Kan een beginnend bestuurder een snelle auto verzekeren?

Je bent net 18 jaar geworden, hebt een rijbewijs gehaald én wilt een snelle auto verzekeren. Je bent voor een verzekeraar tot je 24ste een ”beginnend bestuurder”. Je betaalt hierdoor iets meer premie, maar het is ook moeilijker om een auto met veel vermogen te verzekeren.

Snelle auto’s vormen een hoger risico voor verzekeraars. Daarom geldt er een maximaal aantal PK en kW voor beginners. Het kan dus moeilijk worden om bijvoorbeeld een snelle Volkswagen Golf GTI te verzekeren, maar het is wel mogelijk…

Wat is een beginnend bestuurder?

Je hebt volgens de wet de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. Wanneer je je rijbewijs op je 16de of 17de hebt gehaald, ben je de eerste 7 jaar een beginner. Je kunt op je 23ste een normaal rijbewijs ontvangen,  maar voor de verzekeraar ben je tot je 24ste een beginnend bestuurder.

Hoeveel PK/kW kan een beginner maximaal verzekeren?

Je betaalt als beginnend bestuurder meer premie én kunt moeilijker een snelle auto verzekeren. De verzekeraar kijkt naar het aantal PK en kW van de auto. Hoeveel PK of kW je maximaal kunt verzekeren verschilt per autoverzekeraar.

De ene verzekeraar is strenger dan de andere. De ene verzekeraar stelt de grens op 75 kW, terwijl de andere een grens heeft op 85 kW. Wanneer de auto meer dan 100 kW heeft, wordt het lastig om deze te verzekeren. Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden.

PK en kW omrekenen

PK staat voor paardenkracht en kW staat voor Kilowatt. Je kunt eenvoudig het aantal PK omrekenen naar het aantal kW én andersom. 1 kW is 1.362 PK en andersom is 1 PK 0.734 KW.

Gewicht van de auto in combinatie met het vermogen

De verzekeraar kijkt niet alleen naar het aantal PK en kW. De verzekeraar kijkt ook naar de combinatie van het vermogen én het gewicht van de auto.

Zwaardere auto’s hebben meer vermogen nodig om vooruit te komen. Wanneer een iets zwaardere auto meer vermogen heeft, hoeft het geen super snelle auto te zijn.

Wanneer een lichte auto veel vermogen heeft, wordt het moeilijk om deze te verzekeren. Deze auto’s zijn doorgaans heel snel.

Je schadeverleden als beginnend bestuurder

Je kunt als 18 jarige nog geen schadevrije jaren hebben, maar als 22 jarige zou je in theorie al 4 schadevrije jaren kunnen hebben. Het kan dan makkelijk zijn om een auto met veel PK te verzekeren. Je hebt namelijk laten zien dat je 4 jaar lang schadevrij hebt gereden.

Wanneer je 22 bent en je hebt al meerdere schades veroorzaakt en bijvoorbeeld een malusregistratie hebt, kun je nóg moeilijker een snelle auto verzekeren. Het is dan vrijwel onmogelijk om een verzekering af te sluiten bij een normale verzekeraar. De enige oplossing is dan De Vereende.

De Vereende verzekert iedereen

De Verende is een speciale verzekeraar die iedereen accepteert. Je snelle auto is dus altijd te verzekeren, maar tegen welke prijs? De Vereende is veel duurder dan een gewone autoverzekeraar. De premie kan wel 5 keer hoger zijn.

Je auto is dus wel te verzekeren, maar is ontzettend duur. Het slimste is om een eenvoudige beginnersauto te kopen en even te wachten met dat racemonster, tot je géén beginnend bestuurder meer bent en een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van autoverzekeringen en sluit een voordelige verzekering af: