Verkeerde schadevrije jaren doorgegeven, wat nu?

Geschreven op 25-07-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt de oude autoverzekering beëindigd en een nieuwe afgesloten. Je hebt voor het afsluiten van de nieuwe autoverzekering opgegeven hoeveel schadevrije jaren je hebt en was tevreden over de premie.

Nu ontvang je bericht van de verzekeraar waarin staat dat de schadevrije jaren niet kloppen en dat de premie wordt verhoogd. Het kan meerdere redenen hebben dat de schadevrije jaren niet kloppen.

Hieronder staat wat de reden zou kunnen zijn mét daarbij de manieren om het op te lossen én alsnog kunt besparen ondanks deze tegenvaller. Lees nu alles over dit onderwerp of vergelijk direct...

Zelf verkeerd doorgegeven

Je hebt voor het vergelijken berekend hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Je hebt misschien berekent hoe lang je je rijbewijs hebt óf je hebt gekeken hoe lang je al een autoverzekering hebt, maar dit klopt niet.

Hieronder staat drie veelvoorkomende misvattingen over het opbouwen van schadevrije jaren, waardoor deze misschien verkeerd zijn doorgegeven:

Hoe lang je je rijbewijs hebt is niet relevant

Nu is het zo dat je alleen schadevrije jaren opbouwt als je een autoverzekering hebt. Het heeft dus geen zin om te berekenen hoe lang je je rijbewijs hebt.

Daarnaast kun je schadevrije jaren verliezen als je even geen autoverzekering hebt.

Alleen schadevrij jaar na minimaal 185 dagen

Verder is het meestal zo dat je alleen schadevrije jaren opbouwt als je minimaal 185 dagen bij dezelfde verzekeraar verzekerd bent geweest. Als je steeds na een aantal maanden overstapt, bouw je dus geen schadevrije jaren op.

Je verliest 5 schadevrije jaren na een schadeclaim

Daarnaast zijn er mensen die denken dat ze slechts één schadevrij jaar verliezen na een schade, maar in werkelijkheid verlies je er vijf.

Doordat er zoveel verschillende regels zijn kan het gebeuren dat je een verkeerde berekening maakt en dus niet de correcte schadevrije jaren doorgeeft.

Minder schadevrije jaren, hogere premie

Je hebt de autoverzekering online afgesloten en ontvangt een voorlopig dekkingsbewijs. Je kunt dus direct met de auto rijden.

Vervolgens maakt de verzekeraar de definitieve polis op.

Bij het opmaken van de polis controleert de verzekeraar bijvoorbeeld of de auto op naam staat, of alle acceptatievragen naar waarheid zijn ingevuld én hoeveel schadevrije jaren je hebt.

Verzekeraar haalt schadevrije jaren uit Roy-Data

Deze schadevrije jaren staan opgeslagen in een landelijke database, waarin iedere verzekeraar kan kijken. Deze database heet Roy-Data.

Wanneer blijkt dat je minder schadevrije jaren hebt opgebouwd dan je hebt opgegeven bij de aanvraag, dan berekent de verzekeraar de premie opnieuw met de werkelijke schadevrije jaren.

Verzekeraar berekent de premie opnieuw

Wanneer je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd dan opgegeven, wordt de premie meestal lager.

Als je minder schadevrije jaren hebt opgebouwd dan opgegeven, dan wordt de premie meestal hoger.

Waarom kloppen schadevrije jaren niet?

De kans is aanwezig dat de verzekeraar de schadevrije jaren niet kan vinden, maar dat je zeker weet dat je deze wel hebt opgebouwd.

Hieronder staan redenen waarom de schadevrije jaren niet te vinden zijn:

Vorige autoverzekering nog niet beëindigd

Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de autoverzekering door de vorige verzekeraar nog niet beëindigd is. De schadevrije jaren komen pas in Roy-Data te zijn nadat de vorige autoverzekering is beëindigd.

Je kunt in dit geval contact opnemen met de vorige verzekeraar om te vragen of ze de polis willen beëindigen.

Schadevrije jaren zijn nog in gebruik

Daarnaast zijn schadevrije jaren maar op één auto te gebruiken, behalve als er gebruik wordt gemaakt van een tweede gezinsautoregeling.

Wanneer de schadevrije jaren al op een andere auto in gebruik zijn, kunnen deze dus niet door de nieuwe verzekeraar in gebruik worden genomen.

Het kan dan veel voordeel op leveren door te kijken naar een tweede gezinsautoregeling. Je sluit dan voor beide auto’s een autoverzekering bij dezelfde verzekeraar af en ontvangt voor beide auto’s dezelfde no-claimkorting.

Lees meer over de tweede gezinsautoregeling

Vergelijk opnieuw en betaal niet te veel premie

Het is logisch dat je teleurgesteld bent dat er minder schadevrije jaren zijn dan je dacht. Hierdoor wordt de autoverzekering duurder. De verzekeraar maakt namelijk een nieuwe berekening op basis van minder of geen schadevrije jaren.

De verzekeraar is met veel schadevrije jaren misschien goedkoop, maar is met minder of geen schadevrije jaren misschien wel relatief duur.

Zo kan de ene verzekeraar bijvoorbeeld voordelig zijn met 8 schadevrije jaren, maar duur zijn met 0 schadevrije jaren. Met 0 schadevrije jaren is een andere verzekeraar misschien veel goedkoper. Het is daarom belangrijk om een complete vergelijking te maken.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]