Wat zijn accessoires en hoe zijn deze verzekerd?

Geschreven op 22-01-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je wilt een autoverzekering afsluiten die dekking biedt voor alle accessoires die in de auto zitten, zoals een audio- en navigatiesysteem, een alarmsysteem, sportvelgen, een schuifdak of een LPG-installatie.

Voor autoverzekeraars zijn accessoires alle extra’s die zijn ingebouwd nadat de auto uit de fabriek komt. Of deze accessoires meeverzekerd zijn hangt af van de dekking van de autoverzekering.

Lees nu alles over het verzekeren van accessoires...

Autoverzekering met dekking voor accessoires

De meest goedkope en eenvoudige autoverzekering, de WA Verzekering, biedt nooit dekking voor accessoires. Deze autoverzekering biedt alleen dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De accessoires van je auto zijn te verzekeren met de WA beperkt casco– en de WA volledig casco verzekering. Deze verzekeringen bieden meestal een standaarddekking voor accessoires tot een verzekerd bedrag van 1.250 euro.

Wat zijn ”af-fabriek” accessoires?

We spreken van ”af-fabriek accessoires” als deze accessoires in de autofabriek al in de auto zitten.

Wanneer bijvoorbeeld een audio- of navigatiesysteem in de fabriek al in de auto wordt geplaatst, is de waarde ervan al inbegrepen in de cataloguswaarde.

De WA beperkt casco- en volledig casco verzekering biedt hier dus volledige dekking voor.

Extra accessoires meeverzekeren

Natuurlijk is het mogelijk om extra accessoires, die later zijn ingebouwd, mee te verzekeren. Sommige mensen kopen een beter audiosysteem, duurdere velgen of later een schuifdak plaatsen.

Deze extra accessoires zijn meestal meeverzekerd tot 1.250 euro. Omdat deze accessoires al snel duurder uitvallen dan 1.250 euro, is het mogelijk om dit bedrag te verhogen.

Je kunt het bedrag meestal verhogen met 1.250, 2.500, 3.500 of 5.000 euro.

Omdat de verzekeraar bij schade of diefstal meer moet uitkeren, wordt de premie uiteraard hoger na het verhogen van de dekking voor extra accessoires.

Losse accessoires zijn verzekerd op de inboedelverzekering

Veel mensen hebben een los navigatiesysteem in de auto, bijvoorbeeld een TomTom of Google maps.

Omdat deze niet is ingebouwd in de auto, valt deze niet binnen de dekking van de autoverzekering, maar van de inboedelverzekering.

Diefstal van bijvoorbeeld een TomTom is meestal tot 500 euro meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]