De no-blame-no-claim-regeling, wat is dat?

Geschreven op 11-12-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Verzekeraars als ASR en (voorheen ook Generali) bieden een zogenaamde no-blame-no-claim-regeling aan.

Wanneer je een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling hebt, dan verlies je geen schadevrije jaren bij een schade die buiten je schuld is ontstaan. Denk hierbij aan een schade door vandalisme.

Lees nu alles over deze no-blame-no-claim-regeling:

ASR

ASR verzekeringen staat bekend om de no-blame-no-claim-regeling. Volgens deze verzekeraar is deze regeling uniek in Nederland.

De Italiaanse verzekeraar Generali, die inmiddels is gestopt in Nederland, had ook een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling.

Waarom een no-blame-no-claim-regeling?

Wanneer er schade buiten je eigen schuld ontstaan is het extra vervelend. Als je dan ook nog eens gestraft wordt, doordat je schadevrije jaren verlies, wordt je als het ware dubbel gestraft. Je hebt autoschade én verliest ook nog eens schadevrije jaren.

Verzekeraars met een no-blame-no-claim-regeling vinden dit onrechtvaardig. Daarom bieden ze een autoverzekering aan, waarbij je géén schadevrije jaren verliest als de schade buiten je eigen schuld om is ontstaan.

Geen terugval bij beperkt casco schades

Niet alle schadeclaims zorgen voor een verlies van schadevrije jaren. Vaak verlies je geen schadevrije jaren bij een claim op de WA beperkt casco verzekering.

Deze autoverzekering biedt dekking voor brand, diefstal, ruitschade, botsing met loslopende dieren en stormschade.

Vandalisme

De no-blame-no-claim-regeling wordt waarschijnlijk het meest gebruik voor vandalismeschades.

Het is een voorbeeld van een schade die buiten je eigen schuld ontstaat. Wanneer iemand krassen op de auto zet met een sleutel, kun je daar zelf niks aan doen.

Als je deze schade claimt op een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling verlies je géén schadevrije jaren en no-claimkorting.

Lees meer over autoschade door vandalisme

Aanrijding met een fietser

De no-blame-no-claim-regeling biedt ook voordeel na een aanrijding met een fietser of voetganger. Volgens de Nederlandse Wegenverkeerswet worden ”zwakkere verkeersdeelnemers” beschermd.

Volgens deze wet is een bestuurder van een auto bij een aanrijding met een fietser of voetganger vrijwel altijd 100% aansprakelijk, zelfs als deze niet schuldig is.

Je hoeft hierbij dus niet schuldig te zijn om aansprakelijk te zijn. De fietser of voetganger kan de schade verhalen op je WA autoverzekering. Je valt normaal gesproken terug in schadevrije jaren.

Wanneer je géén schuld hebt aan de aanrijding én een autoverzekering met no-blame-no-claim-regeling hebt, dan verlies je geen schadevrije jaren.

Lees meer over een aanrijding met een fietser of voetganger

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]