Schade met een geleende auto wat nu

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 27-10-2017 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-10-2017 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 27-10-2017
Leestijd: 3 min.

Je hebt de auto van een vriend of vriendin geleend en hebt schade gereden, wat nu? Is de schade ergens te verhalen óf biedt de autoverzekering van de eigenaar van de auto dekking?

Hieronder staat alles over autoschade met een geleende auto. Lees wie verantwoordelijk is voor de schade én of deze te verhalen is op een andere bestuurder óf op de autoverzekering van de eigenaar van de auto.

Lees vervolgens wat de gevolgen zijn van een schadeclaim voor de eigenaar van de auto. Daarnaast vertellen we meer over de ”leenautoverzekering” die gedoe in de toekomst kan voorkomen en ”vriendschappen kan verzekeren”…

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de auto

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor zijn eigen auto.

De eigenaar is dus verantwoordelijk voor de schade die met zijn of haar auto ontstaat, ook als iemand anders in de auto rijdt.

Daarnaast is de autoverzekering kentekengebonden en niet persoonsgebonden. Dit betekent dat de autoverzekering gekoppeld is aan het kenteken van de auto en degene die de autoverzekering heeft afgesloten.

De schade verhalen op de tegenpartij

Wanneer je een auto geleend hebt en er ontstaat schade door toedoen van iemand anders, dan kan de schade verhaald worden.

Deze persoon, de tegenpartij, is dan aansprakelijk te stellen voor de schade.

Wanneer de schade met succes kan worden verhaald op de verzekeraar van de tegenpartij, dan heeft dit geen negatieve gevolgen voor de eigenaar van de auto.

Hoe verhaal je een schade op de tegenpartij?

Schade claimen op de autoverzekering van de eigenaar van de auto

Wanneer je de schade zelf hebt veroorzaakt, dan is deze niet te verhalen op iemand anders. De schade is dan alleen te verhalen op de autoverzekering van de eigenaar van de auto.

Of de schade verhaald kan worden is afhankelijk van de dekking die de eigenaar van de auto heeft. Hieronder staan de dekkingen die de eigenaar kan hebben:

WA autoverzekering

Wanneer de eigenaar van de auto alleen een WA autoverzekering heeft, dan wordt de schade aan de eigen auto niet vergoed.

De WA verzekering dekt namelijk alleen de schade die met de auto is toegebracht aan anderen.

WA beperkt casco

Wanneer de eigenaar van de auto een WA beperkt casco verzekering heeft, dan is de eigen auto deels verzekerd.

De schade is bijvoorbeeld verzekerd wanneer je aan het rijden bent en er ontstaat ruitschade door een opspringende steen. Of wanneer je op een verlaten weg rijdt en er ontstaat een aanrijding met een loslopende hert.

De claims op de WA beperkt casco verzekering zorgen doorgaans niet voor een verlies van schadevrije jaren, waardoor de eigenaar van de auto niet meer premie gaat betalen na een schadeclaim.

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor:

  • Brand
  • Diefstal
  • Ruitschade
  • Botsing met loslopende dieren
  • Stormschade

Deze autoverzekering biedt geen dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld, bijvoorbeeld doordat je zelf tegen een paal aan rijdt.

WA volledig casco

De WA volledig casco verzekering (all risk) is de meest uitgebreide autoverzekering. Deze biedt dezelfde dekking als de WA en WA beperkt casco verzekering én biedt daarbij dekking voor schade door vandalisme en eigen schuld.

Schades die zijn gedekt op de WA volledig casco verzekering zorgen doorgaans wel voor terugval in schadevrije jaren. De no-claimkorting kan hierdoor dalen, waardoor de autoverzekering van de eigenaar van de auto duurder wordt.

Lees alles over de dekking van een autoverzekering

Gevolgen van een schadeclaim voor de eigenaar van de auto

Wanneer je met de geleende auto een schade (schuldschade) hebt veroorzaakt én deze wordt uitbetaald door de autoverzekering van de eigenaar van de auto, dan kan deze schadevrije jaren verliezen.

Het vervelende is dat de eigenaar van de auto de schade niet zelf veroorzaakt heeft, maar toch geconfronteerd wordt met de gevolgen.

Na een schadeclaim op de autoverzekering verliest de eigenaar 5 schadevrije jaren. Hierdoor kan de no-claimkorting dalen, waardoor de autoverzekering duurder wordt.

In het slechtste geval kan de eigenaar van de auto een malusregistratie krijgen. Hierdoor wordt het in de toekomst moeilijker om over te stappen op een goedkopere autoverzekering.

Het is daarom in bepaalde situaties verstandiger om een autoschade voor eigen rekening te nemen in plaats van de claimen op de autoverzekering.

Schade met een geleende auto claimen op de Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

Je denkt misschien dat het mogelijk is om de schade te verhalen op je aansprakelijkheidsverzekering, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de schade.

Op deze manier kun je de schade van de eigenaar van de auto vergoeden.

Dit is helaas niet mogelijk.

Schade door motorvoertuigen uitgesloten

De aansprakelijkheidsverzekering heeft namelijk alle schades die veroorzaakt zijn met motorvoertuigen uitgesloten. Je kunt proberen om de schade onderling te regelen met de eigenaar van de auto.

De eigenaar van de auto kan proberen om de schade op je te verhalen, maar hier zijn geen regels voor opgesteld.

Je bent wel aansprakelijk voor de schade als je géén toestemming had om de auto te lenen.

Speciale autoverzekering voor geleende auto’s

Op 8 februari 2017 is Gappie geïntroduceerd, een autoverzekering speciaal voor geleende auto’s. Gappie ”verzekert vriendschappen”. Je kunt met de Gappie App een WA volledig casco verzekering afsluiten.

Je download de App en maakt vervolgens een foto van de auto én het kenteken. Je kunt daarna met een verzekerde, geleende auto gaan rijden. Bij schade wordt de eigenaar van de auto niet geconfronteerd met de negatieve gevolgen.

De leenautoverzekering van Gappie kost 5 euro voor het eerste uur. Je betaalt daarna 1 euro per uur. Het is een relatief dure verzekering, maar voor één dag óf een paar dagen kan het een goede oplossing zijn.

Deze autoverzekering voorkomt in ieder geval een hoop gedoe en ruzie door schade met een geleende auto.

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: