Autoverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Geschreven op 05-06-18
Leestijd: 4 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Het afsluiten van een autoverzekering begint met vergelijken. Omdat autoverzekeringen allemaal verschillende voorwaarden hebben, is het belangrijk om te weten waar je precies op moet letten.

Je wilt namelijk een betaalbare autoverzekering met goede polisvoorwaarden. Zeker voor uitgebreidere autoverzekeringen is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de prijs van de autoverzekering. De polisvoorwaarden kunnen nogal verschillen.

Hieronder staan tips bij het vergelijken van een autoverzekering. Je kunt met deze tips én onze uitgebreide vergelijker gegarandeerd een goede én goedkope autoverzekering vinden…

Uitgebreide vergelijker

Op Lastenvrij staat misschien wel de modernste vergelijker van het Nederland. Je vult wat auto- en persoonsgegevens in en ziet binnen één minuut welke autoverzekeringen er allemaal zijn. De vergelijker zet de premies op een rij. Het is mogelijk om de autoverzekeringen te selecteren op prijs- en kwaliteitsverhouding óf de laagste premie.

Bij iedere verzekeraar is ”meer informatie” beschikbaar. Hier staat hoe de premie is opgebouwd. Daarnaast staan de belangrijkste kenmerken van de autoverzekering opgesomd. Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken, maar waar moet je precies op letten?

Inclusief 21% assurantiebelasting

Let er bij het vergelijken van verzekeringen op dat de premies worden weergegeven inclusief 21% assurantiebelasting. Sommige vergelijkingssites tonen de premies exclusief assurantiebelasting, waardoor de autoverzekering bij het afsluiten opeens 21% duurder is. Deze vergelijkingssites lijken vooraf dus goedkoper, maar worden bij het afsluiten dus een stuk duurder.

Wij maken een vergelijking van alle premies inclusief assurantiebelasting. Hierdoor worden de autoverzekeringen bij het afsluiten niet opeens een stuk duurder.

Het kiezen van een dekking

Het is verplicht om een WA autoverzekering af te sluiten. Deze biedt dekking voor schade die je met je auto aan anderen toebrengt. Deze autoverzekering is meestal voldoende voor oudere auto’s met een lagere dagwaarde.

Je kunt een uitgebreidere autoverzekering afsluiten voor schade aan de eigen auto. De WA beperkt casco verzekering is een iets uitgebreidere autoverzekering, die dekking biedt voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade. Deze autoverzekering wordt vaak afgesloten voor auto’s van 6 tot 10 jaar uit, maar dit is slechts een richtlijn.

De meest uitgebreidere autoverzekering is de WA volledig casco verzekering. Deze biedt dezelfde dekking als de WA beperkt casco verzekering én biedt daarnaast dekking voor vandalisme en schade door eigen schuld.

Let erop dat vooral de WA beperkt- en de WA volledig casco verzekering vele verschillende voorwaarden kunnen hebben, bijvoorbeeld over het eigen risico, schadesturing, vervangend vervoer bij schade, dekking voor accessoires én aanschaf- en nieuwwaarderegeling.

Lees alles over de dekkingen van een autoverzekering

Het eigen risico

Het eigen risico is een belangrijk onderdeel van de WA beperkt casco- en volledig casco verzekering. Het eigen risico is het deel van de schade dat je zelf moet betalen. Wanneer de schade 1.000 euro is en het eigen risico is 250 euro, dan krijg je dus maar 750 euro uitbetaald.

Verzekeraars hebben verschillende eigen risico’s voor verschillende schadegebeurtenissen. Let bij het vergelijken van autoverzekeringen op het eigen risico voor:

  • Het standaard eigen risico
  • Het eigen risico voor beperkt casco en casco schades
  • Vervanging van een ruit door een aangesloten hersteller
  • Vervanging van een ruit door een niet-aangesloten hersteller

Daarnaast zijn er autoverzekeringen zonder eigen risico óf autoverzekeringen waarbij het eigen risico af te kopen is.

Lees alles over het eigen risico

Schadesturing is de norm geworden

Het is tegenwoordig de norm dat verzekeraars doen aan schadesturing. Het betekent dat verzekeraars een positieve óf negatieve prikkel geven om naar en samenwerkende schadehersteller te gaan.

Verzekeraars geven een positieve prikkel door het eigen risico te verlagen als je naar een aangesloten hersteller gaat. De negatieve prikkel wordt gegeven door klanten af te straffen als ze niet naar een aangesloten hersteller gaan, bijvoorbeeld door een hoger eigen risico op te leggen of zelfs géén schade uit te keren!

Sommige verzekeraars kunnen het eigen risico wel verhogen tot 750 euro! Let hier dus goed op bij het afsluiten van een autoverzekering.

Lees alles over schadesturing

Aanschafwaarderegeling voor tweedehandsauto’s

Soms is een tweedehands auto te verzekeren met een aanschafwaarderegeling. Het is een aantrekkelijke regeling, die een hogere vergoeding geeft bij total loss of diefstal. In plaats van de dagwaarde uit te keren, wordt het aankoopbedrag vergoedt. Deze ligt meestal een stuk hoger dan de dagwaarde van de auto.

Lees alles over de aanschafwaarderegeling

Nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto’s

Voor nieuwe auto’s die zijn gekocht door een eerste eigenaar zijn er nieuwwaarderegelingen. Deze zijn af te sluiten in combinatie met een WA beperkt- en WA volledig casco verzekering.

Je met deze nieuwwaarderegeling bij total loss of diefstal de nieuwwaarde van de auto terug en niet de dagwaarde. Dit kan bij schade enorm veel voordeel opleveren, doordat een nieuwe auto snel in waarde daalt!

Lees alles over de nieuwwaarderegeling

Accessoires meeverzekeren?

Accessoires zijn alle extra’s die zijn ingebouwd nadat de auto uit de fabriek is gekomen. Het standaard audio- en navigatiesysteem wordt dus niet gezien als accessoires.

Wanneer het audio- en navigatiesysteem later is ingebouwd, valt het wel onder accessoires. Andere voorbeelden van accessoires zijn een andere trekhaak, nieuwe velgen en een speciaal schuifdak.

Denk eraan dat bijvoorbeeld een losse TomTom niet onder accessoires vallen, omdat deze niet is ingebouwd in de auto. Deze is meestal tot 500 euro meeverzekerd op de inboedelverzekering.

Bij veel verzekeraars zijn accessoires standaard meeverzekerd op de WA beperkt- en de WA volledig casco verzekering, bijvoorbeeld tot een bedrag van 500 of 1.250 euro. Omdat accessoires die niet standaard in de auto zaten al snel duurder zijn dan 1.250 euro, is dit bedrag vaak te verhogen.

Wanneer je veel acccessoires hebt, let dan op het de standaard dekking van deze accessoires én de mogelijkheden om deze standaard dekking te verhogen.

Lees alles over het verzekeren van accessoires

Schadeverzekering Inzittenden of ongevallenverzekering inzittenden?

De schadeverzekering inzittenden is een belangrijke aanvullende autoverzekering, omdat deze dekking biedt voor letselschade aan de bestuurder én de inzittenden van de auto. Verwar de schadeverzekering inzittenden niet met de ongevallenverzekering inzittenden.

De schadeverzekering inzittenden keert de daadwerkelijk geleden schade uit tot een bedrag van één miljoen euro per gebeurtenissen voor alle passagiers samen.

Dit is nogal een verschil met de ongevallenverzekering inzittenden, die slechts 20.000 tot 50.000 euro uitkeert bij blijvende invaliditeit en 10.000 tot 20.000 euro bij overlijden.

De schadeverzekering inzittenden vergoedt niet alleen de letselschade, maar ook inkomensverlies, smartengeld, kosten voor levensonderhoud, kosten voor de uitvaart en zelfs schade aan kleding en bagage voor alle inzittenden.

Gebruik een tweede gezinsautoregeling

Je hebt misschien een partner, die ook een auto rijdt en veel schadevrije jaren heeft opgebouwd. Doordat je partner veel schadevrije jaren heeft, krijgt die een hogere no-claimkorting. Je kunt van deze korting profiteren door een autoverzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Deze verzekeraar moet dan wel een tweede gezinsautoregeling hebben.

Let er op dat er verschillende soorten tweede gezinsregelingen zijn. Bij de meest uitgebreide tweede gezinsregeling kun je veel geld besparen. Want als je partner 80% no-claimkorting heeft, dan krijg je zelf ook 80% no-claimkorting!

Vaak stellen verzekeraars wel een aantal voorwaarden. Je moet beide op hetzelfde adres wonen en kan geen auto meeverzekeren met een hele hoge cataloguswaarde. Daarnaast kunnen beginners vaak geen gebruik maken van de tweede gezinsautoregeling, omdat ze meer schades veroorzaken.

Lees alles over de tweede gezinsautoregeling

Rechtsbijstandverzekering

Je kunt bij een autoverzekering aanvullende autoverzekeringen afsluiten, waaronder een rechtsbijstand en een verhaalsbijstand.

De rechtsbijstandverzekering is een uitgebreidere verzekering, die hulp biedt bij allerlei conflicten die je als autobezitter kunt krijgen. Je kunt rekenen op hulp bij het conflict met een BOVAG-garage, bij een conflict over wie aansprakelijk is voor een autoschade én bij een opgelegde straf na een verkeersongeval.

De verhaalsbijstandverzekering is een iets minder uitgebreidere aanvulling, die alleen hulp biedt bij het verhalen van een autoschade.

Let erop dat deze rechtsbijstandverzekeringen dezelfde dekking kan beiden als een particuliere rechtsbijstandverzekering met de module verkeer. Je bent misschien dubbel verzekerd als je opnieuw een rechtsbijstand dekking afsluit bij een autoverzekering.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]