten en daar opnieuw acceptatievragen beantwoorden. Vaak vraagt deze nieuwe verzekeraar bij de acceptatievragen of je ooit bent geweigerd door een verzekeraar. Je moet hier nu dus ”Ja” invullen, aangezien je geweigerd bent.

 

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is: