ASR
ASR verzekeringen staat bekend om de no-blame-no-claim-regeling. Volgens deze verzekeraar is deze regeling uniek in Nederland.
De Italiaanse verzekeraar Generali, die inmiddels is gestopt in Nederland, had ook een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling.
Waarom een no-blame-no-claim-regeling?
Wanneer er schade buiten je eigen schuld ontstaan is het extra vervelend. Als je dan ook nog eens gestraft wordt, doordat je schadevrije jaren verlies, wordt je als het ware dubbel gestraft. Je hebt autoschade én verliest ook nog eens schadevrije jaren.
Verzekeraars met een no-blame-no-claim-regeling vinden dit onrechtvaardig. Daarom bieden ze een autoverzekering aan, waarbij je géén schadevrije jaren verliest als de schade buiten je eigen schuld om is ontstaan.
Geen terugval bij beperkt casco schades
Niet alle schadeclaims zorgen voor een verlies van schadevrije jaren. Vaak verlies je geen schadevrije jaren bij een claim op de WA beperkt casco verzekering.
Deze autoverzekering biedt dekking voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade.
Vandalisme
De no-blame-no-claim-regeling wordt waarschijnlijk het meest gebruik voor vandalismeschades.
Het is een voorbeeld van een schade die buiten je eigen schuld ontstaat. Wanneer iemand krassen op de auto zet met een sleutel, kun je daar zelf niks aan doen.
Als je deze schade claimt op een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling verlies je géén schadevrije jaren en no-claimkorting.
Lees meer over autoschade door vandalisme
Aanrijding met een fietser
De no-blame-no-claim-regeling biedt ook voordeel na een aanrijding met een fietser of voetganger. Volgens de Nederlandse Wegenverkeerswet worden ”zwakkere verkeersdeelnemers” beschermd.
Volgens deze wet is een bestuurder van een auto bij een aanrijding met een fietser of voetganger vrijwel altijd 100% aansprakelijk, zelfs als deze niet schuldig is.
Je hoeft hierbij dus niet schuldig te zijn om aansprakelijk te zijn. De fietser of voetganger kan de schade verhalen op je WA autoverzekering. Je valt normaal gesproken terug in schadevrije jaren.
Wanneer je géén schuld hebt aan de aanrijding én een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling hebt, dan verlies je geen schadevrije jaren.