Veilig autorijden met een kind in de auto, hoe doe je dat?

Geschreven op 09-01-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Als ouder wil je je kinderen veiliger vervoeren met de auto. De manier waarop je je kind vervoerd, kan het verschil maken tussen leven of dood.

Wanneer een kind op de verkeerde manier wordt vervoerd, kan het letsel vele malen erger zijn bij een ongeluk.

Lees daarom alles over de regels en het veilig autorijden met een kind in de auto. Vergelijk daarna even alle autoverzekeringen...

Boven de 1.35 meter alleen met een autogordel

Kinderen die groter zijn dan 1.35 meter kunnen in de auto zitten met alleen een autogordel.

Kinderen mogen in principe voorin de auto zitten, maar het is over het algemeen veiliger om kinderen op de achterbank te zetten.

De achterbank is veiliger omdat hier géén airbags zitten.

Kinderzitje kopen

Kinderen die kleiner zijn dat 1.35 meter moeten volgens de regels in een kinderzitje zitten. Het kinderzitje moet voldoen aan de Europese Veiligheidseisen. Kinderzitjes met een ECE-label voldoen hieraan.

ECE-label

Controleer bij de aankoop of het kinderzitje een oranje label heeft met daarop ECE 44/03 of 44/04. Daarnaast voldoen kinderzitjes van het model i-Size ook aan de Europese veiligheidseisen.

Het kinderzitje moet daarnaast passend zijn. Dit betekent dat het kinderzitje moet passen bij de lengte en het gewicht van het kind.

Uitzonderingen waarbij een kind niet in een kinderzitje hoeft te zitten

Kinderen van 3 jaar en ouder mogen bij uitzondering een autogordel dragen in plaats van dat ze in een kinderzitje moet zitten.

Hieronder staan deze twee uitzonderingen:

Geen plaats meer voor een kinderzitje

Wanneer er al twee kinderzitjes in gebruik zijn én er geen plaats meer is voor een derde kinderzitje, dan mag je een kind vanaf 3 jaar op de autobanken vervoeren met een autogordel. Daarbij moet de autogordel voor de borst van het kind lopen én niet achter de rug.

incidenteel vervoer

Bij uitzondering mag het kind boven de 3 jaar een autogordel dragen en op de achterbank zitten, als het kind niet wordt vervoerd door de eigen ouders. Deze uitzondering geldt alleen als het redelijk is dat degene die het kind vervoert géén kinderzitje bij zich heeft.

Het moet écht gaan om incidenteel vervoer. Wanneer een oma of ander familielid het kind iedere week naar het zwembad brengt, is het géén incidenteel vervoer!

Wanneer oma het kind regelmatig naar het zwembad brengt, is het veiliger als oma zelf een ECE-gekeurd kinderzitje in de auto koopt om het kind te vervoeren.

Verder mag een incidentele rit niet langer dan 50 kilometer zijn.

Lees over alle uitzonderingen op Veiligheid.nl

Veiligheid en airbags

Kinderen mogen alleen in een naar achter gericht kinderzitje zitten, als de airbag is uitgeschakeld.

Het is gevaarlijk om het kind op deze manier te vervoeren als de airbags niet zijn uitgeschakeld. Bij een aanrijding kan de airbag het kind naar achteren schieten, waardoor deze letsel kan oplopen.

Het is het veiligste om het kinderzitje achterstevoren in op de achterbank te plaatsen. Kinderen hebben namelijk een relatief groot hoofd. Bij een voorwaartse botsing wordt het hoofd en de nek zwaar belast, waardoor de gevolgen ernstiger zijn.

Veiligheid en gordels

Op een zitplaats waar géén autogordel zit, mag niemand worden vervoerd. Voor sommige oude auto’s is een wettelijke uitzondering gemaakt.

Sommige oude auto’s hebben geen gordels op de achterbank. Het is veiliger om deze gordels te laten aanbrengen. Kinderen onder de 3 jaar mogen niet zonder autogordel worden vervoerd!

In een nieuwere auto met autogordel, moet iedereen zijn eigen gordel gebruiken.

Het is verboden om twee kinderen met één gordel vast te maken. Daarnaast moet ieder kind zijn eigen zitplaats hebben en mogen er niet meer kinderen vervoerd worden dan er gordels aanwezig zijn.

Boete voor het overtreden van de regels

”Het als bestuurder een passagier vervoeren terwijl deze niet op de voor hem bestemde zitplaats zit wordt bestraft met een boete van 140 euro.”

Wanneer je een kind dus verkeerd vervoerd in de auto, kun je in 2019 een boete van 140 euro krijgen.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]