Eigenaarsbelang, wat is dat?
Als eigenaar van een appartement heb je vaak zelf geen opstalverzekering. Deze opstalverzekering wordt meestal afgesloten door de Vereniging van Eigenaren (VvE).
De VvE sluit deze opstalverzekering vaak af volgens de waarde die het appartement bij de oplevering had. Wanneer je zelf verbeteringen hebt aangebracht, bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer, dan kan het zijn dat de opstalverzekering van de VvE onvoldoende dekking biedt.
Het is dan mogelijk om deze verbeteringen bij te verzekeren door een inboedelverzekering met eigenaarsbelang af te sluiten.
Hieronder staat precies wat eigenaarsbelang is…
Vereniging van Eigenaren (VVE)
Appartementen en flatgebouwen hebben een Vereniging van Eigenaren (VvE). De VVE is verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.
Daarnaast sluit de VVE vaak een opstalverzekering af. Deze opstalverzekering biedt dekking voor schade aan het complete appartementencomplex en dus alle zaken die vastzitten aan het appartement, zoals een badkamer en een keuken.
De VVE sluit deze opstalverzekering vaak af volgens de waarde die het appartement had bij oplevering van het appartement. De VvE kan het eigenaarsbelang verzekeren voor de inwoners van het appartement, maar is hier niet toe verplicht.
Je kunt de verbeteringen die jij als appartementseigenaar hebt aangebracht ook zelf verzekeren met een eigenaarsbelangverzekering.
Dekking voor eigenaarsbelang
De opstalverzekering van de VvE biedt vaak dekking voor de gemiddelde waarde van de badkamers, keukens en vloeren van het appartementencomplex. Wanneer je zelf verbeteringen hebt aangebracht, kun je een eigenaarsbelangverzekering afsluiten.
Hieronder staan voorbeelden van zaken die onder het eigenaarsbelang vallen:
- Luxe badkamer
- Uitgebreide keuken
- Dure parketvloer
- Nieuwe lichtkoepel
Standaarddekking voor eigenaarsbelang
Sommige inboedelverzekeraars bieden standaard dekking voor eigenaarsbelang. Dit betekent dat de nieuw aangebrachte keuken en badkamer standaard meeverzekerd zijn op de inboedelverzekering. Verzekeraars kunnen een standaarddekking bieden tot bijvoorbeeld een paar duizend euro óf onbeperkte dekking beiden zonder maximum.
Andere inboedelverzekering bieden geen standaarddekking voor eigenaarsbelang. Je kunt dan eventueel zelf de aanvullende eigenaarsbelangverzekering toevoegen aan de inboedelverzekering.
Sommige inboedelverzekeraars bieden geen aanvullende inboedelverzekering voor eigenaarsbelang aan.
Geschreven door Joost van Herpen
Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.
Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.
Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.
In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.
Vergelijk inboedelverzekeringen
Vergelijk alle inboedelverzekeringen met elkaar. Je ziet direct welke inboedelverzekeraar de laagste premie heeft.
Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken en de verzekering afsluiten: