Vraag en antwoord:
Bouwt een tweede bestuurder schadevrije jaren op?

Degene die de auto op naam heeft staan, sluit normaal gesproken een autoverzekering af. In de meeste situaties is de kentekenhouder de regelmatige bestuurder.

Partners die op hetzelfde adres wonen, kunnen samen in een auto rijden. Je hebt dan te maken met een tweede regelmatige bestuurder.

Beide bestuurders profiteren van de no-claimkorting van degene die de autoverzekering heeft afgesloten, maar bouwt de tweede bestuurder ook schadevrije jaren op? Soms wel!

Wie vraagt de autoverzekering aan?

Wanneer jij en je partner samen in een auto rijden, moet één van de twee de autoverzekering afsluiten. Maar wie sluit de autoverzekering af?

Autoverzekeraars zien het liefste dat degene die het meeste in de auto rijdt de autoverzekering afsluiten, maar het is niet verplicht. Degene met de meeste schadevrije jaren, kan het beste de autoverzekering afsluiten. Beide bestuurder profiteren dan van de hoogste no-claimkorting.

Wanneer je partner 5 schadevrije jaren heeft en jij hebt er slechts 2, dan zou je hem dus kunnen afsluiten op naam van je partner. Je autoverzekering wordt hierdoor een stuk goedkoper.

Het nadeel is, op een uitzondering na, dat alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren opbouwt.

De verzekeringnemer

Over het algemeen bouwt alleen de verzekeringnemer, dus degene die de verzekering afsluit, schadevrije jaren op. Ieder jaar dat de verzekeringnemer géén schade claimt, verdient deze 1 schadevrij jaar.

Deze schadevrije jaren zorgen voor een hogere no-claimkorting en dus een lagere verzekeringspremie. De tweede bestuurder bouwt normaal gesproken geen schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren opbouwen als tweede bestuurder

Het klopt niet helemaal. Je rijdt beide in een auto, maar alleen de verzekeringnemer bouwt schadevrije jaren op. Bij sommige verzekeraars bouwt zowel de eerste als de tweede bestuurder schadevrije jaren op. Het moet dan wel gaan om een échte levenspartner.

De verzekeraars die eventueel openstaan voor deze regeling zijn Unigarant en ANWB. Daarnaast valt dit te bespreken met Nederlanden van Nu, Generali, ABN AMRO, ASR, Ditzo, Turien & Co, Univé en United Insurance.

Het is een groot voordeel als beide partners schadevrije jaren opbouwen. Zeker wanneer je ooit uit elkaar gaat, dan hoeft niet één van de twee opnieuw te beginnen met 0 schadevrije jaren.

Vergelijk autoverzekeringen

Start nu met het vergelijken van vele autoverzekeringen en sluit een autoverzekering af: