Autoverzekering: is die auto- óf persoonsgebonden?

Je bent autoverzekeringen aan het vergelijken en weet dat het verplicht is om een autoverzekering af te sluiten. Je wilt weten of een autoverzekering auto- of persoonsgebonden is…

Persoonsgebonden

Alle autoverzekeraars in Nederland bieden een autogebonden autoverzekering aan, en geen persoonsgebonden autoverzekering.

Bij een persoonsgebonden autoverzekering is niet de auto, maar de persoon verzekerd. Dit betekent dat deze persoon in meerdere auto’s kan rijden en de autoverzekering als het ware meeneemt naar verschillende auto’s. 

Autogebonden

Je kunt dus alleen een autogebonden autoverzekering afsluiten. Dit betekent dat de autoverzekering gekoppeld is aan een auto. Je geeft daarom bij het afsluiten van de autoverzekering het kenteken en de meldcode van de auto door.

Daarnaast wil de verzekeraar weten wie de eigenaar en de regelmatige bestuurder van de auto is. De eigenaar en regelmatige bestuurder is over het algemeen verplicht om de auto te verzekeren. 

Het is daarom bijvoorbeeld niet mogelijk om als ouder een autoverzekering af te sluiten voor je kind, omdat dit goedkoper is. Wanneer het kind de regelmatige bestuurder is, moet deze zelf een autoverzekering afsluiten. Vaak is het wel mogelijk om de auto af en toe uit te lenen aan iemand anders, de autoverzekering is namelijk autogebonden.

Vergelijk autoverzekeringen

Ga verder met het vergelijken van autoverzekeringen en ontdek welke autoverzekeringen de scherpste prijs én beste voorwaarden hebben: