Zelf verkeerd doorgegeven
Je hebt voor het vergelijken berekend hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Je hebt misschien berekent hoe lang je je rijbewijs hebt óf je hebt gekeken hoe lang je al een autoverzekering hebt, maar dit klopt niet.
Hieronder staat drie veelvoorkomende misvattingen over het opbouwen van schadevrije jaren, waardoor deze misschien verkeerd zijn doorgegeven:
Hoe lang je je rijbewijs hebt is niet relevant
Nu is het zo dat je alleen schadevrije jaren opbouwt als je een autoverzekering hebt. Het heeft dus geen zin om te berekenen hoe lang je je rijbewijs hebt.
Daarnaast kun je schadevrije jaren verliezen als je even geen autoverzekering hebt.
Alleen schadevrij jaar na minimaal 185 dagen
Verder is het meestal zo dat je alleen schadevrije jaren opbouwt als je minimaal 185 dagen bij dezelfde verzekeraar verzekerd bent geweest. Als je steeds na een aantal maanden overstapt, bouw je dus geen schadevrije jaren op.
Je verliest 5 schadevrije jaren na een schadeclaim
Daarnaast zijn er mensen die denken dat ze slechts één schadevrij jaar verliezen na een schade, maar in werkelijkheid verlies je er vijf.
Doordat er zoveel verschillende regels zijn kan het gebeuren dat je een verkeerde berekening maakt en dus niet de correcte schadevrije jaren doorgeeft.
Minder schadevrije jaren, hogere premie
Je hebt de autoverzekering online afgesloten en ontvangt een voorlopig dekkingsbewijs. Je kunt dus direct met de auto rijden.
Vervolgens maakt de verzekeraar de definitieve polis op.
Bij het opmaken van de polis controleert de verzekeraar bijvoorbeeld of de auto op naam staat, of alle acceptatievragen naar waarheid zijn ingevuld én hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Verzekeraar haalt schadevrije jaren uit Roy-Data
Deze schadevrije jaren staan opgeslagen in een landelijke database, waarin iedere verzekeraar kan kijken. Deze database heet Roy-Data.
Wanneer blijkt dat je minder schadevrije jaren hebt opgebouwd dan je hebt opgegeven bij de aanvraag, dan berekent de verzekeraar de premie opnieuw met de werkelijke schadevrije jaren.
Verzekeraar berekent de premie opnieuw
Wanneer je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd dan opgegeven, wordt de premie meestal lager.
Als je minder schadevrije jaren hebt opgebouwd dan opgegeven, dan wordt de premie meestal hoger.
Waarom kloppen schadevrije jaren niet?
De kans is aanwezig dat de verzekeraar de schadevrije jaren niet kan vinden, maar dat je zeker weet dat je deze wel hebt opgebouwd.
Hieronder staan redenen waarom de schadevrije jaren niet te vinden zijn:
Vorige autoverzekering nog niet beëindigd
Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de autoverzekering door de vorige verzekeraar nog niet beëindigd is. De schadevrije jaren komen pas in Roy-Data te zijn nadat de vorige autoverzekering is beëindigd.
Je kunt in dit geval contact opnemen met de vorige verzekeraar om te vragen of ze de polis willen beëindigen.
Schadevrije jaren zijn nog in gebruik
Daarnaast zijn schadevrije jaren maar op één auto te gebruiken, behalve als er gebruik wordt gemaakt van een tweede gezinsautoregeling.
Wanneer de schadevrije jaren al op een andere auto in gebruik zijn, kunnen deze dus niet door de nieuwe verzekeraar in gebruik worden genomen.
Het kan dan veel voordeel op leveren door te kijken naar een tweede gezinsautoregeling. Je sluit dan voor beide auto’s een autoverzekering bij dezelfde verzekeraar af en ontvangt voor beide auto’s dezelfde no-claimkorting.
Lees meer over de tweede gezinsautoregeling
Vergelijk opnieuw en betaal niet te veel premie
Het is logisch dat je teleurgesteld bent dat er minder schadevrije jaren zijn dan je dacht. Hierdoor wordt de autoverzekering duurder. De verzekeraar maakt namelijk een nieuwe berekening op basis van minder of geen schadevrije jaren.
De verzekeraar is met veel schadevrije jaren misschien goedkoop, maar is met minder of geen schadevrije jaren misschien wel relatief duur.
Zo kan de ene verzekeraar bijvoorbeeld voordelig zijn met 8 schadevrije jaren, maar duur zijn met 0 schadevrije jaren. Met 0 schadevrije jaren is een andere verzekeraar misschien veel goedkoper. Het is daarom belangrijk om een complete vergelijking te maken.