1. Je koopt een lichtere auto
De belangrijkste manier om te besparen op een autoverzekering, begint bij de aankoop van de auto.
De premie van een autoverzekering wordt grotendeels bepaalt door het gewicht van de auto. Je betaalt meer premie voor het verzekeren van een zwaardere auto, dan voor een lichtere auto.
Zwaardere auto’s richten namelijk meer schade aan bij een aanrijding, waardoor de verzekeraars waarschijnlijk meer schade moet uitkeren. Lichtere auto’s richten minder schade aan bij een aanrijding en zijn dus voordeliger te verzekeren.
Wie wil een goedkope autoverzekering wil afsluiten, koopt een lichte auto. We hebben het over een lichte auto’s als deze een gewicht hebben tot ongeveer 1.200 kilogram.
De autoverzekering van een lichte auto is niet alleen goedkoper, maar ook de wegenbelasting is lager.
2. Autoverzekeringen vergelijken
Vervolgens is het belangrijk om een goede, complete vergelijking te maken. Je doet dit namelijk ook bij het kopen van een auto.
Je koopt niet de eerste auto die te koop staat op het internet, maar vergelijkt meerdere modellen en koopt uiteindelijk de auto met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Je kunt dit ook doen met autoverzekeringen. Je sluit niet zomaar de eerste de beste autoverzekering af, maar vergelijkt de premies en voorwaarden van veel verzekeraars. In Nederland hebben we tientallen verschillende autoverzekeringen, die worden aangeboden door banken, traditionele verzekeraars en direct writers.
Voorbeelden van banken zijn ABN AMRO en ING. Voorbeelden van traditionele verzekeraars zijn Aegon en Nationale Nederlanden en voorbeelden van direct writers zijn Allianz Direct, Centraal Beheer en FBTO. Vaak zijn direct writers echte prijsvechters, die hele scherpe premies aanbieden.
Je kunt de verzekeringen van direct writers niet via een tussenpersoon afsluiten. Wanneer je je autoverzekering laat vergelijken door een tussenpersoon, worden de premies van deze direct writers dus meestal niet meegenomen. Deze direct writers bieden juist vaak de goedkoopste autoverzekering aan.
Voor een complete vergelijking is het belangrijk om de premies van banken, traditionele verzekeraars en zeker ook direct writers mee te nemen. De autoverzekeringen vergelijker van Lastenvrij is compleet en zet de premies en voorwaarden binnen 30 seconden op een rij.
3. Geen onnodig hoge dekking
Het is in Nederland verplicht om een WA Autoverzekering af te sluiten. Deze dekt de schade die jij met jouw auto toebrengt aan anderen. Je moet deze afsluiten nadat de auto op naam is gezet.
Je kunt echter ook voor een hogere dekking kiezen. Je kunt ook kiezen voor een WA Beperkt casco of WA Volledig casco verzekering. Deze verzekeringen bieden een uitgebreidere dekking voor schade aan de eigen auto, maar zijn wel een stuk duurder.
Nederlanders zijn gewendom veel te verzekeren. Veel autobezitters hebben een te ruime dekking, omdat ze de dagwaarde van de auto te hoog inschatten.
Wie wil besparen op een autoverzekering verlaagd de dekking van WA volledig casco naar WA beperkt casco of WA of van WA Beperkt casco naar WA.
Je kunt de dekking vaak tussentijds wijzigen en kunt hiermee vaak al tientallen euro’s per maand mee besparen. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de dekking minder goed is in geval van schade.
4. Dubbele dekkingen voorkomen
Bij een autoverzekering zijn aanvullende autoverzekeringen af te sluiten. Deze aanvullende autoverzekeringen bieden extra zekerheid of gemak.
Vaak wordt er bij een autoverzekering een Schadeverzekering inzittenden of ongevallenverzekering inzittenden, een rechtsbijstand of Verhaalsbijstand, een no-claimbeschermer of pechhulp aangeboden.
Je hebt misschien een autoverzekering met rechtsbijstand, maar ook een losse rechtsbijstandverzekering bij de bank met een vergelijkbare dekking. Je hebt misschien een autoverzekering met pechhulp, maar ook een pechhulp abonnement van ABWN of Allianz met een vergelijkbare dekking.
Je kunt geld besparen door alle aanvullende dekkingen met overlappende dekkingen op te zeggen.
5. Het eigen risico verhogen in ruil voor een lagere premie
Het klinkt mooi, een autoverzekering zonder eigen risico. Wie wil besparen kan er echter ook een denken om voor een hoger eigen risico te kiezen – iets wat bij sommige autoverzekeraars mogelijk is.
Je betaalt dan een groter deel van de WA beperkt casco of WA volledig casco schade zelf, maar krijgt wel elke maand korting op de premie. Dit kan dus voor een mooie besparing zorgen.
6. Let op poliskosten, beëindigingskosten en wijzigingskosten
Veel verzekeraars brengen na het afsluiten van een autoverzekering poliskosten in rekening, maar sommige verzekeraars brengen ook wijzigingskosten en beëindigingskosten in rekening.
Dit betekent dat je bijvoorbeeld moet betalen voor het wijzigen van een auto óf het beëindigen van de autoverzekering. In onze vergelijker is meteen te zien of verzekeraars bijvoorbeeld poliskosten in rekening brengt.
7. Autoverzekeringen bundelen
Wanneer je twee auto’s hebt (of een partner hebt met een auto), dan kun je je autoverzekeringen bundelen en zo profiteren van een hogere korting. Veel verzekeraars hebben namelijk een tweede gezinsautoregeling.
Opgebouwde schadevrije jaren zorgen voor no-claimkorting, maar schadevrije jaren zijn maar op één auto te gebruiken. Wanneer je je autoverzekering bundelt via een tweede gezinsautoregeling, krijgt je op de tweede auto dezelfde no-claimkorting als op de eerste auto.
In sommige situaties is dit een hele interessante regeling die kan zorgen voor een grote besparing.
8. Betaal de premie in één keer
Sommige verzekeraars bieden korting als de gehele jaarpremie ineens wordt betaald. Deze korting kan oplopen tot 6%.
Bij een jaarpremie van 600 euro, zou je dan al 36 euro besparen. Dit is meer dan de helft van de maandpremie. Je moet de premie natuurlijk wel in één keer kunnen opbrengen.
9. Voorkom betalingsherinneringen en incassokosten
Als je een keer vergeet om de premie van een autoverzekering te betalen, is er niet zoveel aan de hand. Je ontvangt een betalingsherinnering en betaalt de premie alsnog zonder dat er extra kosten in rekening worden gebracht.
Wanneer je de premie niet betaald, wordt er vaak een nieuwe betalingsherinnering mét incassokosten verzonden. Je moet dus incassokosten betalen. Dit is natuurlijk geldverspilling!
Wanneer de betalingsproblemen oplopen kan de verzekeraar de dekking intrekken. Je bent dan niet meer verzekerd en kunt een hoge boete van de RDW ontvangen. Deze boete is in 2022 al rond de 550 euro!
Zorg er daarom voor dat de premie altijd op tijd betaald wordt om onnodige kosten te voorkomen.
10. Autoschade proberen te voorkomen
Autoschades kosten veel geld. Als je schade toebrengt aan anderen of schade claimt op je eigen autoverzekering, dan kun je schadevrije jaren verliezen. Hierdoor kan de premie stijgen, waardoor de autoverzekering dus duurder wordt.
Wanneer je schade aan je eigen auto hebt, dan moet je de schade voor eigen rekening nemen óf claimen op de autoverzekering. Wanneer je de autoschade kunt claimen, heb je vaak ook nog een eigen risico.
Het vervelende is dat schade, linksom of rechtsom, bijna altijd geld kost. Je kunt besparen door autoschade te voorkomen. Het is natuurlijk nooit helemaal te vooromen, maar je kunt wel zo veilig en verantwoord mogelijk proberen te rijden.
Je doet dit bijvoorbeeld door defensief te rijden, uitgerust te rijden, geen telefoon te gebruiken tijdens het rijden en rekening te houden met slechte weersomstandigheden.
11. Profiteren van de concurrentiestrijd tussen verzekeraars
Autoverzekeraars concurreren hard met elkaar om zoveel mogelijk klanten binnen te halen. Verzekeraars concurreren met elkaar door zo nu en dan ‘’te stunten met prijzen’’.
Je kunt alleen van deze prijsacties profiteren door een nieuwe verzekering af te sluiten. Bestaande klanten profiteren namelijk niet van deze acties.
Door regelmatig autoverzekeringen te vergelijken – en dus niet jaren bij één verzekeraar te blijven – kun je besparen op de autoverzekering.
12. Blijven rijden
Schadevrije jaren bepalen grotendeels hoe duur een autoverzekering is.
Je ontvangt een nieuw schadevrij jaar als je een jaar lang een autoverzekering hebt én geen schade veroorzaakt of claimt. Schadevrije jaren zorgen voor een hogere no-claimkorting en een lagere premie.
Blijf daarom rijden om schadevrije jaren op te bouwen. Wanneer je schadevrij rijdt, wordt de autoverzekering ieder jaar iets goedkoper.
13. Sneller schadevrije jaren opbouwen
Je bouwt officieel na één jaar een nieuw schadevrije jaar op, maar veel verzekeraars geven na 185 dagen al een nieuw schadevrij jaar!
Wanneer je bij je verzekeraar na 185 dagen een schadevrij jaar opbouwt, dan kun je sneller schadevrije jaren opbouwen.
Je kunt namelijk na 185 dagen opzeggen – als de verzekeraar geen opzegtermijn kent – en vervolgens overstappen naar een andere verzekeraar.
Op deze manier bouw je in 6 maanden een nieuw schadevrij jaar op en dit zorgt weer voor een lagere premie.