Sistercar-clausule, wat is dat?

Geschreven op 10-04-17
Leestijd: < 1 min.
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer je twee auto’s hebt en met de ene auto schade toebrengt aan de andere auto, is het moeilijk deze te claimen op je autoverzekering. Het is volgens de wet namelijk niet mogelijk om jezelf aansprakelijk te stellen voor schade aan je eigen bezittingen. Daarom hebben verzekeraars een sistercar-clausule in het leven geroepen.

Wanneer je een autoverzekering met sistercar-clausule hebt, behandeld de verzekeraar de schade alsof deze is veroorzaakt met de auto van iemand anders.

Lees nu alles over deze sistercar-clausule:

Waarom een autoverzekering met sistercar-clausule afsluiten?

Graag maken we het nut van de sistercar-clausule duidelijk met een voorbeeld:

Voorbeeld

Geert heeft een Mercedes CLS en een Audi A3. De Mercedes van Geert staat langs de weg. Wanneer hij zijn Audi achter zijn Mercedes wil parkeren, gaat het mis. Hij rijdt tegen zijn Mercedes aan.

Volgens de wet kan Geert zichzelf niet aansprakelijk stellen voor de schade aan zijn Mercedes. Hij heeft de schade namelijk zelf toegebracht aan zijn eigen auto.

Omdat Geert een sistercar-clausule heeft, behandeld de verzekeraar de schade alsof iemand anders tegen zijn Mercedes aangereden is. Hierdoor ontvangt hij alsnog een schadevergoeding.

Locatie beperkingen

Sommige autoverzekeraars hebben een sistercar-clausule mét locatie beperking. De sistercar-clausule is alleen van toepassing op de openbare weg.

Andere verzekeraars hebben geen locatie beperking. Ze passen de clausule ook toe, bij schade die zijn ontstaan op een privéterrein.

Autoverzekeringen met sistercar-clausule vergelijken

Je kunt op Lastenvrij eenvoudig alle autoverzekeringen vergelijken. Je kunt vervolgens de polisvoorwaarden bekijken én vergelijken.

In de polisvoorwaarden staat of een autoverzekering een sistercar-clausule heeft. Daarnaast staat er bij of er beperkingen gelden voor de clausule.

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: