Sistercar-clausule, wat is dat?

Geschreven door Joost van Herpen
Geschreven door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Wanneer je twee auto’s hebt en met de ene auto schade toebrengt aan de andere auto, is het moeilijk deze te claimen op je autoverzekering.

Het is volgens de wet namelijk niet mogelijk om jezelf aansprakelijk te stellen voor schade aan je eigen bezittingen. Daarom hebben verzekeraars een sistercar-clausule in het leven geroepen.

Wanneer je een autoverzekering met sistercar-clausule hebt, behandeld de verzekeraar de schade alsof deze is veroorzaakt met de auto van iemand anders.

Lees nu alles over deze sistercar-clausule…

Waarom een autoverzekering met sistercar-clausule afsluiten?

Graag maken we het nut van de sistercar-clausule duidelijk met een voorbeeld:

Voorbeeld

Geert heeft een Mercedes CLS en een Audi A3. De Mercedes van Geert staat langs de weg. Wanneer hij zijn Audi achter zijn Mercedes wil parkeren, gaat het mis. Hij rijdt tegen zijn Mercedes aan.

Volgens de wet kan Geert zichzelf niet aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn Mercedes. Hij heeft de schade namelijk zelf toegebracht aan zijn eigen auto.

Omdat Geert een sistercar-clausule heeft, behandeld de verzekeraar de schade alsof iemand anders tegen zijn Mercedes aangereden is. Hierdoor ontvangt hij alsnog een schadevergoeding.

Locatiebeperkingen

Sommige autoverzekeraars hebben een sistercar-clausule mét locatiebeperking. De sistercar-clausule is alleen van toepassing op de openbare weg.

Andere verzekeraars hebben geen locatiebeperking. Ze passen de clausule ook toe, bij schade die zijn ontstaan op een privéterrein.

Autoverzekeringen met sistercar-clausule vergelijken

Je kunt op Lastenvrij eenvoudig alle autoverzekeringen vergelijken. Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken én vergelijken.

In de polisvoorwaarden staat of een autoverzekering een sistercar-clausule heeft. Daarnaast staat er bij of er beperkingen gelden voor de clausule.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice...

Facebook

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen