Schade met een geleende auto, wat nu?

Geschreven op 27-10-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt de auto van een vriend of vriendin geleend en hebt schade gereden, wat nu? Is de schade ergens te verhalen óf biedt de autoverzekering van de eigenaar van de auto dekking?

Hieronder staat alles over autoschade met een geleende auto. Lees wie verantwoordelijk is voor de schade én of deze te verhalen is op een andere bestuurder óf op de autoverzekering van de eigenaar van de auto.

Lees vervolgens wat de gevolgen zijn van een schadeclaim voor de eigenaar van de auto. Daarnaast vertellen we meer over de ”leenautoverzekering” die gedoe in de toekomst kan voorkomen en ”vriendschappen kan verzekeren”…

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor zijn eigen auto.

De eigenaar is dus verantwoordelijk voor de schade die met zijn of haar auto ontstaat, ook als iemand anders in de auto rijdt.

Daarnaast is de autoverzekering kentekengebonden en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat de autoverzekering gekoppeld is aan het kenteken van de auto en degene die de autoverzekering heeft afgesloten.

De schade verhalen op de tegenpartij

Wanneer je een auto geleend hebt en er ontstaat schade door toedoen van iemand anders, dan kan de schade verhaald worden.

Deze persoon, de tegenpartij, is dan aansprakelijk te stellen voor de schade.

Wanneer de schade met succes kan worden verhaald op de verzekeraar van de tegenpartij, dan heeft dit geen negatieve gevolgen voor de eigenaar van de auto.

Hoe verhaal je een schade op de tegenpartij?

Schade claimen op de autoverzekering van de eigenaar van de auto

Wanneer je de schade zelf hebt veroorzaakt, dan is deze niet te verhalen op iemand anders. De schade is dan alleen te verhalen op de autoverzekering van de eigenaar van de auto.

Of de schade verhaald kan worden is afhankelijk van de dekking die de eigenaar van de auto heeft. Hieronder staan de dekkingen die de eigenaar kan hebben:

WA autoverzekering

Wanneer de eigenaar van de auto alleen een WA autoverzekering heeft, dan wordt de schade aan de eigen auto niet vergoed.

De WA verzekering dekt namelijk alleen de schade die met de auto is toegebracht aan anderen.

WA beperkt casco

Wanneer de eigenaar van de auto een WA beperkt casco verzekering heeft, dan is de eigen auto deels verzekerd.

De schade is bijvoorbeeld verzekerd wanneer je aan het rijden bent en er ontstaat ruitschade door een opspringende steen. Of wanneer je op een verlaten weg rijdt en er ontstaat een aanrijding met een loslopende hert.

De claims op de WA beperkt casco verzekering zorgen doorgaans niet voor een verlies van schadevrije jaren, waardoor de eigenaar van de auto niet meer premie gaat betalen na een schadeclaim.

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor:

  • Brand
  • Diefstal
  • Ruitschade
  • Botsing met loslopende dieren
  • Stormschade

Deze autoverzekering biedt geen dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld, bijvoorbeeld doordat je zelf tegen een paal aan rijdt.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering (all risk) is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze biedt dezelfde dekking als de WA en WA beperkt casco verzekering én biedt daarbij dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld.

Schades die zijn gedekt op de WA volledig casco verzekering zorgen doorgaans wel voor terugval in schadevrije jaren. De no-claimkorting kan hierdoor dalen, waardoor de autoverzekering van de eigenaar van de auto duurder wordt.

Gevolgen van een schadeclaim voor de eigenaar van de auto

Wanneer je met de geleende auto een schade (schuldschade) hebt veroorzaakt én deze wordt uitbetaald door de autoverzekering van de eigenaar van de auto, dan kan deze schadevrije jaren verliezen.

Het vervelende is dat de eigenaar van de auto de schade niet zelf veroorzaakt heeft, maar toch geconfronteerd wordt met de gevolgen.

Na een schadeclaim op de autoverzekering verliest de eigenaar 5 schadevrije jaren. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor de autoverzekering duurder wordt.

In het slechtste geval kan de eigenaar van de auto een malusregistratie krijgen. Hierdoor wordt het in de toekomst moeilijker om over te stappen op een goedkopere autoverzekering.

Het is daarom in bepaalde situaties verstandiger om een autoschade voor eigen rekening te nemen in plaats van de claimen op de autoverzekering.

Schade met een geleende auto claimen op de Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Je denkt misschien dat het mogelijk is om de schade te verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de schade.

Op deze manier kun je de schade van de eigenaar van de auto vergoeden.

Dit is helaas niet mogelijk.

Schade door motorvoertuigen uitgesloten

De aansprakelijkheidsverzekering heeft namelijk alle schades die veroorzaakt zijn met motorvoertuigen uitgesloten. Je kunt proberen om de schade onderling te regelen met de eigenaar van de auto.

De eigenaar van de auto kan proberen om de schade op je te verhalen, maar hier zijn geen regels voor opgesteld.

Je bent wel aansprakelijk voor de schade als je géén toestemming had om de auto te lenen.

Speciale autoverzekering voor geleende auto’s

Op 8 februari 2017 is Gappie geïntroduceerd, een autoverzekering speciaal voor geleende auto’s. Gappie ”verzekert vriendschappen”. Je kunt met de Gappie App een WA volledig casco verzekering afsluiten.

Je download de App en maakt vervolgens een foto van de auto én het kenteken. Je kunt daarna met een verzekerde, geleende auto gaan rijden. Bij schade wordt de eigenaar van de auto niet geconfronteerd met de negatieve gevolgen.

De leenautoverzekering van Gappie kost 5 euro voor het eerste uur. Je betaalt daarna 1 euro per uur. Het is een relatief dure verzekering, maar voor één dag óf een paar dagen kan het een goede oplossing zijn.

Deze autoverzekering voorkomt in ieder geval een hoop gedoe en ruzie door schade met een geleende auto. Deze autoverzekering is niet meer af te sluiten.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template