Schade met een geleende auto, wat nu?

Iedereen leent zijn auto wel eens uit. Misschien heb je je auto uitgeleend aan een vriend of vriendin én rijdt de schade. Wat moet je nu doen en wie betaalt de schade?

Hieronder staat alles over schades met een geleende auto en de gevolgen voor de autoverzekering. Daarnaast vertellen we meer over de ”leenautoverzekering” die veel gedoe en geruzie kan voorkomen!

De eigenaar van de auto is verantwoordelijk voor de schade

De autoverzekering is gekoppeld aan het kenteken van de auto, niet aan de bestuurder. Dit betekent dat de eigenaar van de auto verantwoordelijk is voor de auto én de gevolgen van een schade.

Bij een verhaalschade is er niets aan de hand. De schade kan dan verhaald worden op de tegenpartij.

Wanneer de persoon die de auto geleend heeft verantwoordelijk is voor de schade, is deze misschien te verhalen op de autoverzekering van de eigenaar van de auto. Of de schade vergoedt wordt is afhankelijk van het soort autoverzekering dat de eigenaar van de auto heeft.

WA Autoverzekering

Wanneer de eigenaar van de auto alleen een WA autoverzekering heeft, dan is alleen de schade die met de auto is toegebracht aan anderen verzekerd. De uitbetaling van deze schade, kan gevolgen hebben voor de schadevrije jaren van de eigenaar van de auto.

WA beperkt casco verzekering

Wanneer de eigen van de auto een WA beperkt casco verzekering heeft afgesloten, is de auto deels verzekerd voor schade. De eigenaar van de auto kan dan een schadeclaim indienen.

De WA beperkt casco verzekering biedt dekking voor:

  • Brand
  • Diefstal
  • Ruitschade
  • Botsing met loslopende dieren
  • Stormschade

De schades die verzekerd zijn op de WA beperkt casco verzekering hebben géén negatieve gevolgen voor de schadevrije jaren van de eigenaar van de auto.

WA volledig casco verzekering

De meest uitgebreide verzekering is de WA volledig casco verzekering. Wanneer de geleende auto deze dekking heeft, is de schade verzekerd. De eigenaar van de auto kan een claim indienen bij de verzekeraar.

De WA volledig casco verzekering biedt dekking voor:

Schade die verzekerd zijn op de WA volledig casco verzekering kunnen negatieve gevolgen hebben voor de schadevrije jaren van de eigenaar van de auto.

Negatieve gevolgen voor de schadevrije jaren

Het is heel vervelend. De schadeclaim kan negatieve invloed hebben op de schadevrije jaren van de eigenaar, terwijl deze de schade niet heeft veroorzaakt.

De autoverzekeraar behandeld de schade alsof de eigenaar van de auto deze heeft veroorzaakt. Hierdoor verliest de eigenaar zo’n 5 schadevrije jaren, na het claimen van de schade.

Schade met geleende auto indienen op de aansprakelijkheidsverzekering?

Je denkt misschien dat het mogelijk is om de schade te verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die de auto geleend heeft, maar dat is niet mogelijk.

De aansprakelijkheidsverzekering heeft namelijk alle schades die veroorzaakt zijn met motorvoertuigen uitgesloten. Je kunt proberen de schade onderling te regelen óf zelf te verhalen op de persoon die de auto heeft geleend, maar hier zijn geen regels voor.

Deze persoon is wel aansprakelijk te stellen als er geen toestemming was om de auto te lenen.

De oplossing voor leenauto’s: sluit een leen autoverzekering af

Op 8 februari 2017 is Gappie geïntroduceerd. Deze autoverzekering is er speciaal voor geleende auto’s en ”verzekert vriendschappen”.

Je kunt met de Gappie App een WA volledig casco verzekering afsluiten. Je download de App, en maakt vervolgens een foto van de auto én het kenteken. Je kunt daarna met een verzekerde, geleende auto gaan rijden. Bij schade wordt de eigenaar niet geconfronteerd met de negatieve gevolgen, zoals een terugval in schadevrije jaren.

De leenautoverzekering van Gappie kost €5 voor het eerste uur. Je betaalt daarna €1 per uur. Het is een relatief dure verzekering, maar voor een dag óf een paar dagen is het een goede oplossing.

Wanneer de eigenaar van de auto teruvalt in schadevrije jaren, is dit veel duurder! Daarnaast kan de leenautovezekering veel gedoe en geruzie voorkomen.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: