Hoe lang duurt het afsluiten van een autoverzekering?

Geschreven op 11-02-19
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je een auto op naam hebt is het verplicht om deze direct te verzekeren. Het is in Nederland mogelijk om snel een auto te verzekeren. Het vergelijken van autoverzekeringen kan binnen een paar minuten. Wanneer je de polisvoorwaarden van meerdere verzekeraars wilt vergelijken kan het iets langer duren.

Vervolgens duurt het nog een paar minuten om de autoverzekering af te sluiten. Je moet dan wel alle benodigde gegevens bij de hand hebben.

Lees nu wat bepaalt hoe lang het duurt om een autoverzekering af te sluiten. Ontdek vervolgens hoe lang het duurt voordat je met de auto mag rijden. Vergelijk ook even alle autoverzekeringen...

Autoverzekeringen vergelijken

Je begint het afsluitproces met het vergelijken van autoverzekeringen. Het vergelijken van autoverzekeringen duurt ongeveer één tot tien minuten.

Voor het vergelijken van autoverzekeringen heb je de volgende gegevens nodig:

Hoe lang duurt het vergelijken?

Je kunt na de eerste stap alle premies berekenen. Omdat we vele autoverzekeringen vergelijken kan het tot 30 seconden duren voor alle premies zichtbaar worden.

Je ziet vervolgens meteen welke autoverzekeringen de laagste premies hebben. Je kunt er nu voor kiezen om de autoverzekering direct af te sluiten door naar de website van de verzekeraar te gaan.

Polisvoorwaarden

Je kunt ook een uitgebreidere vergelijking maken door op ”meer informatie” te klikken bij een autoverzekering. Hierdoor worden de belangrijkste kenmerken zichtbaar.

Onder de tab ”polisvoorwaarden” staan de belangrijkste plus- en minpunten per autoverzekering.

Uitgebreide vergelijking

Wanneer je een nog uitgebreidere vergelijking wilt maken, kun je de polisvoorwaarden van meerdere verzekeraars vergelijken.

Je klikt naast de autoverzekeringen op ”vergelijken” en klik vervolgens op ”details vergelijken”.  Je kunt zo de polisvoorwaarden van maximaal drie autoverzekeraars naast elkaar zetten en vergelijken.

Uiteraard neemt deze uitgebreidere vergelijking meer tijd in beslag.

Autoverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Autoverzekering afsluiten

De autoverzekering is vervolgens binnen vijf tot tien minuten af te sluiten.

Je gaat na het vergelijken naar de website van de verzekeraar en vult daar opnieuw de autogegevens in. Dit duurt slechts een paar minuten. Het gaat uiteraard sneller als je alle benodigde gegevens bij de hand hebt.

Voor het afsluiten van een autoverzekering heb je de volgende gegevens nodig:

  • Kenteken
  • Postcode en huisnummer
  • Geboortedatum
  • Aantal schadevrije jaren
  • Meldcode
  • Informatie om de acceptatievragen te beantwoorden
  • Betaalgegevens

Hoe lang duurt het afsluiten?

Je maakt opnieuw een vergelijking op de website van de verzekeraar.

Je vult hiervoor bijvoorbeeld het kenteken en de persoons- en adresgegevens in. Je kiest opnieuw de dekking en de eventuele aanvullende verzekeringen en vraagt de verzekering aan.

Je hebt voor het afsluiten van de autoverzekering de meldcode nodig. Deze bestaat uit de laatste vier cijfers van het chassisnummer en op kentekenbewijs B1.

Acceptatievragen

Je moet voor het afsluiten een aantal acceptatievragen beantwoorden. Je bent verplicht om deze naar waarheid in te vullen.

Wanneer je alle informatie bij de hand hebt is het makkelijker om deze acceptatievragen snel te beantwoorden.

Je moet bijvoorbeeld weten of je in het verleden autoschade hebt gehad met de auto én wanneer. Je moet daarnaast informatie verstrekken over eventuele lichamelijke of geestelijke beperkingen en over je verzekeringsverleden.

Hoe meer bijzonderheden er zijn bij de acceptatievragen hoe langer het duurt om een autoverzekering af te sluiten.

Je vult vervolgens de betaalgegevens in en kunt de autoverzekering aanvragen. Wanneer je je bankpas bij de hand hebt is dit zo geregeld.

Hoe lang duurt het voor ik met de auto kan rijden?

Of je direct met de auto kunt rijden, is afhankelijk of je direct voorlopige dekking krijgt of niet.

Direct voorlopige dekking

Wanneer de aanvraag geen bijzonderheden heeft, geeft de verzekeraar meestal direct voorlopige dekking af. Je kunt vervolgens direct met de auto gaan rijden.

De verzekeraar zal de aanvraag controleren en vervolgens de voorlopige dekking omzetten in een definitieve dekking. Wanneer de aanvraag definitief geaccepteerd is, ontvang je de verzekeringspolis en de groene kaart.

Dit duurt vaak een paar dagen tot een week.

Geen voorlopige dekking

Wanneer er bijzonderheden zijn aan de aanvraag, zal de verzekeraar doorgaans niet meteen voorlopige dekking verlenen.

Deze bijzonderheden doen zich meestal voor bij de acceptatievragen.

Aanvraag controleren

De verzekeraar wil deze bijzonderheden nog even controleren, waardoor het langer duurt voor de autoverzekering is afgesloten. Het kan een paar dagen duren voor een medewerker van de verzekeraar de aanvraag in behandeling heeft genomen.

Doordeweeks is het misschien mogelijk om de verzekeraar te bellen om te vragen of ze de aanvraag met voorrang willen behandelen. Wanneer je de auto in het weekend wilt verzekeren, zit er niks anders op dan te wachten tot het weekend voorbij is.

Aanvraag afwijzen of alsnog accepteren

De verzekeraar kan na de beoordeling besluiten om de aanvraag af te wijzen of alsnog te accepteren, eventueel onder bijzondere voorwaarden.

Je kunt zonder voorlopige dekking nog niet op weg en moet wachten tot de verzekeraar de aanvraag eventueel zal accepteren.

Wanneer de verzekeraar de aanvraag niet accepteert kan het nog langer duren. Je kunt dan misschien alleen terecht bij een speciale verzekeraar, genaamd de De Vereende.

Het kan meer dan een week duren voor de autoverzekering bij De Vereende is afgesloten.

Ik kan mijn auto nergens verzekeren, wat nu?

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]