Kan een beginnend bestuurder een snelle auto verzekeren?

Geschreven op 10-11-16
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent net 18 jaar geworden, hebt een rijbewijs gehaald én wilt een snelle auto verzekeren.

Je bent voor een verzekeraar tot je 24ste een ”beginnend bestuurder”. Je betaalt hierdoor iets meer premie, maar het is ook moeilijker om een auto met veel vermogen te verzekeren.

Snelle auto’s vormen een hoger risico voor verzekeraars. Daarom geldt er een maximaal aantal PK en kW voor beginners. Het kan dus moeilijk worden om bijvoorbeeld een snelle Volkswagen Golf GTI te verzekeren, maar het is wel mogelijk.

Lees alles over het verzekeren van een snelle auto óf vergelijk meteen alle premies en ontdek welke verzekeraars jouw auto kunnen verzekeren...

Wat is een beginnend bestuurder?

Je hebt volgens de wet de eerste 5 jaar een beginnersrijbewijs. Wanneer je je rijbewijs op je 16de of 17de hebt gehaald, ben je de eerste 7 jaar een beginner.

Je kunt op je 23ste een normaal rijbewijs ontvangen, maar voor de verzekeraar ben je tot je 24ste een beginnend bestuurder.

Voor sommige verzekeraars ben je zelfs tot je 30ste een beginnend bestuurder.

Hoeveel PK/kW kan een beginner maximaal verzekeren?

Je betaalt als beginnend bestuurder meer premie én kunt moeilijker een snelle auto verzekeren.

De verzekeraar kijkt naar het aantal PK en kW van de auto. Hoeveel PK of kW je maximaal kunt verzekeren verschilt per autoverzekeraar.

De ene verzekeraar is strenger dan de andere. De ene verzekeraar stelt de grens op 75 kW, terwijl de andere een grens heeft op 85 kW.

Wanneer de auto meer dan 100 kW heeft, wordt het lastig om deze te verzekeren.

Gelukkig zijn er altijd mogelijkheden om een snelle auto te verzekeren. Hier vertellen we onderaan de pagina meer over.

PK en kW omrekenen

PK staat voor paardenkracht en kW staat voor Kilowatt. Je kunt eenvoudig het aantal PK omrekenen naar het aantal kW én andersom. 1 kW is 1.362 PK en andersom is 1 PK 0.734 KW.

Gewicht van de auto in combinatie met het vermogen

De verzekeraar kijkt niet alleen naar het aantal PK en kW. De verzekeraar kijkt ook naar de combinatie van het vermogen én het gewicht van de auto.

Zwaardere auto’s hebben meer vermogen nodig om vooruit te komen. Wanneer een iets zwaardere auto meer vermogen heeft, hoeft het geen super snelle auto te zijn.

Wanneer een lichte auto veel vermogen heeft, wordt het moeilijk om deze te verzekeren. Deze auto’s zijn doorgaans heel snel.

Je schadeverleden als beginnend bestuurder

Je kunt als 18 jarige nog geen schadevrije jaren hebben, maar als 22 jarige zou je in theorie al 4 schadevrije jaren kunnen hebben.

Het kan dan makkelijk zijn om een auto met veel PK te verzekeren. Je hebt namelijk laten zien dat je 4 jaar lang schadevrij hebt gereden.

Wanneer je 22 bent en je hebt al meerdere schades veroorzaakt en bijvoorbeeld een malusregistratie hebt, kun je nóg moeilijker een snelle auto verzekeren.

Het is dan vrijwel onmogelijk om een verzekering af te sluiten bij een normale verzekeraar. Vaak is de enige manier om dan nog een autoverzekering te kringen door naar De Vereende te gaan.

Snelle auto verzekeren bij De Vereende

De Verende is een speciale verzekeraar die iedereen accepteert.

Je snelle auto is dus altijd te verzekeren, maar tegen welke prijs?

De Vereende is veel duurder dan een gewone autoverzekeraar. De premie kan wel 5 keer hoger zijn. Je auto is dus wel te verzekeren, maar is ontzettend duur.

Het slimste is om een eenvoudige beginnersauto te kopen en even te wachten met dat racemonster, tot je géén beginnend bestuurder meer bent en een aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template