Veilig rijden in de storm, hoe doe je dat?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Veel bestuurders staan er niet bij stil, maar rijden in de storm kan voor veel gevaar zorgen. Harde windstoten en veel regen kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen.

Windstoten kunnen auto’s van de weg blazen, zorgen voor omvallende vrachtwagens én bomen! Hevige regen kan zorgen voor minder zicht en aquaplaning.

De WA beperkt– en volledig casco verzekering bieden vaak dekking voor stormschade, maar het is aan te raden om niet te rijden tijdens een hevige storm.

Wanneer je echt de weg op moet zijn hier een aantal goede tips om veilig te rijden tijdens een storm…

Langzamer rijden

De eerste tip is het aanpassen van de snelheid. Rij langzamer, zodat je meer tijd hebt om te reageren op onverwachte situaties, zoals omvallende vrachtwagens.

Het is daarnaast eenvoudiger om de auto onder controle te houden bij een lagere snelheid. Rij vooral langzamer bij open vlaktes en bruggen. Hier kan de wind namelijk extra krachtig zijn!

Houd beide handen aan het stuur

Harde windstoten kunnen de auto opzij duwen. Je moet op dat moment tegensturen. Dit is eenvoudiger wanneer je beide handen aan het stuur hebt.

Het is daarom aan te raden om met beide handen te rijden. Op deze manier kun je meteen bijsturen, wanneer de auto opzij wordt geduwd.

Houd meer afstand

Houd in de storm meer afstand ten opzichte van andere auto’s. Wanneer de voorganger plotseling moet stoppen, bijvoorbeeld doordat er iets op de weg is gewaaid, heb je meer tijd om hierop te reageren.

Houd vrachtwagens in de gaten

Vrachtwagens kunnen gevaarlijk zijn bij een storm met harde windstoten. Vrachtwagens zijn extra gevoelig voor een harde wind en hebben meer moeite om binnen de rijstrook te blijven.

We kennen allemaal de beelden van omvallende vrachtauto’s op de snelweg. Houd vrachtwagens daarom extra goed in de gaten én houd voldoende afstand.

Wanneer je een vrachtwagen gaat inhalen, wordt de wind even geblokkeerd door de vrachtwagen. Wanneer je vervolgens voorbij de vrachtwagen bent, kun je opeens de volle laag krijgen.

Ben hier op voorbereid bij het inhalen van een vrachtwagen.

Rijd zonder aanhanger of caravan

Het is onverstandig om te rijden met een aanhanger of caravan. Deze kunnen, zoals vrachtwagens, extra gevoelig zijn voor harde windstoten.

Het risico bestaat dat aanhangers en caravans kunnen omwaaien. Het kan voor veel gevaar én een enorme schade zorgen!

Let op aquaplaning

Bij hevige regen kan er aquaplaning ontstaan. Het kan voor gevaar zorgen, omdat de auto even onbestuurbaar wordt.

Aquaplaning ontstaat vooral op wegen met spoorvorming. Door deze spoorvorming kunnen er plassen water op de weg komen te liggen, die kunnen zorgen voor aquaplaning.

Het is aan te raden om in het midden van de weg te rijden, omdat de plassen zich meestal aan de zijkant van de rijbaan bevinden. Rij daarnaast in de sporen van de voorgangers, omdat deze het water al enigszins hebben afgevoerd.

Lees alles over het aquaplaning

Stop op een parkeerplaats bij extreme storm

Wanneer de storm heel extreem wordt, is het aan te raden om niet verder te rijden. Zoek een veilige parkeerplaats zonder bomen, zodat er geen takken of bomen op de auto kunnen vallen.

Wanneer de storm is gaan liggen, kun je de weg weer veilig vervolgen.

Blikseminslag

Wanneer je aan het rijden bent tijdens onweer, kan de bliksem inslaan in de auto. Dit is natuurlijk schrikken, maar in de auto is bliksem vrijwel niet gevaarlijk.

Wanneer de bliksem inslaat, raak dan even geen metalen onderdelen in de auto aan. Blijf vervolgens even in de auto zitten voor je uitstapt, zodat de bliksem kan worden afgevoerd.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen