Bouwt een tweede bestuurder schadevrije jaren op?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Degene die de auto op naam heeft staan, sluit normaal gesproken een autoverzekering af. In de meeste situaties is de kentekenhouder de regelmatige bestuurder.

Partners die op hetzelfde adres wonen, kunnen samen in een auto rijden. Je hebt dan te maken met een tweede regelmatige bestuurder.

Beide bestuurders profiteren van de no-claimkorting van degene die de autoverzekering heeft afgesloten, maar bouwt de tweede bestuurder ook schadevrije jaren op?

Soms wel!

Lees nu alles over het opbouwen van schadevrije jaren…

Wie vraagt de autoverzekering aan?

Wanneer jij en je partner samen in een auto rijden, moet één van de twee de autoverzekering afsluiten. Maar wie sluit de autoverzekering af?

Autoverzekeraars zien het liefste dat degene die het meeste in de auto rijdt de autoverzekering afsluiten, maar het is niet verplicht.

Wanneer degene met de meeste schadevrije jaren de autoverzekering afsluit, dan kunnen beide bestuurders profiteren van de hoogste no-claimkorting.

Wanneer je partner 5 schadevrije jaren heeft en jij hebt er slechts 2, dan zou je hem dus kunnen afsluiten op naam van je partner. Je autoverzekering wordt hierdoor een stuk goedkoper.

Het nadeel is, op een uitzondering na, dat alleen de verzekeringnemer schadevrije jaren opbouwt.

De verzekeringnemer

Over het algemeen bouwt alleen de verzekeringnemer, dus degene die de verzekering afsluit, schadevrije jaren op. Ieder jaar dat de verzekeringnemer géén schade claimt, verdient deze 1 schadevrij jaar.

Deze schadevrije jaren zorgen voor een hogere no-claimkorting en dus een lagere verzekeringspremie. De tweede bestuurder bouwt normaal gesproken geen schadevrije jaren op.

Schadevrije jaren opbouwen als tweede bestuurder

Het klopt niet helemaal. Je rijdt beide in een auto, maar alleen de verzekeringnemer bouwt schadevrije jaren op.

Bij sommige verzekeraars bouwt zowel de eerste als de tweede bestuurder schadevrije jaren op. Het moet dan wel gaan om een échte levenspartner.

De verzekeraars die eventueel openstaan voor deze regeling zijn Unigarant en ANWB. Daarnaast valt dit te bespreken met Nederlanden van Nu, Generali, ABN AMRO, ASR, Ditzo, Turien & Co, Univé en United Insurance.

Het is een groot voordeel als beide partners schadevrije jaren opbouwen. Zeker wanneer je ooit uit elkaar gaat, dan hoeft niet één van de twee opnieuw te beginnen met 0 schadevrije jaren.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen