Autorijden na een beroerte, mag dat?
Je hebt een (lichte) beroerte gehad en wilt weten of het toegestaan is om te rijden. Je mag de eerste weken na een herseninfarct, een hersenbloeding óf een TIA niet rijden. Daarna kan de arts bepalen of het weer verantwoord is om te rijden.
Hieronder staan alles over autorijden na een beroerte. Lees of het verstandig is om een melding te maken bij het CBR en wat de gevolgen zijn voor de dekking van de autoverzekering…
Disclaimer
Hier staat algemene informatie over rijden na een beroerte. We geven nergens aan of je wel of niet mag rijden na een beroerte. Ga voor de meest actuele informatie én vragen over je persoonlijke situatie naar officiele instanties zoals een apotheek, een verzekeraar en het CBR.
Wat is een beroerte?
Bij een beroerte krijgen de hersenenen even geen zuurstof. Hierdoor sterft een deel van het weefsel in de hersenen af. Het overgrote deel van de beroertes (80%) zijn herseninfarcten.
Een beroerte kan lichamelijke en emotionele schade toebrengen, die het moeilijker maken om een auto te besturen.
Rijden na een beroerte
De beperkingen kunnen de rijaardigheid enorm beïnvloeden. Daarom is het de eerste 2 weken na een beroerte verboden om auto te rijden. Je rijvbevoegdheid is namelijk ontzegd. Na 2 weken kan de neuroloog of revalidatiearts beslissen of het verantwoord is om weer te rijden.
Bij een lichte hersenbloeding, zonder lichamelijke en geestelijke schade, is het waarschijnlijk snel weer mogelijk om te rijden. Bij een zwaardere hersenbloeding, met meer schade, is het misschien slimmer om (voorlopig) niet meer te rijden. Je arts kan hierover beslissen.
Melden bij het CBR
Na een herseninfarct of hersenbloeding, is het niet verplicht om de gewijzigde gezondheidssituatie te melden bij het CBR.
Wanneer je na 2 weken nog steeds gevolgen ondervindt van de beroerte, kan het wel slim zijn om een melding te maken bij het CBR. Je neemt hiermee alle verantwoordelijkheid voor je eigen veiligheid én dat van anderen.
Gezondheidsverklaring CBR
Je vult deze Gezondheidsverklaring in, voegt een rapportage van de arts toe en stuurt deze naar het CBR. Vervolgens bepaalt het CBR of het verantwoord is om te rijden. Je moet hiervoor mogelijk een rijtest afleggen.
Autoverzekering
Je wilt de eerste 2 weken (en eventueel daarna) toch mobiel blijven. Daarom is het wel toegestaan om de auto uit te lenen aan familieleden of vrienden. Wanneer je ongeschikt bent om te rijden en je leent de auto structureel aan iemand anders uit, dan is het verstandig om dit door te geven aan de verzekeraar.
Wanneer je de eerste 2 weken óf daarna tegen het advies in van de arts toch gaat rijden, biedt de autoverzekering geen dekking. Bij schade kan de verzekeraars proberen om alle schade op je te verhalen!
Geschreven door Joost van Herpen
Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.
Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.
Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.
Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!