Bouwt een tweede bestuurder schadevrije jaren op?

Geschreven op 10-11-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Degene die de auto op naam heeft staan, sluit normaal gesproken een autoverzekering af. In de meeste situaties is de kentekenhouder de regelmatige bestuurder. Partners die op hetzelfde adres wonen, kunnen samen in een auto rijden. Je hebt dan te maken met een tweede regelmatige bestuurder.

Beide bestuurders profiteren van de no-claimkorting van degene die de autoverzekering heeft afgesloten, maar bouwt de tweede bestuurder ook schadevrije jaren op?

Soms wel!

Lees nu alles over het opbouwen van schadevrije jaren of vergelijk alle autoverzekeringen...

Wie vraagt de autoverzekering aan?

Wanneer jij en je partner samen in een auto rijden, moet één van de twee de autoverzekering afsluiten. Maar wie sluit de autoverzekering af?

Autoverzekeraars zien het liefste dat degene die het meeste in de auto rijdt de autoverzekering afsluiten, maar het is niet verplicht.

Wanneer degene met de meeste schadevrije jaren de autoverzekering afsluit, dan kunnen beide bestuurders profiteren van de hoogste no-claimkorting.

Wanneer je partner 5 schadevrije jaren heeft en jij hebt er slechts 2, dan zou je hem dus kunnen afsluiten op naam van je partner. Je autoverzekering wordt hierdoor een stuk goedkoper.

Het nadeel is, op een uitzondering na, dat alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren opbouwt.

De verzekeringnemer

Over het algemeen bouwt alleen de verzekeringnemer, dus degene die de verzekering afsluit, schadevrije jaren op. Ieder jaar dat de verzekeringnemer géén schade claimt, verdient deze 1 schadevrij jaar.

Deze schadevrije jaren zorgen voor een hogere no-claimkorting en dus een lagere verzekeringspremie. De tweede bestuurder bouwt normaal gesproken geen schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren opbouwen als tweede bestuurder

Het klopt niet helemaal. Je rijdt beide in een auto, maar alleen de verzekeringnemer bouwt schadevrije jaren op.

Bij sommige verzekeraars bouwt zowel de eerste als de tweede bestuurder schadevrije jaren op. Het moet dan wel gaan om een échte levenspartner.

De verzekeraars die eventueel openstaan voor deze regeling zijn Unigarant en ANWB. Daarnaast valt dit te bespreken met Nederlanden van NuGenerali, ABN AMRO, ASR, Ditzo, Turien & Co, Univé en United Insurance.

Het is een groot voordeel als beide partners schadevrije jaren opbouwen. Zeker wanneer je ooit uit elkaar gaat, dan hoeft niet één van de twee opnieuw te beginnen met 0 schadevrije jaren.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]