Buitenhuisdekking op de inboedelverzekering

Je sluit een inboedelverzekering af om spullen in en rondom het huis te verzekeren. Inboedelverzekeringen bieden vaak geen standaard dekking voor spullen die zich buiten het huis bevinden.

Omdat steeds meer mensen hun spullen mee naar buiten nemen, bieden verzekeraars een aanvullende buitenhuisdekking aan. Je sluit deze aanvullende verzekering af bij een inboedelverzekering.

De buitenhuisdekking biedt bijvoorbeeld dekking voor een smartphone, laptop en horloge. De dekkingen én voorwaarden van buitenhuisverzekeringen van verzekeraars verschillen nogal, vooral voor mobiele elektronica. Het is daarom aan te raden om inboedelverzekeringen goed met elkaar te vergelijken…

Wat is buitenhuisdekking?

De inboedelverzekering biedt standaard geen dekking voor schade aan spullen die zich buitenhuis bevinden. De reisverzekering biedt vaak alleen dekking voor spullen tijdens een geboekte reis. Omdat je je spullen ook buitenhuis wil verzekeren, bieden veel verzekeraars een aanvullende buitenhuisdekking aan.

De buitenhuisdekking dekt spullen zoals een smartphone, een laptop, een camera, een bril en sieraden. Vaak zijn deze spullen met de buitenhuisdekking verzekerd tegen schade, verlies en diefstal.

Nieuwwaarde of dagwaarde

Vaak vergoedt de buitenhuisdekking het eerste jaar na de aankoop van de spullen de nieuwwaarde. Daarna vergoeden verzekeraars vaak de dagwaarde.

Verzekeraars kunnen hier verschillend mee omgaan. Je kunt voor het afsluiten van een buitenhuisdekking informeren of de verzekeraar de nieuwwaarde of dagwaarde vergoedt.

Dekking en verzekerde bedragen

Inboedelverzekeraars bieden een uitlopende dekking voor spullen die je mee naar buiten neemt, maar ze hebben ook verschillende verzekerde bedragen. 

Veel verzekeraars bieden een beperktere dekking voor spullen die zich buiten het huis bevinden. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld een maximumvergoeding hebben op de buitenhuisdekking van 2.500 euro.

Verder beperken veel verzekeraars de buitenhuisdekking voor bepaalde spullen. Zo kan een verzekeraar bijvoorbeeld maximaal 500 of 1.000 euro vergoeden voor mobiele elektronica, zoals smartphones, tablets en laptops. Sieraden worden ook vaak voor maximale bedragen verzekerd.

Vaak is het mogelijk om mobiele elektronica en sieraden uitgebreider te verzekeren, door de verzekerde bedragen te verhogen, een mobiele elektronica dekking of een kostbaarhedenverzekering af te sluiten.

Verder hanteren verzekeraars verschillende eigen risico’s. Voor bepaalde spullen, zoals een smartphone kan deze weer hoger zijn. Sommige verzekeraars hebben een eigen risico van een paar honderd euro.

Diefstaldekking

De buitenhuisdekking biedt dekking voor diefstal, maar diefstal moet worden bewezen. Je kunt de diefstal bewijzen door aangifte te doen bij de politie. Je moet daarbij wel de nodige voorzichtigheid in acht nemen.

Verzekeraars bieden voor sommige situaties geen dekking bij diefstal. Wanneer je je laptop bijvoorbeeld in de Starbucks laat liggen ”om even naar de toilet te gaan” en deze wordt vervolgens gestolen, dan kan de verzekeraar weigeren om de schade te vergoeden. De verzekeraar kan ook weigeren de schade te vergoeden als je je laptop in het zicht in de auto laat liggen en deze wordt gestolen.

Je kunt de polisvoorwaarden doornemen om te zien hoe een verzekeraar omgaat met de diefstaldekking op de buitenhuisdekking.

Nederland of wereldwijd

De meeste inboedelverzekeraars bieden een buitenhuisdekking aan met dekking in Nederland. Dit betekent dat de spullen binnen Nederland verzekerd zijn. Sommige verzekeraars bieden een buitenhuisdekking aan met werelddekking. Dit betekent dat de spullen overal ter wereld verzekerd zijn.

Losse buitenshuisverzekering

Niet alle inboedelverzekeraars bieden een aanvullende buitenhuisdekking aan. Het is niet verplicht om een buitenhuisdekking bij de inboedelverzekering af te sluiten. Sommige verzekeraars bieden namelijk een losse buitenhuisverzekering aan. Je hoeft deze dus niet samen met de inboedelverzekering af te sluiten.

Wanneer je een inboedelverzekering hebt bij een verzekeraar die geen buitenhuisdekking heeft, dan kun je je spullen toch buitenhuis verzekeren door een losse buitenhuisverzekering af te sluiten.

inboedelverzekeringen

Vergelijk alle inboedelverzekeringen met elkaar en sluit de voordeligste af: