Premier risque, wat is dat?

Geschreven op 03-01-19
Leestijd: 2 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Wanneer iets verzekerd is op basis van premier risque, wordt er niet gekeken naar de waarde van de verzekerde zaken.

Bij schade wordt de volledige schade vergoed tot maximaal de verzekerde som. Daarom is er bij premier risque nooit een onderverzekeringsregel van toepassing.

Steeds meer verzekeraars bieden bijvoorbeeld de inboedelverzekeringen aan op basis van premier risque…

Werkelijke waarde

Een verzekering op basis van de werkelijke waarde is de tegenhanger van premier risque. De opstalverzekering is bijvoorbeeld een verzekering op basis van werkelijke waarde. Het verzekerde bedrag van de opstalverzekering is vaak gebaseerd op de waarde van het huis.

Verzekeraars bepalen de waarde van het huis via de herbouwwaarde. De verzekerde som van de opstalverzekering en de waarde van het huis moeten hetzelfde zijn om onderverzekering te voorkomen.

Wanneer de verzekerde som lager is dan de waarde van het huis, dan wordt bij schade niet de volledige schade vergoed.

Geen onderverzekeringsregel

Een verzekering op basis van premier risque kent geen onderverzekeringsregel. De verzekerde zaken worden namelijk niet verzekerd op basis van de werkelijke waarde, maar op basis van maximale bedragen.

Bij schade wordt er niet naar de waarde van de verzekerde zaken gekeken, maar wordt de gehele schade vergoed tot maximaal de verzekerde bedragen.

Waarom verzekeren op basis van premier risque?

Verzekeringen worden aangeboden op basis van premier risque, wanneer het moeilijk is om de eventuele schade te bepalen.

De aansprakelijkheidsverzekering is hier een voorbeeld van. Het is onmogelijk om vooraf te bepalen hoe hoog de schade zal zijn die aan anderen wordt toegebracht. De aansprakelijkheidsverzekering biedt daarom dekking op basis van vaste bedragen (premier risque).

Opruimingskosten worden ook verzekerd op basis van premier risque, omdat het op voorhand niet te zeggen is hoe hoog deze zullen zijn. Daarom vergoeden verzekeraars opruimingskosten vaak tot een maximumbedrag of een percentage van de verzekerde som.

Wanneer de waarde van iets moeilijk te bepalen is, kunnen verzekeraars ook een verzekering aanbieden op basis van premier risque. Steeds meer inboedelverzekeraars bieden een inboedelverzekering aan op basis van premier risque, in plaats van de waarde te schatten met een inboedelwaardemeter.

Wanneer er schade ontstaat aan de inboedel kijkt de verzekeraar niet naar de waarde van de inboedel, maar vergoed de hele schade tot het verzekerde bedrag.

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Inboedelverzekeringen vergelijken

Onze specialisten vergelijken regelmatige alle inboedelverzekeringen om erachter te komen welke het voordeligste zijn. Hieronder staan de goedkoopste inboedelverzekeringen.

De vergelijkingen zijn gemaakt met verschillende kenmerken. Klik bij een aantal verzekeraars op ”vergelijken” en vergelijk de prijzen en voorwaarden…

Allianz Direct logo

€2,95 p.m.

AEGON logo

€ 3,07 p.m. (inlc. welkomskorting)

Centraal Beheer Achmea logo

€ 4,28 p.m.

Nationale Nederlanden logo

€ 4,85 p.m.

ABN AMRO logo

€ 5,74 p.m.

Univé logo

€ 8,34 p.m.