Autoverzekering zonder óf met een verlopen APK, wat zijn de gevolgen?

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Datum: 1-6-2018 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 1-6-2018 | Leestijd: 3 minuten

Joost van Herpen Lastenvrij

Joost

Weet veel van autoverzekeringen
Datum: 1-6-2018
Leestijd: 3 min.

Jaarlijks worden er zo’n 7 miljoen auto’s gekeurd volgens de Algemene Periodieke Keuring (APK). Vaak valt de brief over de keurig onverwachts op de deurmat. Je moet de auto vervolgens binnen 6 weken keuren.

Je bent misschien benieuwd waarom een Apk-keuring verplicht is. Je wilt daarnaast weten wat de gevolgen zijn als de auto niet gekeurd wordt.

Hieronder staan alles over de Apk-keuring én de autoverzekering. Ontdek wat de gevolgen zijn voor het niet keuren van de auto en wat de mogelijkheden zijn om de keuring uit te stellen:

Waarom is een Apk-keuring verplicht?

Het is in Nederland verplicht om een auto te keuren volgens de Algemene Periodieke Keuring, maar waarom is dat verplicht? Het is verplicht om de verkeersveiligheid te bevorderen én het milieu te beschermen. Deze keuring zorgt namelijk voor veiligere én schonere auto’s.

Auto’s worden namelijk gecontroleerd op allerlei veiligheidsaspecten, zoals de remmen, de schokdempers, de banden en de verlichting. Daarnaast worden er meerdere milieuaspecten gecontroleerd, zoals de uitstoot van uitlaatgassen.

Lees alles over de Apk-keuring

Wanneer moeten auto’s gekeurd worden?

 

Personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (<3.500 kg) Brandstof Keuring
Eerste toelating na 01-01-2005 Benzine, alcohol, elektromotor De eerste APK na 4 jaar, daarna 2 keer na 2 jaar en daarna ieder jaar
Diesel, gas en andere brandstoffen De eerste APK na 3 jaar, daarna ieder jaar
Eerste toelating vóór 01-01-2005 Alle De eerste APK na 3 jaar, daarna ieder jaar
Auto’s van 30 jaar en ouder Alle Eens in de 2 jaar
Eerste toelating vóór 1 januari 1960 Alle Geen APK-verplichting

 

Géén of verlopen APK en de dekking van de autoverzekering

Wanneer de auto niet gekeurd is, heeft dat niet alleen gevolgen voor de verkeersveiligheid en het milieu, het kan ook gevolgen hebben voor de dekking van de autoverzekering.

Je auto moet volgens de polisvoorwaarden van de verzekeraar een geldige APK hebben. Vaak staat in de voorwaarden dat schades niet uitgekeerd worden als er niet wordt voldaan aan de wettelijke APK-verplichting.

Wanneer er een schade ontstaat die niet is ontstaan doordat de auto mankementen heeft, die tijdens de Apk-keuring naar voren waren gekomen, dan vergoedt de verzekeraar de schade waarschijnlijk gewoon.

Als de schade ontstaat doordat bijvoorbeeld de banden zwaar versleten zijn, dan kan de verzekeraar ervoor kiezen om de schade niet uit te keren.

Deze banden waren namelijk afgekeurd bij de Apk-keuring. Je kunt vervolgens de rechtsbijstandverzekering inschakelen. Deze kan de verzekeraar verzoeken om toch uit te betalen.

Hoge boete voor het hebben van géén of een verlopen APK

Je loopt niet alleen het risico om schade te veroorzaken die vervolgens niet wordt uitgekeerd door de verzekeraar, je kunt ook een hoge boete ontvangen.

De overheid vindt het belangrijk dat alle auto’s een geldige Apk-keuring hebben, omdat deze bijdraagt aan de verkeersveiligheid én het milieu. Daarom wordt er continu gecontroleerd of alle auto’s een keuring hebben.

De boete voor het niet hebben van een geldige Apk-keuring is in 2018 maar liefst 140 euro exclusief administratiekosten!

Je krijgt de boete niet alleen als je staande gehouden wordt door de politie, maar kunt de boete ook tuis ontvangen. De RDW controleert namelijk continu of auto’s gekeurd zijn.

Je kunt controleren wat de actuele boete is voor een verlopen óf een ongeldige APK via de site van het Openbaar Ministerie.

Uitstel aanvragen voor de Apk-keuring óf de auto schorsen

Het is niet mogelijk om de APK-plicht uit te stellen en toch te blijven rijden met de auto. Je kunt de auto wel schorsen.

Je bent hierdoor niet meer verplicht om de auto te laten keuren. Daarnaast vervalt de verplichting om de auto te verzekeren én om wegenbelasting te betalen.

Je mag alleen niet meer met de auto rijden én moet deze van de openbare weg halen en op eigen terrein stallen.

De schorsing verloopt automatisch na één jaar. Je moet op de einddatum van de schorsing een geldige Apk-keuring hebben.

Je mag naar het APK-keuringsstation rijden, maar je moet wel een afspraakbevestiging met daarop de tijd bij hebben. Je mag alleen rond deze afspraaktijden met de auto rijden én mag alleen van je huis rechtstreeks naar het keuringsstation rijden!

Je moet daarnaast een WA autoverzekering afsluiten voor die dag. Veel verzekeraars verzekeren geen auto’s die geen APK hebben.

Neem contact op met meerdere verzekeraar, om te vragen of ze de auto voor die ene dag willen verzekeren.

Lees alles over het schorsen van een auto

[foobar id="88208"]

Geschreven door Joost van Herpen

Joost verdiept zich al sinds 2008 in autoverzekeringen en richtte in 2015 Lastenvrij op met als doel om verzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Hij heeft de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar hij leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde hij af aan de Avans Hogeschool. Hij was werkzaam bij de SNB Bank, Rabobank en ABN AMRO bank. Hij was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite en was werkzaam bij VCN Verzekeringen, een service provider in verzekeringen.
Goede informatie?

Deel deze informatie met vrienden…

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen

Autoverzekeringen vergelijken

Ontdek wat op dit moment de goedkoopste autoverzekeringen zijn. Vergelijk binnen één minuut alle autoverzekeringen sluit deze direct af: