Autoverzekering zonder óf met een verlopen APK, wat zijn de gevolgen?

Geschreven op 01-06-18
Leestijd: 3 minuten
door Joost van Herpen
door Joost van Herpen
Jaarlijks worden er zo’n 7 miljoen auto’s gekeurd volgens de Algemene Periodieke Keuring (APK). Vaak valt de brief over de keurig onverwachts op de deurmat. Je moet de auto vervolgens binnen 6 weken keuren.

Je bent misschien benieuwd waarom een Apk-keuring verplicht is. Je wilt daarnaast weten wat de gevolgen zijn als de auto niet gekeurd wordt.

Hieronder staan alles over de Apk-keuring én de autoverzekering. Ontdek wat de gevolgen zijn voor het niet keuren van de auto en wat de mogelijkheden zijn om de keuring uit te stellen:

Waarom is een Apk-keuring verplicht?

Het is in Nederland verplicht om een auto te keuren volgens de Algemene Periodieke Keuring, maar waarom is dat verplicht? Het is verplicht om de verkeersveiligheid te bevorderen én het milieu te beschermen. Deze keuring zorgt namelijk voor veiligere én schonere auto’s.

Auto’s worden namelijk gecontroleerd op allerlei veiligheidsaspecten, zoals de remmen, de schokdempers, de banden en de verlichting. Daarnaast worden er meerdere milieuaspecten gecontroleerd, zoals de uitstoot van uitlaatgassen.

Lees alles over de Apk-keuring

Wanneer moeten auto’s gekeurd worden?

 

Personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (<3.500 kg) Brandstof Keuring
Eerste toelating na 01-01-2005 Benzine, alcohol, elektromotor De eerste APK na 4 jaar, daarna 2 keer na 2 jaar en daarna ieder jaar
Diesel, gas en andere brandstoffen De eerste APK na 3 jaar, daarna ieder jaar
Eerste toelating vóór 01-01-2005 Alle De eerste APK na 3 jaar, daarna ieder jaar
Auto’s van 30 jaar en ouder Alle Eens in de 2 jaar
Eerste toelating vóór 1 januari 1960 Alle Geen APK-verplichting

 

Géén of verlopen APK en de dekking van de autoverzekering

Wanneer de auto niet gekeurd is, heeft dat niet alleen gevolgen voor de verkeersveiligheid en het milieu, het kan ook gevolgen hebben voor de dekking van de autoverzekering.

Je auto moet volgens de polisvoorwaarden van de verzekeraar een geldige APK hebben. Vaak staat in de voorwaarden dat schades niet uitgekeerd worden als er niet wordt voldaan aan de wettelijke APK-verplichting.

Wanneer er een schade ontstaat die niet is ontstaan doordat de auto mankementen heeft, die tijdens de Apk-keuring naar voren waren gekomen, dan vergoedt de verzekeraar de schade waarschijnlijk gewoon.

Als de schade ontstaat doordat bijvoorbeeld de banden zwaar versleten zijn, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schade niet uit te keren.

Deze banden waren namelijk afgekeurd bij de Apk-keuring. Je kunt vervolgens de rechtsbijstandverzekering inschakelen. Deze kan de verzekeraar verzoeken om toch uit te betalen.

Hoge boete voor het hebben van géén of een verlopen APK

Je loopt niet alleen het risico om schade te veroorzaken die vervolgens niet wordt uitgekeerd door de verzekeraar, je kunt ook een hoge boete ontvangen.

De overheid vindt het belangrijk dat alle auto’s een geldige Apk-keuring hebben, omdat deze bijdraagt aan de verkeersveiligheid én het milieu. Daarom wordt er continu gecontroleerd of alle auto’s een keuring hebben.

De boete voor het niet hebben van een geldige Apk-keuring is in 2018 maar liefst 140 euro exclusief administratiekosten!

Je krijgt de boete niet alleen als je staande gehouden wordt door de politie, maar kunt de boete ook tuis ontvangen. De RDW controleert namelijk continu of auto’s gekeurd zijn.

Je kunt controleren wat de actuele boete is voor een verlopen óf een ongeldige APK via de site van het Openbaar Ministerie.

Uitstel aanvragen voor de Apk-keuring óf de auto schorsen

Het is niet mogelijk om de APK-plicht uit te stellen en toch te blijven rijden met de auto. Je kunt de auto wel schorsen.

Je bent hierdoor niet meer verplicht om de auto te laten keuren. Daarnaast vervalt de verplichting om de auto te verzekeren én om wegenbelasting te betalen.

Je mag alleen niet meer met de auto rijden én moet deze van de openbare weg halen en op eigen terrein stallen.

De schorsing verloopt automatisch na één jaar. Je moet op de einddatum van de schorsing een geldige Apk-keuring hebben.

Je mag naar het APK-keuringsstation rijden, maar je moet wel een afspraakbevestiging met daarop de tijd bij hebben. Je mag alleen rond deze afspraaktijden met de auto rijden én mag alleen van je huis rechtstreeks naar het keuringsstation rijden!

Je moet daarnaast een WA autoverzekering afsluiten voor die dag. Veel verzekeraars verzekeren geen auto’s die geen APK hebben.

Neem contact op met meerdere verzekeraar, om te vragen of ze de auto voor die ene dag willen verzekeren.

Lees alles over het schorsen van een auto

Geschreven door Joost van Herpen & Roel Wonders

Joost van Herpen specialiseert zich sinds 2008 in autoverzekeringen. In 2009 behaalde hij zijn studie Finance Banking & Insurance, WFT-basis en WFT Schade Bedrijven & Particulieren. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor of Commerce.

Hij was werkzaam bij de SNS, ABN AMRO, Rabobank, Verhoeven Verzekeringen én de Veldsink Groep (VCN) en kent de verzekeringswereld daarom goed. In 2014 richtte hij Lastenvrij op – een onafhankelijke vergelijkingssite in autoverzekeringen.

Roel Wonders behaalde zijn bachelor in Management, Economie en Recht – met Financiële dienstverlening als afstudeerrichting. Hij is adviseur Duurzaam Wonen, Erkend Hypothecair Planner én adviseur Particuliere Schadeverzekeringen.

Samen werken ze al zo´n 25 jaar in de financiële dienstverlening en schrijven ze op Lastenvrij over financiële producten. We geven echter geen persoonlijk advies via Lastenvrij.

Hulp nodig?

bereikbaar van ma t/m za van 8.30 - 18.00u

E-mail

Binnen 2 werkdagen een reactie

Joost van Herpen en Roel Wonders

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek binnen 30 seconden wat op dit moment de goedkoopste autoverzekering is:

Static Template
[foobar id="88208"]