Sistercar-clausule, wat is dat?

Wanneer je twee auto’s hebt en met de ene auto schade toebrengt aan de andere auto, is het moeilijk deze te claimen op je autoverzekering. Het is volgens de wet namelijk niet mogelijk om jezelf aansprakelijk te stellen voor schade aan je eigen bezittingen.

Daarom hebben verzekeraars een sistercar-clausule in het leven geroepen. Wanneer je een autoverzekering met sistercar-clausule hebt, behandeld de verzekeraar de schade alsof deze is veroorzaakt met de auto van iemand anders.

Lees nu alles over deze sistercar-clausule…

Waarom een autoverzekering met sistercar-clausule?

Graag maken we het nut van de sistercar-clausule duidelijk met een voorbeeld:

Geert heeft een Mercedes CLS en een Audi A3. De Mercedes van Geert staat langs de weg. Wanneer hij zijn Audi achter zijn Mercedes wil parkeren, gaat het mis. Hij rijdt tegen zijn Mercedes aan.

Volgens de wet kan Geert zichzelf niet aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn Mercedes. Hij heeft de schade namelijk zelf toegebracht aan zijn eigen auto.

Omdat Geert een sistercar-clausule heeft, behandeld de verzekeraar de schade alsof iemand anders tegen zijn Mercedes aangereden is. Hierdoor ontvangt hij alsnog een schadevergoeding.

Locatiebeperkingen

Sommige autoverzekeraars hebben een sistercar-clausule mét locatiebeperking. De sistercar-clausule is alleen van toepassing op de openbare weg. Andere verzekeraars hebben geen locatiebeperking. Ze passen de clausule ook toe, bij schade die zijn ontstaan op een privéterrein

Autoverzekeringen met sistercar-clausule vergelijken

Je kunt op Lastenvrij eenvoudig alle autoverzekeringen vergelijken. Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken én vergelijken. In de polisvoorwaarden staat of een autoverzekering een sistercar-clausule heeft. Daarnaast staat er bij of er beperkingen gelden voor de clausule.

Geschreven door Joost van Herpen

Geschreven door Joost van Herpen

Ik heb de opleiding Bank- en Verzekeringswezen afgerond en ben werkzaam geweest bij de SNS Bank, Rabobank en ABN AMRO bank.

Ik was autoverzekeringsspecialist bij een vergelijkingssite en werkte voor een serviceprovider in verzekeringen.

Vergelijk autoverzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen en sluit er vervolgens één rechtstreeks bij de verzekeraar af: