RDW gaat waarschuwen bij verlopen schorsingen…
Jaarlijks worden er 620.000 voertuigen geschorst. Vanaf nu gaat de Rijksdienst voor Wegverkeer waarschuwingen sturen, wanneer de schorsing van een voertuig afloopt.
Jaarlijks vergeten ruim 60.000 mensen om deze schorsing te verlengen.
Hierdoor kunnen ze in 2017 een boete van 370 euro ontvangen, omdat ze niet voldoen aan de verzekeringsplicht.
Kenteken schorsen
Wanneer je je auto een tijdje niet gebruikt, bijvoorbeeld omdat je een wereldreis gaat maken, dan kun je het kenteken schorsen.
Je kunt hier veel geld mee besparen.
Door de auto te schorsen ben je namelijk niet langer verplicht om wegenbelasting te betalen, de auto APK te keuren én om de auto te verzekeren.
Schorsingsperiode
De schorsing duurt één, twee of drie jaar. Na deze periode loopt de schorsing af en ben je weer verplicht om wegenbelasting te betalen én de auto te verzekeren.
Schorsing verlengen
Je kunt de schorsing verlengen. Zes weken voor het aflopen van de schorsing kun je deze opnieuw verlengen.
Veel mensen vergeten om de auto opnieuw te verzekeren óf om de schorsing te verlengen. Daarom stuurt de RDW vanaf nu, zes weken voor de vervaldatum van de schorsing, een waarschuwingsbrief.
15.000 boetes voorkomen
De RDW verwacht dat dankzij deze waarschuwingsbrief veel boetes worden voorkomen. Door de waarschuwingsbrief zullen meer mensen hun schorsing verlengen óf de auto opnieuw verzekeren.
Volgens de Rijksdienst voor Wegverkeer worden hier in de toekomst zo’n 15.000 boetes van 370 euro voorkomen.
Schorsing verlengen
Het is eenvoudig om de schorsing te verlengen. Je kunt de schorsing verlengen via een RDW loket.
Je hebt hier het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs en een geldig legitimatiebewijs voor nodig óf de kentekencard, de tenaamstellingscode en een geldig legitimatiebewijs.
Het is nog makkelijker om de schorsing online te verlengen. Je logt hiervoor in op DigiD. Vervolgens is het heel eenvoudig om de schorsing binnen een minuut te verlengen.
Het kosten voor het verlengen van de schorsing zijn 24 euro.
Auto uit de schorsing halen
Wanneer je de auto weer wilt gaan gebruiken, kun je de schorsing ook beëindigen bij een RDW loket of online met een DigiD.
Wanneer de schorsing is opgeheven, ben je weer verplicht om de auto te verzekeren, wegenbelasting te betalen én te voldoen aan de APK verplichting.
Geschreven door Joost van Herpen
Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.
Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.
In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.