De no-blame-no-claim-regeling, wat is dat?

Geschreven op 11-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Verzekeraars als ASR en (voorheen ook Generali) bieden een zogenaamde no-blame-no-claim-regeling aan.

Wanneer je een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling hebt, dan verlies je geen schadevrije jaren bij een schade die buiten je schuld is ontstaan. Denk hierbij aan een schade door vandalisme.

Lees nu alles over deze no-blame-no-claim-regeling:

ASR

ASR verzekeringen staat bekend om de no-blame-no-claim-regeling. Volgens deze verzekeraar is deze regeling uniek in Nederland.

De Italiaanse verzekeraar Generali, die inmiddels is gestopt in Nederland, had ook een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling.

Waarom een no-blame-no-claim-regeling?

Wanneer er schade buiten je eigen schuld ontstaan is het extra vervelend. Als je dan ook nog eens gestraft wordt, doordat je schadevrije jaren verlies, wordt je als het ware dubbel gestraft. Je hebt autoschade én verliest ook nog eens schadevrije jaren.

Verzekeraars met een no-blame-no-claim-regeling vinden dit onrechtvaardig. Daarom bieden ze een autoverzekering aan, waarbij je géén schadevrije jaren verliest als de schade buiten je eigen schuld om is ontstaan.

Geen terugval bij beperkt casco schades

Niet alle schadeclaims zorgen voor een verlies van schadevrije jaren. Vaak verlies je geen schadevrije jaren bij een claim op de WA beperkt casco verzekering.

Deze autoverzekering biedt dekking voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade.

Vandalisme

De no-blame-no-claim-regeling wordt waarschijnlijk het meest gebruik voor vandalismeschades.

Het is een voorbeeld van een schade die buiten je eigen schuld ontstaat. Wanneer iemand krassen op de auto zet met een sleutel, kun je daar zelf niks aan doen.

Als je deze schade claimt op een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling verlies je géén schadevrije jaren en no-claimkorting.

Lees meer over autoschade door vandalisme

Aanrijding met een fietser

De no-blame-no-claim-regeling biedt ook voordeel na een aanrijding met een fietser of voetganger. Volgens de Nederlandse Wegenverkeerswet worden ”zwakkere verkeersdeelnemers” beschermd.

Volgens deze wet is een bestuurder van een auto bij een aanrijding met een fietser of voetganger vrijwel altijd 100% aansprakelijk, zelfs als deze niet schuldig is.

Je hoeft hierbij dus niet schuldig te zijn om aansprakelijk te zijn. De fietser of voetganger kan de schade verhalen op je WA autoverzekering. Je valt normaal gesproken terug in schadevrije jaren.

Wanneer je géén schuld hebt aan de aanrijding én een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling hebt, dan verlies je geen schadevrije jaren.

Lees meer over een aanrijding met een fietser of voetganger

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: