Autorijden na een beroerte

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 21-12-2017 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 21-12-2017 | Leestijd: 2 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 21-12-2017
Leestijd: 2 min.

Je hebt een (lichte) beroerte gehad en wilt weten of het toegestaan is om te rijden. Je mag de eerste weken na een herseninfarct, een hersenbloeding óf een TIA niet rijden. Daarna kan de arts bepalen of het weer verantwoord is om te rijden.

Hieronder staan alles over autorijden na een beroerte. Lees of het verstandig is om een melding te maken bij het CBR en wat de gevolgen zijn voor de dekking van de autoverzekering:

Disclaimer: Hier staat algemene informatie over rijden na een beroerte. We geven nergens aan of je wel of niet mag rijden na een beroerte. Ga voor de meest actuele informatie én vragen over je persoonlijke situatie naar officiële instanties zoals een apotheek, een verzekeraar en het CBR.

Wat is een beroerte?

Wanneer een aandoening wordt veroorzaakt door een verstoorde bloedtoevoer in de hersenen, spreken we over een beroerte. Het is een verzamelnaam voor een herseninfarct, een hersenbloeding en een TIA.

Bij een beroerte krijgen de hersenen even geen zuurstof. Hierdoor sterft een deel van het weefsel in de hersenen af. Het overgrote deel van de beroertes (80%) zijn herseninfarcten.

Een beroerte kan lichamelijke en emotionele schade toebrengen, die het moeilijker maken om een auto te besturen.

Rijden na een beroerte

De gevolgen van een beroerte lopen sterk uiteen. De gevolgen kunnen lichamelijk en emotioneel zijn. Iemand kan bijvoorbeeld deels verlamd zijn of terecht komen in een depressie.

De beperkingen kunnen de rijaardigheid enorm beïnvloeden.  Daarom is het de eerste 2 weken na een beroerte verboden om auto te rijden. Je rijbevoegdheid is namelijk ontzegd. Na 2 weken kan de neuroloog of revalidatiearts beslissen of het verantwoord is om weer te rijden.

Bij een lichte hersenbloeding, zonder lichamelijke en geestelijke schade, is het waarschijnlijk snel weer mogelijk om te rijden. Bij een zwaardere hersenbloeding, met meer schade, is het misschien slimmer om (voorlopig) niet meer te rijden. Je arts kan hierover beslissen.

Melden bij het CBR

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de opdracht om te controleren of iedere bestuurder lichamelijk en geestelijk geschikt is om te rijden.

Na een herseninfarct of hersenbloeding, is het niet verplicht om de gewijzigde gezondheidssituatie te melden bij het CBR.

Wanneer je na 2 weken nog steeds gevolgen ondervindt van de beroerte, kan het wel slim zijn om een melding te maken bij het CBR. Je neemt hiermee alle verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid én dat van anderen.

Gezondheidsverklaring CBR

Je maakt een melding bij het CBR door een Gezondheidsverklaring te kopen. Deze Gezondheidsverklaring kost in 2017 €33.

Je vult deze Gezondheidsverklaring in, voegt een rapportage van de arts toe en stuurt deze naar het CBR. Vervolgens bepaalt het CBR of het verantwoord is om te rijden. Je moet hiervoor mogelijk een rijtest afleggen.

Autoverzekering

Je hebt de eerste 2 weken na een beroerte een rijontzegging en kunt dus niet rijden. De autoverzekering biedt uiteraard geen dekking. Daarna nemen de meeste verzekeraars het advies van de arts en het CBR over. Wanneer zij aangeven dat het verantwoord is om te rijden, biedt de autoverzekering meestal dekking.

Je wilt de eerste 2 weken (en eventueel daarna) toch mobiel blijven. Daarom is het wel toegestaan om de auto uit te lenen aan familieleden of vrienden. Wanneer je ongeschikt bent om te rijden en je leent de auto structureel aan iemand anders uit, dan is het verstandig om dit door te geven aan de verzekeraar.

Wanneer je de eerste 2 weken óf daarna tegen het advies in van de arts toch gaat rijden, biedt de autoverzekering geen dekking. Bij schade kan de verzekeraars proberen om alle schade op je te verhalen!

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: