Stellenclausule, wat is dat?

De inboedelverzekering biedt dekking voor spullen in en rondom het huis. Voor kostbaarheden, zoals schilderijen, verzamelingen, kunst en sieraden bieden inboedelverzekeraars een beperktere dekking.

De dekking voor deze kostbaarheden is uit te breiden met een aanvullende kostbaarhedenverzekering. Deze kostbaarhedenverzekering biedt daarnaast een stellenclausule, maar wat is dat precies?

De stellenclausule

De kostbaarhedenverzekering is een aanvullende inboedelverzekering met een uitgebreidere dekking voor kostbaarheden.

Daarnaast zit er een stellenclausule op de kostbaarhedenverzekering. Dit betekent dat waardevermindering wordt vergoed voor bijvoorbeeld sieraden, wanneer één sieraad van een paar verloren gaat.

Doordat de set niet meer compleet is, daalt het overgebleven sieraad in waarde. De stellenclausule biedt dekking voor deze waardevermindering.

Voorbeeld: de stellenclausule en een verloren oorbel

De stellenclausule is bijvoorbeeld van toepassing op oorbellen. Wanneer je twee oorbellen hebt met een waarde van 600 euro en je verliest één oorbel, dan zou je zeggen dat je 300 euro verloren hebt.

Door het verlies van de ene oorbel is de overgebleven oorbel echter minder waard geworden, omdat de set niet meer compleet is. Door het verlies van de ene oorbel is de overgebleven oorbel bijvoorbeeld nog maar 100 euro waard.

Door de stellenclausule vergoedt de verzekeraar de schade plus de waardevermindering. De verzekeraar zal dus 300 euro (verlies ene oorbel) plus 200 euro (waardevermindering andere oorbel) uitkeren.

De verzekeraar zal dus 500 euro uitkeren. Dit is 200 euro meer dan een verzekering zonder stellenclausule zou uitkeren.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Vergelijk vele inboedelverzekeringen en voeg eventueel een aanvullende kostbaarhedenverzekering toe: