Aanrijding van achteren, wie is schuldig?

Staat online sinds: 9 december 2018

Bij een kop-staartbotsing is degene die achterop gereden is bijna altijd aansprakelijk.

Volgens de Wegenverkeerswet moet een bestuurder in staat zijn om de auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. Dit betekent dat een bestuurder voldoende afstand moet houden om veilig te kunnen stoppen zonder de voorganger te raken.

Volgens deze wet heeft degene die achterop rijdt dus te weinig afstand gehouden, waardoor die aansprakelijk is voor de schade. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen.

Lees nu alles over de gevolgen van een kop-staartbotsing, het verhalen van de schade en de vergoeding van de autoverzekering… 

Uitzonderingen

Volgens de wet is degene die achterop rijdt dus aansprakelijk, maar er zijn een aantal uitzonderingen. Hieronder staan 3 situaties waarin degene die achterop gereden is mogelijk niet schuldig is:

1. Snijden

Je wordt ingehaald en daarbij afgesneden. Vervolgens trapt de voorganger de rem in, waardoor je tegen de voorganger botst.

2. Plotseling remmen zonder noodzaak

Wanneer je voorganger opeens op de remt trapt zonder verkeersnoodzaak, dan kan die aansprakelijk zijn voor de aanrijding. Onder remmen zonder noodzaak valt bijvoorbeeld plotseling remmen voor een verkeersbord, een rood stoplicht of een flitspaal.

3. Plotseling remmen voor kleine dieren

Wanneer je voorganger plotseling remt voor zogenaamde kleine dieren (kleiner dan een hond), dan kan die aansprakelijk zijn voor de schade. Je moet volgens de wet namelijk doorrijden als de schade die kan worden toegebracht aan de achterligger groter is dan het aanrijden van een klein dier, zoals een vogel of kat.

Voldoende afstand houden

Bij bovenstaande situaties kan het dus zijn dat de voorganger én niet de achterligger aansprakelijk is. Het betekent echter niet dat de voorganger in bovenstaande situaties altijd schuldig is. Je moet als achterligger altijd voldoende afstand hebben gehouden.

Wanneer de voorganger bijvoorbeeld plotseling op de rem trapt waardoor je achterop knalt, ben je alsnog aansprakelijk als je te weinig afstand hebt gehouden.

Zelf van achteren aangereden, wat nu?

Wanneer je zelf van achteren bent aangereden, creëer dan eerst een veilige situatie door iedereen in veiligheid te brengen. Wanneer er gewonden zijn, bel dan direct een ambulance (112).

Maak foto’s van verschillende hoeken en verzamel getuigen. Vul vervolgens samen met de tegenpartij een schadeformulier in en stuur deze naar de verzekeraar. De verzekeraar zal de schade vervolgens in behandeling nemen.

Lees alles over het invullen van een schadeformulier

Vergoeding van de autoverzekering

Je bent van achteren aangereden

Als je zelf van achteren bent aangereden, kun je de schade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Wanneer je alleen een WA of WA beperkt casco verzekering hebt, dan moet je de schade zelf verhalen op de tegenpartij.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt kun je hulp krijgen bij het verhalen van de schade.

Heb je een autoverzekering met WA volledig casco dekking, dan kun je de schade eerst laten vergoeden door de verzekeraar. De verzekeraar zal de schade vervolgens voor je proberen te verhalen op de tegenpartij.

Je hebt iemand anders van achteren aangereden

Wanneer je zelf iemand van achteren hebt aangereden ben je meestal schuldig. Je WA autoverzekering zal de schade aan de tegenpartij vergoeden. De schade aan je eigen auto wordt alleen vergoedt als je een WA volledig casco verzekering hebt.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik biedt algemene informatie en geef géén advies. Vergelijk nu zelf.

Vraag stellen?

Stel deze via Facebook, Linkedin of Whatsapp...

Facebook Linkedin Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Vergelijk autoverzekeringen

Op Lastenvrij staan de goedkoopste autoverzekeringen van Nederland. We vergelijken de premies van échte prijsvechters. Check even welke verzekeraar nu de laagste premie aanbiedt…

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering?

Verkeerd getankt: wat dekt de autoverzekering? Staat online sinds: 25 januari 2019Wanneer je per ongeluk benzine ipv diesel hebt getankt óf andersom, dan kan de auto enorme schade oplopen. Wanneer je de auto niet hebt gestart, vallen de kosten nog wel mee. Wanneer je...

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding

Getuigenverklaring opstellen na een aanrijding Staat online sinds: 11 december 2018 Wanneer je een aanrijding hebt gehad, is het belangrijk om getuigen te verzamelen. Omdat getuigen de aanrijding hebben zien gebeuren, kunnen ze verklaren wie volgens hen schuldig is...