Aanrijding van achteren, wie is schuldig?

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

Bij een kop-staartbotsing is degene die achterop gereden is bijna altijd aansprakelijk.

Volgens de Wegenverkeerswet moet een bestuurder in staat zijn om de auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. 

Dit betekent dat een bestuurder voldoende afstand moet houden om veilig te kunnen stoppen zonder de voorganger te raken.

Volgens deze wet heeft degene die achterop rijdt dus te weinig afstand gehouden, waardoor die aansprakelijk is voor de schade. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen.

Lees nu alles over de gevolgen van een kop-staartbotsing, het verhalen van de schade en de vergoeding van de autoverzekering… 

Uitzonderingen

Volgens de wet is degene die achterop rijdt dus aansprakelijk, maar er zijn een aantal uitzonderingen.

Hieronder staan 3 situaties waarin degene die achterop gereden is mogelijk niet schuldig is:

1. Snijden

Je wordt ingehaald en daarbij afgesneden. Vervolgens trapt de voorganger de rem in, waardoor je tegen de voorganger botst.

2. Plotseling remmen zonder noodzaak

Wanneer je voorganger opeens op de remt trapt zonder verkeersnoodzaak, dan kan die aansprakelijk zijn voor de aanrijding.

Onder remmen zonder noodzaak valt bijvoorbeeld plotseling remmen voor een verkeersbord, een rood stoplicht of een flitspaal.

3. Plotseling remmen voor kleine dieren

Wanneer je voorganger plotseling remt voor zogenaamde kleine dieren (kleiner dan een hond), dan kan die aansprakelijk zijn voor de schade.

Je moet volgens de wet namelijk doorrijden als de schade die kan worden toegebracht aan de achterligger groter is dan het aanrijden van een klein dier, zoals een vogel of kat.

De achterligger moet voldoende afstand houden

Bij bovenstaande situaties kan het dus zijn dat de voorganger én niet de achterligger aansprakelijk is.

Het betekent echter niet dat de voorganger in bovenstaande situaties altijd schuldig is. Je moet als achterligger altijd voldoende afstand hebben gehouden.

Wanneer de voorganger bijvoorbeeld plotseling op de rem trapt waardoor je achterop knalt, ben je alsnog aansprakelijk als je te weinig afstand hebt gehouden.

Je bent zelf van achteren aangereden, wat nu?

Wanneer je zelf van achteren bent aangereden, creëer dan eerst een veilige situatie door iedereen in veiligheid te brengen. Wanneer er gewonden zijn, bel dan direct een ambulance (112).

Bewijzen verzamelen

Maak foto’s van verschillende hoeken en verzamel getuigen. Vul vervolgens samen met de getuigen een getuigenverklaring in.

Vul vervolgens samen met de tegenpartij een schadeformulier in en stuur deze naar de verzekeraar. De verzekeraar zal de schade vervolgens in behandeling nemen.

Lees alles over het invullen van een schadeformulier

De schade verhalen op de autoverzekering

Uiteraard kan de autoverzekering dekking bieden voor schade na een aanrijding van achteren:

Je bent zelf van achteren aangereden

Als je zelf van achteren bent aangereden, kun je de schade verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Wanneer je alleen een WA of WA beperkt casco verzekering hebt, dan moet je de schade zelf verhalen op de tegenpartij.

Als je een rechtsbijstandverzekering hebt kun je hulp krijgen bij het verhalen van de schade.

Heb je een autoverzekering met WA volledig casco dekking, dan kun je de schade eerst laten vergoeden door de verzekeraar. De verzekeraar zal de schade vervolgens voor je proberen te verhalen op de tegenpartij.

Je hebt iemand anders van achteren aangereden

Wanneer je zelf iemand van achteren hebt aangereden ben je meestal schuldig. Je WA autoverzekering zal de schade aan de tegenpartij vergoeden.

De schade aan je eigen auto wordt alleen vergoedt als je een WA volledig casco verzekering hebt.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen