Met de auto naar
Duitsland…

Je gaat misschien met de auto naar Duitsland óf doorkruist het land om op vakantie te gaan naar Oostenrijk, Polen of Kroatië.

In Duitsland gelden een aantal andere regels dan in Nederland. Daarnaast is het verplicht om bepaalde veiligheidsaccessoires in de auto te hebben. Je kunt daarnaast te maken krijgen met milieuzones, waarvoor een sticker moet worden aangevraagd.

Lees nu alles over autorijden in Duitsland…

Verkeersregels

De verkeersregels in Duitsland hebben veel overeenkomsten met die in Nederland, maar er zijn ook verschillen. Je rijdt in Duitsland, net als in Nederland, zoveel mogelijk rechts.

Op de Duitse snelwegen geldt een maximum snelheid van 130 km/u, net als op veel Nederlandse snelwegen. In Duitsland zijn er alleen ook snelwegen zonder een snelheidslimiet. Je kunt op deze snelwegen met hoge snelheden worden ingehaald.

Het is overal in Europa verboden om te rijden met radardetectie. In Duitsland is het ook verboden om een navigatiesysteem met flitspaalsignalering te hebben. Het uitzetten van de signalering is niet voldoende. De software moet compleet worden verwijderd. Het gebruik van een navigatiesysteem met een flitspaalsignalering een boete van minimaal 75 opleveren. Daarnaast wordt de apparatuur in beslag genomen.

Je moet in Duitsland rijden met banden die geschikt zijn voor de weersomstandigheden. Je moet in de winter dus op winterbanden rijden. Daarnaast zijn sneeuwkettingen verplicht als dit met een verkeersbord wordt aangegeven.

Verplichte veiligheidsaccessoires

In veel Europese landen is het verplicht om veiligheidsaccessoires bij te hebben. Deze veiligheidsaccessoires zijn verplicht in Duitsland:

  • Gevarendriehoek
  • Gevarendriehoek voor de aanhanger of caravan
  • Reservebril voor bril- of lensdragers
  • Speciale hondengordel op de achterbank

Bekijk een overzicht met verplichte veiligheidsaccessoires per land

Documenten om mee te nemen

Je hebt het rijbewijs en kentekencard of kentekenbewijs natuurlijk bij. Daarnaast is het slim om een schadeformulier mee te nemen in geval van schade. Je kunt het schadeformulier direct invullen bij een schade.

Het is niet verplicht om een groene kaart bij te hebben in Duitsland, omdat de politie kan controleren of de auto verzekerd is. Het is wel aan te raden om deze groene kaart mee te nemen. Hier staan alle gegevens en telefoonnummers van alarmcentrales op. Deze telefoonnummers komen van pas bij schade.

Milieusticker

Veel Duitse steden, waaronder Berlijn, Düsseldorf en Keulen, hebben milieuzones, die ”umweltzones” worden genoemd. Deze zones moeten de luchtkwaliteit verbeteren. Je mag deze zones alleen inrijden met een milieusticker. Deze milieustickers zijn er in drie kleuren: groen, geel en rood.

Auto’s met een rode sticker worden nergens meer toegelaten. Auto’s met een gele sticker worden alleen nog in Neu-Ulm toegelaten. Dit bekent dat dieselvoertuigen van vóór 2001 en benzinevoertuigen van vóór 1993 niet meer worden toegelaten in deze milieuzones.

Rijden in een umweltzones met een ongeldige óf zonder milieusticker kan een boete van zo’n 80 euro opleveren.

Brandstof

De brandstofprijzen zijn in Duitsland lager dan in Nederland. De tankstations langs de autobahn zijn dag en nacht open. De prijzen van benzine en diesel kunnen gedurende dag schommelen. Over het algemeen geldt: hoe later op de avond, hoe goedkoper de brandstof is. Daarnaast zijn de tankstations die verder van de autobahn liggen een stuk goedkoper. De tankstations in dorpen zijn meestal van 8.00u tot 20.00u geopend.

Verkeersboetes

De boetes zijn meestal niet zo extreem als in Nederland, maar in Duitsland geven we natuurlijk ook bekeuringen. In Duitsland zijn er voor veel overtredingen geen vaste bedragen.

Vaak wordt er gekeken naar de omstandigheden waarin de overtreding is begaan. Wanneer het slechter weer is, is de bekeuring hoger dan bij normale weersomstandigheden. Daarnaast wordt een boete in Duitsland hoger naar mate de overtreding ernstige hinder of gevaar veroorzaakt óf als deze een schade tot gevolg heeft.

Hieronder een indicatie van de boetebedragen in Duitsland van een aantal veelvoorkomende overtredingen:

 

Overtreding Boete in euro
Bumperkleven 25 – 400
Door rood rijden 90 – 360
Geen autogordel dragen 30 – 60
Auto besturen met een telefoon in zijn hand 100 – 250
Geen voorrang verlenen aan een bestuurder van rechts 15 – 120
Parkeerovertreding 10 – 35
Gebruik van flitspaalsignalering en radardetectie 75 + inbeslagname
Rijden in een milieuzone zonder geldige sticker 80
Rijden zonder winterbanden bij winterweer 60

De verkeersdrukte

In de juli en augustus zijn veel auto’s op de Duitse wegen op doorreis naar het zuiden of de Scandinavische landen. Hierdoor ontstaan er veel files, vooral op vrijdagen en zaterdagen. De files kunnen een lengte hebben van meer dan 50 kilometer. Op donderdagen en zondagen kan het een stuk rustiger zijn.

Omliggende landen

Lees nu alles over het rijden door de omliggende landen:

  • België
  • Denemarken
  • Frankrijk
  • Oostenrijk
  • Polen
  • Zwitserland

Vergelijk autoverzekeringen

Check voor de vakantie nog even alle prijzen van autoverzekeringen. Je kunt misschien nog besparen door een voordeligere autoverzekering aan te vragen:

<div id="kz" class="hwidget"><script src="https://code.komparu.com/w/RYDog/cZ49Q"></script></div>