Autorijden na een beroerte

Geschreven op 21-12-17
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je hebt een (lichte) beroerte gehad en wilt weten of het toegestaan is om te rijden. Je mag de eerste weken na een herseninfarct, een hersenbloeding óf een TIA niet rijden. Daarna kan de arts bepalen of het weer verantwoord is om te rijden.

Hieronder staan alles over autorijden na een beroerte. Lees of het verstandig is om een melding te maken bij het CBR en wat de gevolgen zijn voor de dekking van de autoverzekering:

Vergelijk ook even alle autoverzekeringen en ontdek wat de goedkoopste is... Disclaimer: Hier staat algemene informatie over rijden na een beroerte. We geven nergens aan of je wel of niet mag rijden na een beroerte. Ga voor de meest actuele informatie én vragen over je persoonlijke situatie naar officiële instanties zoals een apotheek, een verzekeraar en het CBR.

Wat is een beroerte?

Wanneer een aandoening wordt veroorzaakt door een verstoorde bloedtoevoer in de hersenen, spreken we over een beroerte. Het is een verzamelnaam voor een herseninfarct, een hersenbloeding en een TIA.

Bij een beroerte krijgen de hersenen even geen zuurstof. Hierdoor sterft een deel van het weefsel in de hersenen af. Het overgrote deel van de beroertes (80%) zijn herseninfarcten.

Een beroerte kan lichamelijke en emotionele schade toebrengen, die het moeilijker maken om een auto te besturen.

Rijden na een beroerte

De gevolgen van een beroerte lopen sterk uiteen. De gevolgen kunnen lichamelijk en emotioneel zijn. Iemand kan bijvoorbeeld deels verlamd zijn of terecht komen in een depressie.

De beperkingen kunnen de rijaardigheid enorm beïnvloeden.  Daarom is het de eerste 2 weken na een beroerte verboden om auto te rijden. Je rijbevoegdheid is namelijk ontzegd. Na 2 weken kan de neuroloog of revalidatiearts beslissen of het verantwoord is om weer te rijden.

Bij een lichte hersenbloeding, zonder lichamelijke en geestelijke schade, is het waarschijnlijk snel weer mogelijk om te rijden. Bij een zwaardere hersenbloeding, met meer schade, is het misschien slimmer om (voorlopig) niet meer te rijden. Je arts kan hierover beslissen.

Melden bij het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de opdracht om te controleren of iedere bestuurder lichamelijk en geestelijk geschikt is om te rijden.

Na een herseninfarct of hersenbloeding, is het niet verplicht om de gewijzigde gezondheidssituatie te melden bij het CBR.

Wanneer je na 2 weken nog steeds gevolgen ondervindt van de beroerte, kan het wel slim zijn om een melding te maken bij het CBR. Je neemt hiermee alle verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid én dat van anderen.

Gezondheidsverklaring CBR

Je maakt een melding bij het CBR door een Gezondheidsverklaring te kopen. Deze Gezondheidsverklaring kost in 2017 €33.

Je vult deze Gezondheidsverklaring in, voegt een rapportage van de arts toe en stuurt deze naar het CBR. Vervolgens bepaalt het CBR of het verantwoord is om te rijden. Je moet hiervoor mogelijk een rijtest afleggen.

Autoverzekering

Je hebt de eerste 2 weken na een beroerte een rijontzegging en kunt dus niet rijden. De autoverzekering biedt uiteraard geen dekking. Daarna nemen de meeste verzekeraars het advies van de arts en het CBR over. Wanneer zij aangeven dat het verantwoord is om te rijden, biedt de autoverzekering meestal dekking.

Je wilt de eerste 2 weken (en eventueel daarna) toch mobiel blijven. Daarom is het wel toegestaan om de auto uit te lenen aan familieleden of vrienden. Wanneer je ongeschikt bent om te rijden en je leent de auto structureel aan iemand anders uit, dan is het verstandig om dit door te geven aan de verzekeraar.

Wanneer je de eerste 2 weken óf daarna tegen het advies in van de arts toch gaat rijden, biedt de autoverzekering geen dekking. Bij schade kan de verzekeraars proberen om alle schade op je te verhalen!

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template