Binnen hoeveel dagen moet je je auto verzekeren?

Geschreven op: 14 February 2019

Je hebt een auto gekocht en deze overgeschreven op naam. Je wilt nu weten wanneer je je auto moet verzekeren.

Het antwoord is simpel.

Je moet de auto officieel verzekeren vanaf het moment dat deze op naam staat. Als je je auto na de koop direct op naam zet, dan moet je hem dus op de dag van de aankoop verzekeren.

Je moet ook zelf een autoverzekering afsluiten als de vorige eigenaar de autoverzekering nog heeft lopen!

Ik ben Joost en ik verdiep me sinds 2008 in autoverzekeringen.

Hieronder vertel ik alles over de verplichting om de auto te verzekeren. Ik vertel over het vergelijken en afsluiten van een autoverzekering.

Verder vertel ik over de gevolgen van het niet verzekeren van de auto…

Verzekeren na het op naam zetten van de auto

Je zet een auto na het kopen op naam. Het op naam zetten van een auto heet ”tenaamstellen”.

Je bent na het tenaamstellen pas officieel eigenaar van de auto. Je hebt als eigenaar van een auto een aantal verplichtingen.

Je moet automatisch wegenbelasting betalen en voldoen aan de APK-verplichting. Je bent daarnaast verplicht om de auto te verzekeren.

Ik vertel hieronder in 2.04 minuten alles over de verplichting om de auto te verzekeren…

Auto verzekeren op de dag van de aankoop

Je moet minimaal een WA autoverzekering afsluiten. Deze dekt de schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen.

Je kunt de auto uitgebreider verzekeren met een WA beperkt casco verzekering of een WA volledig casco verzekering (all risk).  Je hebt ook de mogelijkheid om één of meerdere aanvullende verzekeringen af te sluiten.

Je moet deze autoverzekering zelf afsluiten. Je auto is na het op naam zetten niet automatisch verzekerd!

Als je een andere auto hebt gekocht dan kun je de bestaande autoverzekering wellicht overzetten op de nieuwe auto (autowijziging).

Alle autoverzekeringen vergelijken

Ik raad aan om de autoverzekering niet zomaar over te zetten op de nieuwe auto. Je huidige autoverzekering is misschien te duur voor de nieuwe auto.
Je kunt beter eerst alle autoverzekeringen vergelijken.

Je ziet binnen 30 seconden welke verzekeraar de goedkoopste autoverzekering en beste voorwaarden heeft voor de nieuwe auto.

Autoverzekeringen vergelijken schermen

De auto verzekeren

Je kunt na het vergelijken van autoverzekeringen meteen een autoverzekering afsluiten.
Je hebt voor het afsluiten van een autoverzekering wel wat gegevens nodig, zoals het kenteken en de meldcode (waar te vinden?), het aantal schadevrije jaren en gegevens om de acceptatievragen te kunnen beantwoorden.

Lastenvrij is de enige vooraanstaande vergelijkingssite die niet in handen is van een verzekeraar of tussenpersoon. We vergelijken daarom alle autoverzekeringen, ook waar we niets aan verdienen.

Je betaalt daarnaast géén doorlopende provisie, dat iedere maand 20% van de premie is. Je kunt de auto op ieder moment van de dag verzekeren en kunt de auto op zaterdag en zondag verzekeren.

Waarom moet je je auto meteen verzekeren?

Het is volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) verplicht om de auto meteen te verzekeren.

De overheid wil met deze verplichting alle verkeersdeelnemers beschermen. Omdat alle auto’s verzekerd zijn, hebben alle slachtoffers van een aanrijding met een auto de garantie dat ze hun schade vergoedt krijgen.

De schade die je met een auto kunt aanrichten kan zó hoog zijn, dat je die nooit zelf kunt betalen. Omdat je je auto meteen moet verzekeren, kunnen verkeersslachtoffers de schade altijd verhalen op de autoverzekering.

Door de verzekeringsplicht blijven slachtoffers niet met financiële schade zitten.

Waarschuwingen en boetes van de RDW

Je moet de auto dus meteen verzekeren. De overheid neemt de bescherming van verkeersslachtoffers heel serieus.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) controleert daarom continu of alle auto’s die op naam staan ook echt een autoverzekering hebben.

Samen met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) kunnen ze meerdere hoge boetes opleggen wanneer niet wordt voldaan aan de verzekeringsplicht!

Waarschuwingsbrief na 28 dagen

Als je je auto op naam zet komt deze in het kentekenregister te staan. De RDW kan vervolgens in het verzekeringsregister kijken om te zien of de auto verzekerd is.

Als je na de aankoop geen autoverzekering hebt afgesloten, dan kan de RDW een waarschuwingsbrief sturen.

Je ontvangt deze 28 dagen na het op naam zetten van de auto. Je wordt er dan op gewezen dat je meteen een autoverzekering moet afsluiten.

Hieronder staat een voorbeeld van deze brief:

Voorbeeld waarschuwingsbrief RDW onverzekerde auto

Boete van 400 auto voor niet verzekeren van de auto

Als je je auto na het ontvangen van deze waarschuwingsbrief niet meteen verzekerd, dan kan de RDW een boete van 400 euro uitdelen.

Je kunt alleen onder deze boete uitkomen met een Artikel 34 WAM verklaring.

Je moet de auto daarna alsnog direct verzekeren. De RDW kan namelijk meerdere boetes van 400 euro opleggen!

Lees alles over de boetes van de RDW

Vergeten om de auto meteen te verzekeren?

Als je niet wist dat je je auto moet verzekeren en een waarschuwingsbrief hebt ontvangen van de RDW, dan kun je je auto vaak alsnog snel verzekeren.

Vaak blijft het dan bij alleen een waarschuwing. Je hebt volgens de brief van de RDW namelijk nog de tijd om een autoverzekering af te sluiten.

Sinds wanneer staat de auto op naam?

Verzekeraars vragen bij het afsluiten sinds wanneer de auto op naam staat. Je moet hierbij aangeven dat de auto al langer onverzekerd op naam staat.

Vaak wil de verzekeraar de auto nog verzekeren als deze niet langer dan 14 dagen onverzekerd op naam staat.

De verzekeraar kan de auto dan vaak per vandaag verzekeren. Het is doorgaans niet mogelijk om de auto met terugwerkende kracht te verzekeren.

Wanneer de auto langer onverzekerd op naam staat, dan kan het zijn dat je wordt geweigerd door de verzekeraar!

Je kunt de auto niet meteen verzekeren

Je hebt autoverzekeringen vergeleken en vervolgens een verzekering aangevraagd. Je hebt géén voorlopige dekking gekregen of bent zelfs helemaal afgewezen, bijvoorbeeld doordat je de premie voorheen niet betaald hebt, een strafrechtelijk verleden hebt óf te veel schades hebt geclaimd.

Je bent zelfs na deze afwijzing nog steeds verplicht om de auto zo snel mogelijk te verzekeren! 

Je kunt mijn tips lezen om toch een autoverzekering af te kunnen sluiten. Wanneer je overal wordt geweigerd, kun je je auto vaak alleen nog verzekeren bij De Vereende.

Auto gekocht, maar nog even geen verzekering

Je kunt de auto dus het beste op de dag van de aankoop verzekeren, maar wat als je je auto nog niet wil verzekeren?

Je wilt de auto misschien eerst repareren of wil nog helemaal niet met de auto rijden. Je kunt dan onder de verzekeringsplicht uitkomen door de auto te schorsen.

Je kunt de auto op deze manier onverzekerd op naam hebben staan. Je mag dan niet met de auto rijden. De auto mag ook niet meer op de openbare weg zetten (dus ook niet op de openbare parkeerplaats voor de deur).

Als je je auto gaat gebruiken en de schorsing verwijderd, dan moet je de auto meteen verzekeren. Je bent vanaf dat moment namelijk weer verplicht om een autoverzekering te hebben, wegenbelasting te betalen en de auto te laten keuren.

Hoe schors je je auto?

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Vragen?

Stel een vraag via Facebook of Linkedin:

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen