Ben je verzekerd zonder rijbewijs?

Geschreven op 27-10-17
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt op dit moment géén rijbewijs, bijvoorbeeld omdat deze is ingenomen óf is verlopen.

Je zit eraan te denken om toch met de auto te rijden en wilt weten of je verzekerd bent als je een aanrijding veroorzaakt.

Wanneer je gaat rijden zonder rijbewijs ben je doorgaans niet verzekerd. Je kunt daarnaast een hoge boete krijgen! Ga daarom niet rijden zonder rijbewijs. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt kan dit levenslange consequenties hebben!

Als je een ongeluk hebt veroorzaakt met een verlopen rijbewijs, zijn er verzekeraars die de schade eventueel wel willen vergoeden.

Lees nu alles over het rijden zonder rijbewijs en de autoverzekering:

Rijden zonder rijbewijs is strafbaar

Rijden zonder rijbewijs (Feitcode K055) is strafbaar. Het is een overtreding, waarop hogere straffen staan. In 2019 kan de politie een boete van 600 euro opleggen!

Rijden zonder rijbewijs wordt geregistreerd in de justitiële documentatie, wat betekent dat je dus een strafblad krijgt!

Wanneer je later (weer) een rijbewijs hebt én je wilt een autoverzekering afsluiten, dan wordt dit moeilijker om deze af te sluiten met een strafblad.

De verzekeraar kan je namelijk weigeren, omdat je een strafblad hebt.

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs, kan dat?

Het is volgens de wet toegestaan om een autoverzekering af te sluiten zonder rijbewijs, maar bij de meeste verzekeraars is het alleen mogelijk om een autoverzekering af te sluiten met geldig rijbewijs.

Wanneer je geen rijbewijs hebt, mag je geen auto rijden. De verzekeraar zal zich afvragen wie er dan in de auto gaat rijden. Daarnaast zal de verzekeraar bang zijn dat je zelf toch in de auto gaat rijden.

(Beperkt) casco schades

Wanneer je een verzekeraar hebt gevonden die wél een autoverzekering wil aanbieden, dan biedt deze geen dekking voor schade die ontstaat doordat je zonder rijbewijs in de auto hebt gereden. Het is namelijk verboden om met de auto te rijden zonder rijbewijs.

De verzekeraar zou eventueel dekking kunnen bieden voor cascoschades, zoals schade door brand, diefstal en inbraak, storm en vandalisme.

Je moet dan wel een uitgebreide autoverzekering hebben die dekking biedt voor schade aan de eigen auto, bijvoorbeeld een WA volledig casco verzekering (all risk).

Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs

Aanrijding door te rijden zonder rijbewijs, wat nu?

Wanneer je geen rijbewijs hebt en je veroorzaakt een aanrijding, dan kan dit vergaande gevolgen hebben.

De schade kan na een aanrijding ”maar” enkele duizenden euro’s zijn, maar de schade kan ook honderdduizenden euro’s zijn!

Wanneer je door het ongeluk letselschade toebrengt, zijn de gevolgen niet te overzien! Hierdoor kan rijden zonder geldig rijbewijs levenslange consequenties met zich meebrengen!

Aanrijding zonder rijbewijs

Wanneer je geen rijbewijs én autoverzekering hebt én je veroorzaakt een schade, dan kan het slachtoffer deze schade verhalen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Vervolgens zal het Waarborgfonds de complete schade op jou verhalen!

Aanrijding met ingenomen rijbewijs

Wanneer je rijbewijs is ingenomen, bijvoorbeeld door te rijden met alcohol op, dan kan de autoverzekering gewoon doorlopen. Je hebt gedurende de rijontzegging natuurlijk géén dekking als je in de auto rijdt.

Wanneer je toch gaat rijden met een ingenomen rijbewijs én je veroorzaakt een ongeluk, dan kan de verzekeraar de schade aan het slachtoffer eventueel vergoeden. Vervolgens zal de verzekeraar de gehele schade op jou verhalen!

Rijden met een verlopen rijbewijs

Wanneer je rijbewijs is verlopen mag je niet in de auto rijden. Je bent in overtreding en kunt een boete ontvangen.

De meeste autoverzekeraars bieden geen dekking. Wanneer je een ongeluk veroorzaakt kan dit vergaande gevolgen hebben, omdat je zelf voor de schade moet opdraaien!

Dekking met verlopen rijbewijs

Sommige verzekeraars kunnen wel dekking bieden voor schades die ontstaan met een verlopen rijbewijs.

Informeer bij de verzekeraar of deze dekking biedt, bijvoorbeeld wanneer je een aanrijding hebt gehad en opeens ontdekt dat je rijbewijs verlopen is.

In de polisvoorwaarden (AUTAP1604) van bijvoorbeeld OHRA staat bij uitsluitingen het volgende:

”De bestuurder van uw auto had geen rijbewijs dat in Nederland geldig is. Of hem was de rijbevoegdheid ontzegd.

Of er staan op zijn rijbewijs bijzondere bepalingen waar hij niet aan voldeed. Was het rijbewijs alleen ongeldig omdat de geldigheid van het rijbewijs was verstreken en was hij nog geen 76 jaar oud?

Dan geldt deze uitsluiting niet.”

Auto uitlenen aan iemand zonder rijbewijs

Als je je auto uitleent aan iemand zonder rijbewijs én deze veroorzaakt een schade, dan vergoedt de verzekeraar de schade aan de tegenpartij.

Vervolgens gaat de verzekeraar de schade op de bestuurder zonder rijbewijs verhalen.

Als jij wist dat de bestuurder geen rijbewijs had, kunnen ze de schade op jou proberen te verhalen! Denk dus goed aan over de risico’s van het uitlenen van een auto!

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]