Auto verzekeren zonder kenteken, kan dat wel?

Geschreven op 24-01-18
Leestijd: 5 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je koopt een nieuwe auto of wilt deze importeren vanuit het buitenland, maar hebt nog geen kenteken. Je wilt wel een autoverzekering afsluiten, maar kan dat zonder kenteken?

Het antwoord is ”nee”. Het is niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder kenteken. Hieronder vertellen we waarom dat niet kan.

Het is wél mogelijk om autoverzekeringen te vergelijken. Via onze vergelijken zijn alle autogegevens op te halen zonder kenteken. Daarna zijn alle premies te berekenen.

We vertellen in 5 stappen hoe je deze premies kunt berekenen zonder kenteken én hoe je deze berekening kunt opslaan. Zo kun je de auto eenvoudig verzekeren, als je het kenteken hebt ontvangen. Daarnaast vertellen we welke verplichten je hebt, nadat je het kenteken op naam hebt gezet...

Waarom kan je geen autoverzekering afsluiten zonder kenteken en meldcode?

Om een autoverzekering af te sluiten heb je een kenteken én een meldcode nodig, maar waarom is dat?

Kenteken

Het kenteken bestaat uit de kentekenplaat, die op de auto zit én het kentekenbewijs, die sinds 2014 wordt afgegeven als kentekencard. Het kenteken is een manier om auto’s te kenmerken. Daarom is het kenteken gebonden aan de auto.

Meldcode

De meldcode is het identificatienummer van de auto. Het is een unieke code van 4 nummers, die voor iedere auto anders is. De meldcode is de laatste 4 cijfers van het chassisnummer.

Het kenteken en de meldcode zijn samen een unieke combinatie.

Centrale WAM-register

De autoverzekeraar heeft het kenteken en de meldcode nodig om de auto aan te melden bij het Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). De RDW controleert of alle auto’s voldoen aan de verzekeringsplicht.

Wanneer je een autoverzekering afsluit, dan meldt de verzekeraar de auto aan bij het RDW via het Centrale WAM-Register (CRWAM).

Om de auto te registreren in dit register moet de verzekeraar het kenteken en de meldcode invullen. Als de verzekeraar geen kenteken van je auto heeft, kan die de auto niet aanmelden bij de RDW.

Autoverzekeringen vergelijken zonder kenteken

Het is dus niet mogelijk om een autoverzekering af te sluiten zonder kenteken en meldcode, maar het berekenen van de premies kan wel.

Voor het vergelijken van autoverzekeringen heb je geen kenteken nodig, omdat alle autogegevens eenvoudig op te halen zijn via onze database.

Hieronder staat stap voor stap hoe je de premies kunnen berekenen zonder kenteken:

Stap 1: autogegevens ophalen zonder kenteken

Weet het kenteken niet

Ga naar onze vergelijker en klik bij het kenteken op ”weet ik niet”.

Je kunt hier handmatig de auto selecteren. Vul het merk, bouwjaar en bouwmaand, model en type in.

Klik vervolgens op ”selecteer uw auto”. Onze vergelijker kan nu zonder kenteken alle voertuiggegevens ophalen uit een database.

Nu is het mogelijk om een premieberekening te maken.

Stap 2: premie berekenen

Premie berekenen

Vul vervolgens een aantal persoonsgegevens in, zoals je postcode, geboortedatum en het aantal opgebouwde schadevrije jaren.

Klik na het invullen van alle gegevens op ”bereken uw premie”. We checken nu alle actuele premies van vele autoverzekeraars. Het wordt nu zichtbaar wat de goedkoopste autoverzekeringen zijn.

Stap 3: autoverzekeringen vergelijken

Autoverzekeringen vergelijken

Je ziet nu alle actuele premies en kunt de polisvoorwaarden van meerdere verzekeraars met elkaar vergelijken. Wanneer je een goede en goedkope autoverzekering hebt gevonden, klik je op ”bekijken” achter de autoverzekering.

Stap 4: dekkingen

Bewaar gegevens voor later

Vervolgens kun je de dekkingen van de verzekeraar vergelijken.

Je ziet de premie van de WA verzekering, de WA beperkt casco verzekering en de WA volledig casco verzekering (all risk).

Daaronder staan de premies van de aanvullende autoverzekeringen. In dit voorbeeld de schadeverzekering voor inzittenden, de rechtsbijstand, de ongevallen inzittenden en pechhulp.

Deze zijn bij een autoverzekering af te sluiten voor extra zekerheid en gemak.

Stap 5: vergelijking bewaren

Je hebt nu een hele goede indicatie van de premie. Wanneer je het kenteken hebt kan de premie misschien iets afwijken, maar niet veel.

Klik nu op ”bewaar voor later”. Vul het e-mailadres in om de vergelijking te bewaren voor later. Wanneer je het kenteken hebt, kun je direct een goede en goedkope autoverzekering afsluiten.

Hoe kom je aan een kenteken?

Je weet nu welke verzekeraar een goedkope autoverzekering heeft voor je nieuwe auto.

Je kunt deze autoverzekering afsluiten wanneer je het kenteken van de auto hebt, maar hoe kom je aan het kenteken?

Kenteken van een nieuwe auto

Bij de autodealer staan allemaal auto’s zonder kenteken. Wanneer je een auto koopt, vraagt de dealer een kenteken aan.

Vaak ontvang je na een aantal dagen het kentekenbewijs (kentekencard) van de auto. Deze kun je vervolgens gebruiken om de autoverzekering af te sluiten.

Kenteken van geïmporteerde auto

De reden dat je misschien nog geen kenteken hebt, omdat je de auto wilt importeren uit het buitenland. Geïmporteerde auto’s moeten eerst gekeurd worden bij de RDW. Deze kan controleren of de auto aan de Nederlandse eisen voldoet.

Wanneer de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM) betaalt is én de auto gekeurd is, dan ontvang je het kentekenbewijs van de geïmporteerde auto. Vervolgens kun je een autoverzekering afsluiten.

Kenteken ontvangen, wat nu?

Wanneer je het kenteken hebt ontvangen, moet je niet alleen een autoverzekering afsluiten, maar er is meer wat je moet regelen.

Hieronder staat stap voor stap wat je moet regelen:

Auto op naam zetten

Wanneer je de auto in je bezit hebt, dan moet je het kenteken eerst op naam zetten. Je wordt hiermee officieel eigenaar van de auto. Voor het op naam zetten van het kenteken heb je een aantal gegevens nodig.

De auto is op naam te zetten bij:

 

Verzekeringsplicht

Wanneer je de auto op naam hebt gezet, ben je officieel eigenaar van de auto. Hierbij horen een aantal verplichten. Je bent verplicht om een autoverzekering af te sluiten, om wegenbelasting te betalen én te voldoen aan de APK-verplichting.

Je moet een autoverzekering afsluiten die dekking biedt tegen Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit is de WA verzekering. Sluit deze af vanaf het moment dat de auto op naam staat, om hoge boetes van de RDW te voorkomen.

Wanneer je al een vergelijking hebt gemaakt zonder kenteken, dan kun je deze vergelijking eenvoudig gebruiken om de autoverzekering daadwerkelijk af te sluiten.

Lees meer over de verzekeringsplicht

Wegenbelasting

Als de auto op naam staat ben je verlicht om wegenbelasting te betalen. Dit is een autobelasting voor het bezit van een auto.

De hoogte van de wegenbelasting is afhankelijk van de brandstof en het gewicht van de auto. Daarnaast is dit afhankelijk van de provincie waar je woont.

Autoverzekering afsluiten

Het afsluiten van een autoverzekering duurt niet lang. Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je wel een aantal gegevens nodig.

Hieronder staat wat je nodig hebt:

Wat nodig om een autoverzekering af te sluiten?

Voor het afsluiten van een autoverzekering hebt je het kenteken, de meldcode en betaalgegevens nodig.

Daarnaast heb je informatie nodig om de acceptatievragen te kunnen beantwoorden, bijvoorbeeld je schadeverleden.

De meldcode zijn de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Je vindt de meldcode door in te loggen bij de RDW met een DigiD, op kentekenbewijs deel 1 en op de kentekencard.

Wanneer je de meldcode niet kunt vinden kun je telefonisch contact opnemen met de RDW door te bellen met 0900 0739.

Direct met de auto rijden

Je ontvangt na het afsluiten van de autoverzekering doorgaans meteen voorlopige dekking. Dit betekent dat je direct met je nieuwe auto kunt rijden.

Wanneer de aanvraag is omgezet in een definitieve polis, dan ontvang je deze polis met daarbij de groene kaart. Je kunt daarna voor alle zekerheid even controleren of je auto daadwerkelijk verzekerd is.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]