Dure, exclusieve auto verzekeren: waar op letten?

Geschreven op: 20 January 2018

Je hebt een dure, exclusieve auto gekocht en wilt deze verzekeren. Het rijden van een exclusieve auto is voor veel mensen een droom. Je bent waarschijnlijk trots op deze nieuwe auto en wilt deze goed verzekeren.

De nieuwe auto heeft veel gekost, waardoor het mooi zou zijn als deze te verzekeren is met een betaalbare autoverzekering.

Ondanks dat het verzekeren van een duurdere auto meer aandacht vereist, zijn er vaak voldoende mogelijkheden om een autoverzekering af te sluiten. Verzekeraars kunnen alleen aanvullende eisen stellen.

Hieronder staan alle over het verzekeren van een exclusieve auto.: Wat is voor een verzekeraar een dure auto? Waarom willen sommige verzekeraars geen dure auto verzekeren? Welke beveiligingseisen kan een verzekeraar stellen?

Daarnaast vertellen we meer over de nieuwwaarderegeling en het verzekeren van een cabriolet..

Wat is een dure auto?

Duur is een relatief begrip. Wanneer hebben verzekeraars het over een dure auto? Over het algemeen zien verzekeraars een auto met een cataloguswaarde van meer dan 70.000 – 80.000 euro als duur.

Nieuwe auto’s van merken als Audi, BMW, Mercedes, Jaguar, Porsche en Maserati komen al snel boven de 70.000 – 80.000 euro uit.

Waarom willen sommige verzekeraars geen dure auto’s verzekeren?

Veel autoverzekeraars staan niet te springen om een dure, exclusieve auto te verzekeren. Hoe duurder de auto is, hoe hoger het risico voor de verzekeraar.

Dure auto’s zijn in trek bij criminelen. Wanneer een dure auto wordt gestolen, moet de verzekeraar een hoog schadebedrag uitkeren. Daarom willen sommige verzekeraars geen duurdere auto’s verzekeren.

Andere verzekeraars willen best een dure auto verzekeren maar stellen aanvullende eisen, zoals goede beveiligingssystemen.

Beveiligingssystemen

Verzekeraars eisen dat exclusieve auto’s een goed beveiligingssysteem hebben. Auto’s met een cataloguswaarde van meer dan 70.000 – 80.000 euro moeten meestal een SCM-beveiligingsklasse 3 hebben in combinatie met klasse 4 en 5.

Alarmsysteem met…

Dit betekent dat de auto een alarmsysteem nodig heeft met automatische blokkering én hellingdetectie (klasse 3). Daarnaast moet er een voertuigvolgsysteem (klasse 4) met een automatische activering (klasse 5) in de auto zitten. Wat er precies wordt geëist is per verzekeraar anders.

Af-fabriek beveiligingssyteem

Soms heeft een auto al een ”af-fabriek” beveiligingssysteem. ”Af-fabriek” betekent dat het beveiligingssysteem al in de auto zit, op het moment dat deze uit de fabriek komt.

Soms staat het ”af-fabriek” beveiligingssysteem gelijk aan een SCM-klasse 3 beveiligingssysteem, maar dat is niet altijd het geval.

Beveiligingsklasse 4 en 5, het voertuigvolgsysteem met automatische activering, zit niet standaard in een auto. Deze moet los worden aangeschaft.

Lees alles over beveiligingssystemen

Nieuwwaarderegeling

Je kunt bij het vergelijken van autoverzekeringen kijken naar een nieuwwaarderegeling. Je bespaart veel geld bij schade, als de auto verzekerd is met een goede nieuwwaarderegeling.

Aantrekkelijke regeling

Wanneer je een autoverzekering hebt met deze regeling, keert de verzekeraar een bedrag uit dat hoog genoeg is om dezelfde auto nieuw te kopen.

Omdat nieuwe auto’s snel in waarde dalen, is dit een zeer aantrekkelijke regeling.

Je kunt de nieuwwaarderegeling alleen afsluiten als je de eerste eigenaar van de auto bent. De meeste verzekeraars bieden een nieuwwaarderegeling aan van 1 tot 3 jaar. 

Bij het vergelijken staat welke nieuwwaarderegelingen verzekeraars hebben. Deze regelingen zijn eenvoudig met elkaar te vergelijken.

Wanneer je niet de eerste eigenaar van de auto bent, is het misschien aantrekkelijk om een autoverzekering met aanschafwaarderegeling aan te vragen.

Lees alles over de nieuwwaarderegeling

Autoverzekering voor een dure cabriolet

Wanneer je een exclusieve cabriolet hebt gekocht, kunnen verzekeraars een hogere verzekeringspremie vragen, aanvullende beveiligingseisen stellen én een verhoogd eigen risico hebben.

Cabrio is gevoeliger voor diefstal

Over het algemeen is de verzekeringspremie van een cabrio hoger. Dit komt omdat auto’s met een cabriokap gevoeliger zijn voor diefstal.

Bij een cabrio met softtop is de cabriokap open te snijden, waardoor dieven kunnen inbreken of de auto kunnen weghalen. Voor schade aan de cabriokap hebben verzekeraars vaak een verhoogd eigen risico.

Aanvullende beveiligingseisen

Omdat een cabrio met een softtop makkelijk te stelen is, stellen verzekeraars vaak aanvullende beveiligingseisen. Daarnaast kan een verzekeraar eisen dat de auto wordt gestald in een afgesloten garage.

Lees alles over het verzekeren van een cabrio

Beginnende bestuurder met een dure auto

Beginnende bestuurders kunnen moeilijker een dure auto verzekeren. Bestuurders onder de 24 jaar vallen binnen de hoogste risicogroep voor verzekeraars.

Ze veroorzaken volgens de schadecijfers van verzekeraars de meeste schades. Daarnaast hebben beginners vaak nog géén of weinig schadevrije jaren.

Extra groot risico

Wanneer ze ook nog eens een dure auto hebben, is het risico extra groot. Daarom is het voor jongeren onder de 24 jaar moeilijk om een auto met een hoge cataloguswaarde te verzekeren.

Daarnaast is het moeilijker om als beginner een snelle auto te verzekeren.

Autoverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Je weet nu waar je op kunt letten bij het verzekeren van een exclusieve auto. Check nog even onze algemene informatie over het vergelijken van autoverzekeringen. Hierin vertellen we bijvoorbeeld over het kiezen van een dekking, het eigen risico, schadesturing en het verzekeren van accessoires. Autoverzekeringen vergelijken: waar op letten?

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp