Sistercar-clausule van een autoverzekering, wat is dat?

Geschreven op 10-04-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je twee auto’s hebt en met de ene auto schade toebrengt aan de andere auto, is het moeilijk deze te claimen op je autoverzekering. Het is volgens de wet namelijk niet mogelijk om jezelf aansprakelijk te stellen voor schade aan je eigen bezittingen. Daarom hebben verzekeraars een sistercar-clausule in het leven geroepen.

Wanneer je een autoverzekering met sistercar-clausule hebt, behandeld de verzekeraar de schade alsof deze is veroorzaakt met de auto van iemand anders.

Lees nu alles over deze sistercar-clausule of vergelijk meteen alle autoverzekeringen om te ontdekken of jouw autoverzekering niet te duur is...

Waarom een autoverzekering met sistercar-clausule afsluiten?

Graag maken we het nut van de sistercar-clausule duidelijk met een voorbeeld:

Voorbeeld

Geert heeft een Mercedes CLS en een Audi A3. De Mercedes van Geert staat langs de weg. Wanneer hij zijn Audi achter zijn Mercedes wil parkeren, gaat het mis. Hij rijdt tegen zijn Mercedes aan.

Volgens de wet kan Geert zichzelf niet aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn Mercedes. Hij heeft de schade namelijk zelf toegebracht aan zijn eigen auto.

Omdat Geert een sistercar-clausule heeft, behandeld de verzekeraar de schade alsof iemand anders tegen zijn Mercedes aangereden is. Hierdoor ontvangt hij alsnog een schadevergoeding.

Locatie beperkingen

Sommige autoverzekeraars hebben een sistercar-clausule mét locatie beperking. De sistercar-clausule is alleen van toepassing op de openbare weg.

Andere verzekeraars hebben geen locatie beperking. Ze passen de clausule ook toe, bij schade die zijn ontstaan op een privéterrein.

Autoverzekeringen met sistercar-clausule vergelijken

Je kunt op Lastenvrij eenvoudig alle autoverzekeringen vergelijken. Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken én vergelijken.

In de polisvoorwaarden staat of een autoverzekering een sistercar-clausule heeft. Daarnaast staat er bij of er beperkingen gelden voor de clausule.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]