Wat zijn accessoires en hoe zijn deze verzekerd?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Je wilt een autoverzekering afsluiten die dekking biedt voor alle accessoires die in de auto zitten, zoals een audio- en navigatiesysteem, een alarmsysteem, sportvelgen, een schuifdak of een LPG-installatie.

Voor autoverzekeraars zijn accessoires alle extra’s die zijn ingebouwd nadat de auto uit de fabriek komt. Of deze accessoires meeverzekerd zijn hangt af van de dekking van de autoverzekering.

Lees nu alles over het verzekeren van accessoires..,

Autoverzekering met dekking voor accessoires

De meest goedkope en eenvoudige autoverzekering, de WA Verzekering, biedt nooit dekking voor accessoires. Deze autoverzekering biedt alleen dekking voor de schade die je met je auto toebrengt aan anderen.

De accessoires van je auto zijn te verzekeren met de WA beperkt casco– en de WA volledig casco verzekering. Deze verzekeringen bieden meestal een standaarddekking voor accessoires tot een verzekerd bedrag van 1.250 euro.

Wat zijn ”af-fabriek” accessoires?

We spreken van ”af-fabriek accessoires” als deze accessoires in de autofabriek al in de auto zitten.

Wanneer bijvoorbeeld een audio- of navigatiesysteem in de fabriek al in de auto wordt geplaatst, is de waarde ervan al inbegrepen in de cataloguswaarde.

De WA beperkt casco- en volledig casco verzekering biedt hier dus volledige dekking voor.

Extra accessoires meeverzekeren

Natuurlijk is het mogelijk om extra accessoires, die later zijn ingebouwd, mee te verzekeren. Sommige mensen kopen een beter audiosysteem, duurdere velgen of later een schuifdak plaatsen.

Deze extra accessoires zijn meestal meeverzekerd tot 1.250 euro. Omdat deze accessoires al snel duurder uitvallen dan 1.250 euro, is het mogelijk om dit bedrag te verhogen. 

Je kunt het bedrag meestal verhogen met 1.250, 2.500, 3.500 of 5.000 euro.

Omdat de verzekeraar bij schade of diefstal meer moet uitkeren, wordt de premie uiteraard hoger na het verhogen van de dekking voor extra accessoires.

Losse accessoires zijn verzekerd op de inboedelverzekering

Veel mensen hebben een los navigatiesysteem in de auto, bijvoorbeeld een TomTom.

Omdat deze niet is ingebouwd in de auto, valt deze niet binnen de dekking van de autoverzekering, maar van de inboedelverzekering.

Diefstal van bijvoorbeeld een TomTom is meestal tot 500 euro meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen