Autoschade door een steenmarter: wat dekt de autoverzekering?

Steenmarters zijn beschermde dieren, die vooral voorkomen in bosrijke gebieden in het Oosten van Nederland.

Steenmarters kunnen schattige dieren lijken, maar kunnen een nachtmerrie zijn voor autobezitters, omdat ze kabels kapot kunnen knagen.

Je hebt misschien schade door een steenmarter en wilt weten of deze gedekt is op de autoverzekering…

Waarom knagen steenmarters in autokabels?

Waarom knagen steenmarters eigenlijk aan autokabels? Het is niet wetenschappelijk bewezen, maar de verwachting is dat steenmarters worden aangetrokken door de stoffen op de rubberen coating van de autokabels.

Deze stoffen zijn vergelijkbaar met de stoffen die steenmarters gebruiken om hun territorium te markeren. Hierdoor worden deze autokabels dus als ”concurrenten” gezien, waardoor ze worden ”aangevallen” door steenmarters.

Biedt de WA autoverzekering dekking?

De WA autoverzekering biedt alleen dekking voor schade die je met je auto toebrengt aan anderen. De WA verzekering biedt dus géén dekking voor schade die wordt toegebracht door een steenmarter.

Biedt de WA beperkt- of volledig casco verzekering dekking?

De WA beperkt casco en volledig casco verzekering bieden wel dekking voor schade aan de eigen auto. Autoverzekeraars zijn minder open over schade die ontstaan door steenmarters en hebben dit vaak niet in de polisvoorwaarden opgenomen.

Wanneer je schade hebt door steenmarters, is het aan te raden om contact op te nemen met de verzekeraar. Die kan aangeven of deze schade gedekt is op de autoverzekering.

Schade claimen of niet?

Wanneer de verzekeraar de schade vergoedt, val je waarschijnlijk wel terug in schadevrije jaren. Hierdoor wordt de no-claimkorting lager én ga je meer premie betalen. Steenmarters richten vaak een relatief kleine schade aan waardoor de meerpremie door de terugval in schadevrije jaren hoger kan zijn dat het schadebedrag.

Vraag of de verzekeraar een berekening wil maken wat voordelig is: de schade laten uitbetalen en vervolgens meer premie betalen óf de schade voor eigen rekening nemen én niet meer premie betalen.

Lees meer over het claimen van een schade óf zelf betalen

Autoschade door steenmarters voorkomen

Steenmarters komen vooral voor in bosrijke gebieden en zijn vooral actief in de zomer. De steenmarter is een beschermd dier, waardoor je deze niet mag vangen of doden. Gelukkig zijn er andere manieren om autoschade door steenmarters te voorkomen:

  • Parkeer de auto in een garage
  • Spuit anti marterspray (achter de koplampen en op de bekleding van motorkap)
  • Onderkant van de motorkap (laten) afsluiten door een rooster
  • Parkeer de auto op een verlichte parkeerplaats, steenmarters houden niet van licht

 

Vergelijk autoverzekeringen

De premies van autoverzekeringen zijn iedere dag anders. De ene dag is de ene verzekeraar voordeliger en de andere dag biedt een andere verzekeraar een lagere premie. Check even wat nu de goedkoopste autoverzekering is: