Verzekeringsfraude
Verzekeraars hebben een belangrijke reden dat ze willen weten wie de regelmatige bestuurder is. Wie in de auto rijdt, bepaalt namelijk voor een groot deel hoe groot het risico voor de verzekeraar is én dus hoe duur de autoverzekering wordt.
Beginnende bestuurders (bestuurders onder de 24 jaar) vormen een groter risico voor de verzekeraar, omdat ze minder rijervaring hebben en daardoor meer schades veroorzaken. Het is de reden dat beginnend bestuurders meer premie moeten betalen (beginnerstoeslag).
Als je als ouder bewust verbergt dat jouw kind in de auto gaat rijden – maar net doet alsof jij zelf in de auto gaat rijden – dan ben je de verzekeraar aan het misleiden.
Het misleiden van een verzekeraar wordt dus verzekeringsfraude genoemd.
Je kind veroorzaakt een aanrijding
Verzekeraars leiden veel schade door verzekeringsfraude. Daarom hebben ze samen honderden medewerkers in dienst die zich bezig houden
Samen hebben ze honderden medewerkers in dienst die zich bezighouden met het opsporen van verzekeringsfraude. Vaak komt deze vorm van verzekeringsfraude aan het licht na een aanrijding.
Wanneer jouw kind een aanrijding veroorzaakt, terwijl er op de polis staat dat jij als vader of moeder de regelmatige bestuurder bent, dan kan de verzekeraar een onderzoek instellen. Als de verzekeraar tot de conclusie komt dat jouw kind de regelmatige bestuurder is – en dus niet jij als ouder – dan ontstaat er een probleem.
Je kunt diep in de financiële problemen komen!
De verzekeraar is in eerste instantie verplicht om de schade te vergoeden die met de auto van jouw kind is toegebracht aan anderen, maar zal er vervolgens alles aan doen om de uitgekeerde schade op jou te verhalen!
Wanneer de auto een WA volledig casco verzekering heeft – en dus verzekerd is tegen schade aan de eigen auto – dan kan de verzekeraar weigeren om de schade aan de eigen auto te vergoeden!
Als jouw zoon of dochter een ernstige aanrijding veroorzaakt dan kan de schade oplopen tot honderdduizenden euro’s! Je kunt daardoor dus diep in de financiële problemen komen!
EVR-melding
Wanneer de verzekeraar ontdekt dat je verzekeringsfraude hebt gepleegd, kan deze een EVR-melding achter jouw naam zetten bij de Stichting CIS. Je staat dan op een soort ”zwarte lijst” als fraudeur.
Je kunt daardoor vrijwel onmogelijk een normale autoverzekering afsluiten, omdat vrijwel alle autoverzekeraars deze melding kunnen. Uiteraard staan verzekeraars niet te springen om een fraudeur te verzekeren.
Je kunt dan vaak alleen nog terecht bij De Vereende, een veel duurdere verzekeraar met strengere voorwaarden.
”Als je deze constructie toepast en dus verzekeringsfraude wil plegen, dan zou dit lang goed kunnen gaan. Je kind bouwt echter geen schadevrije jaren op. Je kind kan de auto niet heel zijn of haar leven op jouw naam verzekeren. Uiteraard moet jouw zoon of dochter toch zelf een autoverzekering afsluiten. Als jouw kind dan 0 schadevrije jaren heeft, is de autoverzekering alsnog veel duurder. Je kind krijgt dan uiteindelijk alsnog de rekening gepresenteerd.”
Auto van mijn kind verzekeren omdat die wordt geweigerd
Veel ouders willen de auto van hun kind verzekeren omdat ze dan een goedkopere autoverzekering kunnen afsluiten.
Het kan ook zijn dat jij de auto van jouw kind wilt verzekeren, omdat jouw zoon of dochter zelf geen autoverzekering kan afsluiten.
Je kind wordt misschien geweigerd omdat die een te snelle auto wil verzekeren. Als jij de auto van jouw kind gaat verzekeren, omdat jouw kind zelf geen autoverzekering kan afsluiten (wordt overal geweigerd), dan pleeg jij ook verzekeringsfraude.
Hoe moet het wel?
De eigenaar van de auto – dus degene die de auto op naam zet – moet de autoverzekering afsluiten. Vaak is de eigenaar van de auto de regelmatige bestuurder. Dit is dus degene die het meeste in de auto rijdt.
Als jouw zoon of dochter een auto heeft gekocht (eigenaar van de auto) en daar zelf in gaat rijden (regelmatige bestuurder) dan moet die zelf een autoverzekering afsluiten.
Je wilt als ouder eigenaar van de auto blijven
Je kind moet de eigen auto dus zelf verzekeren. Het kan ook zijn dat je als ouder eigenaar van de auto bent (en wilt blijven) en dat jouw zoon in de auto gaat rijden.
Je kunt als ouder dan een autoverzekering afsluiten en daarbij aangeven dat jouw kind de regelmatige bestuurder is.
Vervolgens zal de verzekeraar de premie berekenen op basis van de gegevens van jouw zoon of dochter, waardoor de autoverzekering een stuk duurder zal zijn dan wanneer jij zelf de regelmatige bestuurder zou zijn.
Je kind bouwt zelf schadevrije jaren op
Als jouw kind zelf een autoverzekering afsluit óf als jij de autoverzekering afsluit en geeft daarbij aan dat jouw kind de regelmatige bestuurder is, dan pleeg je dus géén verzekeringsfraude.
Als jouw kind zelf een autoverzekering afsluit, dan bouwt die zelf schadevrije jaren op. Als jij eigenaar bent van de auto en een autoverzekering afsluit, maar daarbij aangeeft dat jouw zoon of dochter de regelmatige bestuurder is, dan kan jouw kind ook zelf schadevrije jaren opbouwen.
Voor beginnend bestuurders is het enorm belangrijk om schadevrije jaren op te bouwen, omdat de autoverzekering dan al snel goedkoper wordt.
(Gezins)auto delen met meerdere kinderen, kan dat?
Je hebt misschien een gezin met meerdere volwassen kinderen, bijvoorbeeld een dochter van 22 jaar en een zoon van 19 jaar. Je hebt een auto gekocht die de kinderen mogen gebruiken.
Voor de verzekeraar is dit doorgaans geen probleem.
Je moet alleen wel aangeven wie er in de auto gaat rijden. De verzekeraar zal de premie vervolgens berekenen op basis van de gegevens van de jongste bestuurder, omdat deze wordt gezien als de meest onervaren en dus risicovolle bestuurder.
Mag mijn kind zo nu en dan in mijn auto rijden?
Het kan ook zijn dat jij zelf een eigen auto hebt, waar jouw kind zo nu en dan in wil rijden. Je kind mag incidenteel in de auto rijden. Dit betekent dat jouw kind zo nu en dan in de auto mag rijden.
Houd er rekening mee dat jij als eigenaar verantwoordelijk bent voor de auto die jij uitleent. Wanneer jouw zoon of dochter een aanrijding veroorzaakt, dan kun jij als ouder schadevrije jaren (en dus no-claimkorting) verliezen. Voor de verzekeraar maakt het daarbij niet uit dat jij de aanrijding niet hebt veroorzaakt.
Je kind mag écht alleen incidenteel in de auto rijden. Wanneer jouw kind regelmatig in de auto rijdt, dan wil de verzekeraar dit weten. De verzekeraar kan de premie dan aanpassen (verhogen) op basis van de gegevens van jouw kind.
Lees meer over de gevolgen van schade met een uitgeleende auto
Extra belangrijk om autoverzekeringen te vergelijken
Beginnende bestuurders betalen dus meer premie. Je kunt een aantal slimme keuzes maken die zorgen voor een goedkopere autoverzekering. Je moet daarvoor wel weten hoe de premie van een autoverzekering bepaald wordt.
Je kunt bijvoorbeeld een oudere, lichte auto kopen. Verder is het belangrijk dat jouw zoon of dochter een uitgebreide vergelijking maakt.
Conclusie
Je mag de auto van jouw kind niet verzekeren om de simpele reden dat de autoverzekering dan goedkoper is. Je mag de auto van jouw kind ook niet verzekeren omdat jouw kind zelf geen autoverzekering kan afsluiten (bijvoorbeeld door een te snelle auto). Je pleegt dan namelijk verzekeringsfraude.
Als jouw kind vervolgens een aanrijding veroorzaakt kan de verzekeraar erachter komen dat jouw kind eigenlijk de regelmatige bestuurder is. De verzekeraar zal er alles aan doen om de uitgekeerde schade op jou te verhalen en kan weigeren om de schade aan de eigen auto te vergoeden. Je kunt hierdoor dus diep in de financiële problemen komen.
Je kunt daarnaast een EVR-melding achter jouw naam krijgen, waardoor het vrijwel onmogelijk wordt om nog een nieuwe autoverzekering af te sluiten.
Als jouw kind eigenaar en bestuurder van de auto is dan moet die zelf een autoverzekering afsluiten. Als jij als ouder eigenaar wil blijven van de auto, kun jij als ouder een autoverzekering voor jouw kind afsluiten als je daarbij aangeeft dat jouw kind de regelmatige bestuurder is. Je kind kan dan direct zelf schadevrije jaren opbouwen, waardoor de autoverzekering ieder jaar goedkoper wordt.
Als jij een gezinsauto hebt gekocht voor meerdere kinderen, dan mogen de kinderen doorgaans gewoon in deze auto rijden. De verzekeraar wil wel weten wie er in de auto rijdt. De premie wordt meestal berekend op basis van de gegevens van de jongste bestuurder.
Als jij zelf een auto hebt waar jouw kind af en toe in rijdt, dan is dat gewoon mogelijk. Het moet dan wel écht af en toe zijn. Je bent als eigenaar van de auto wel zelf verantwoordelijk voor de schade die jouw kind aanricht. Je kunt daardoor schadevrije jaren verliezen, ook als jij zelf geen aanrijding veroorzaakt.
Het is voor beginnend bestuurders extra belangrijk om autoverzekering te vergelijken. Als jij (en jouw kind) weet hoe de prijs van een autoverzekering wordt bepaald, dan kunnen jullie een aantal slimme keuzes maken die zorgen voor een goedkopere autoverzekering. Je moet daarnaast wel even een goede, uitgebreide vergelijking maken.