Inboedelverzekering: aanvullende dekkingen

Je sluit een inboedelverzekering af om spullen in en rondom het huis te verzekeren. De inboedelverzekering bestaat uit een basisdekking, die eventueel uit te breiden is met aanvullende dekkingen.

De basisdekking van een inboedelverzekering kent vaak beperkingen. Zo kunnen bepaalde spullen niet of maar deels verzekerd zijn. De aanvullende inboedelverzekeringen zijn er om deze spullen (uitgebreider) te verzekeren.

Hieronder staan alle aanvullende inboedelverzekeringen…

Glasverzekering

Sommige inboedelverzekeringen bieden standaard geen dekking voor glas. Je kunt dan vaak kiezen voor een aanvullende glasverzekering, voor het glas in huis dat het licht moet doorlaten.

Mobiele elektronica

De inboedelverzekering kan dekking bieden voor mobiele elektronica, zoals smartphones, laptops, tablets en spelcomputers. Door de vele schadeclaims op smartphones, hebben veel inboedelverzekeraars een beperktere of zelfs geen standaarddekking meer voor mobiele elektronica.

Je kunt mobiele elektronica verzekeren door een aanvullende mobiele elektronica verzekering af te sluiten bij de inboedelverzekering. Deze aanvullende mobiele elektronica verzekering biedt vaak ook dekking voor schade aan spullen die zich buitenhuis bevinden.

Lees meer over de mobiele elektronica verzekering

Buitenhuisdekking

De inboedelverzekering biedt dekking voor spullen die zich in en rondom het huis bevinden. De inboedelverzekering biedt standaard geen dekking voor spullen die zich buiten het huis bevinden.

Omdat veel mensen hun spullen, zoals smartphone, laptop en bril, mee naar buiten nemen, bieden verzekeraars een aanvullende buitenhuisdekking aan. Je kunt deze bij een inboedelverzekering afsluiten.

Lees meer over de buitenhuisdekking

Kostbaarhedenverzekering

De inboedelverzekering biedt dekking voor schade of verlies van kostbaarheden, zoals schilderijen, antiek, verzamelingen, kunst, sieraden en muziekinstrumenten.

De inboedelverzekering biedt vaak dekking tot maximumbedragen. Wanneer je veel kostbaarheden in huis hebt, kun je een inboedelverzekering met aanvullende kostbaarhedendekking afsluiten.

Deze kostbaarhedenverzekering biedt een uitgebreidere dekking en kent vaak bijvoorbeeld een stellenclausule en een buitenhuisdekking.

Huurdersbelang

Wanneer je een huurhuis hebt sluit je zelf geen opstalverzekering af. Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft, ben je zelf eigenaar van deze keuken.

De opstalverzekering biedt dekking voor deze keuken, maar omdat je zelf geen opstalverzekering hebt, kun je de keuken verzekeren met een inboedelverzekering met huurdersbelang.

Lees meer over huurdersbelang

Eigenaarsbelang

Wanneer je eigenaar bent van een appartement, dan heb je zelf vaak geen opstalverzekering. Deze wordt afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (VvE).

De VVE sluit een opstalverzekering af volgens de waarde die had appartement bij de oplevering had. Wanneer je vervolgens zelf een luxe keuken en badkamer aanschaft, dan kan de opstalverzekering van de VVE onvoldoende dekking bieden.

Je kunt deze luxe keuken en badkamer dan zelf verzekeren met een inboedelverzekering met eigenaarsbelang.

Lees meer over eigenaarsbelang

Dekking voor verhuur

Inboedelverzekeraars bieden een inboedelverzekeraar aan, ervan uitgaande dat jij deze spullen zelf gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld een kamer in huis verhuurt aan een huurder, dan is er een extra (onbekend) persoon aanwezig in huis. Het kan de kans op schade aan de inboedel vergroten, waardoor sommige verzekeraars geen dekking bieden.

Sommige verzekeraars bieden een aanvullende dekking voor verhuur aan, waardoor je eigen spullen toch verzekerd zijn ondanks dat er een huurder in huis aanwezig is.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekering specialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk inboedelverzekeringen

Vergelijk nu de premies van vele inboedelverzekeraars en bekijk de polisvoorwaarden. Sluit de inboedelverzekering vervolgens bij de verzekeraar af, eventueel met een aanvullende dekking: