Verhuizen? Wat doen met de autoverzekering?

Geschreven op 22-07-18
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Je bent verhuist óf gaat verhuizen en wilt weten wat je moet doen met je autoverzekering. De premie van een autoverzekering is gebaseerd op het adres, waardoor je de wijziging moet doorgeven.

Daarnaast communiceren sommige verzekeraars per post. Om geen belangrijke brieven te missen, moet de verzekeraar het nieuwe adres weten.

Verder kan een verhuizing invloed hebben op het aantal te rijden kilometers per jaar, omdat je bijvoorbeeld verder van je werk gaat wonen.

Wanneer de premie een stuk hoger wordt, is een verhuizing een goed moment om alle autoverzekeringen nog eens met elkaar te vergelijken en eventueel over te stappen...

Nieuw adres, nieuwe premie

De premie van een autoverzekering wordt voor een groot deel bepaalt door het adres. Voor inwoners van grotere steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, is de premie hoger.

In deze steden rijden meer auto’s, waardoor de kans op een schade groter is. Daarnaast worden er in steden meer auto’s gestolen dan in kleine dorpen.

Wanneer je dus van een klein drop naar een grote stad verhuist, zal de premie van de autoverzekering stijgen. Andersom kan de premie van de autoverzekering na een verhuizing ook lager worden.

Hoe wordt de prijs van een autoverzekering nog meer bepaald?

Postadres doorgeven, om geen belangrijke brieven te ontvangen

De meeste verzekeraars communiceren tegenwoordig online, maar zelfs in 2018 zijn er nog steeds verzekeraars die via de post communiceren.

Wanneer je verhuist bent, moeten deze verzekeraars weten wat je nieuwe adres is. Anders kunnen ze niet meer met je communiceren en mis je misschien een belangrijke brief, zoals een betalingsherinnering.

Je bent in het ergste geval niet op de hoogte van de belastingachterstand, waardoor de auto onverzekerd kan raken.

Hoe kan ik een adreswijziging doorgeven?

Het doorgeven van een adreswijziging kan op allerlei manieren. Autoverzekeraars gaan hier allemaal anders mee om.

Bij de ene verzekeraar kun je het nieuwe adres telefonisch doorgeven, bij de andere verzekeraar moet je een e-mail sturen. Andere verzekeraars zijn te bereiken via Facebook of hebben bijvoorbeeld een eigen online omgeving voor klanten.

Wanneer je niet weet hoe je het adres kunt wijzigen, kun je navraag doen bij de verzekeraar door deze te bellen.

Deze zal vervolgens aangeven op welke manier je het nieuwe adres kun doorgeven.

Gewijzigde kilometrage

Het adres bepaalt de premie voor een groot deel, maar de kilometrage heeft ook invloed op de hoogte van de premie. De kilometrage is het aantal te rijden kilometers per jaar.

Wanneer je gaat verhuizen naar een andere stad, maar je houdt dezelfde baan, dan kan het zijn dat je meer óf minder kilometer per jaar gaat rijden. Je bent verlicht om de goede kilometrage door te geven aan de verzekeraar.

Door een veranderende kilometrage kan de autoverzekering goedkoper of duurder worden, al is het verschil vaak wel minimaal.

Nieuw adres, nieuwe autoverzekering

Het nieuwe adres en een eventuele wijziging in kilometrage kunnen zorgen voor een heel andere premie.

Het is daarom een goed moment om nog eens even alle autoverzekeringen te vergelijken en te kijken of er een andere verzekeraar goedkoper is.

Veel autoverzekeringen zijn tegenwoordig maandelijks opzegbaar, waardoor opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar steeds makkelijker wordt.

Wanneer de premie na een adreswijziging veranderd, is het aan te raden om eens een nieuwe vergelijking te maken.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]