Is een autoverzekering auto- of persoonsgebonden?

Geschreven op 01-06-18
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent autoverzekeringen aan het vergelijken en weet dat het verplicht is om een autoverzekering af te sluiten.

Je wilt weten of een autoverzekering auto- of persoonsgebonden is:

Persoonsgebonden

Alle autoverzekeraars in Nederland bieden een autogebonden autoverzekering aan, en geen persoonsgebonden autoverzekering.

Bij een persoonsgebonden autoverzekering is niet de auto, maar de persoon verzekerd. Dit betekent dat deze persoon in meerdere auto’s kan rijden en de autoverzekering als het ware meeneemt naar verschillende auto’s.

Autogebonden

Je kunt dus alleen een autogebonden autoverzekering afsluiten. Dit betekent dat de autoverzekering gekoppeld is aan een auto. Je geeft daarom bij het afsluiten van de autoverzekering het kenteken en de meldcode van de auto door.

Daarnaast wil de verzekeraar weten wie de eigenaar en de regelmatige bestuurder van de auto is. De eigenaar en regelmatige bestuurder is over het algemeen verplicht om de auto te verzekeren.

Het is daarom bijvoorbeeld niet mogelijk om als ouder een autoverzekering af te sluiten voor je kind, omdat dit goedkoper is. Wanneer het kind de regelmatige bestuurder is, moet deze zelf een autoverzekering afsluiten.

Vaak is het wel mogelijk om de auto af en toe uit te lenen aan iemand anders, de autoverzekering is namelijk autogebonden.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]