Veilig rijden met gladheid: 8 goede tips

door Joost van Herpen
door Joost van Herpen

Weet veel van autoverzekeringen

De winter kan zorgen voor gladheid op de Nederlandse wegen. Gladheid ontstaat door natte wegen die bevriezen, door sneeuw of ijzel óf doordat de temperatuur van de weg onder het vriespunt komt (condensatiegladheid).

Ondanks dat Rijkswaterstaat strooit om gladheid te voorkomen, ontstaan er meer verkeersongelukken.

Lastenvrij wil bijdragen aan de verkeersveiligheid. Wanneer we allemaal minder schades veroorzaken, gaan de premies van autoverzekeringen uiteindelijk omlaag.

Daarom geven we 8 goede tips om veilig te rijden op gladde wegen…

1. Indien mogelijk, niet rijden

De beste manier om schade door gladheid te voorkomen, is door niet te gaan rijden. Wanneer het niet nodig is om auto te rijden, blijf dan thuis.

Veel werkgevers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om thuis te werken. Het is aan te raden om hier gebruik van te maken, wanneer de wegen glad zijn.

2. Let op weersvoorspellingen en waarschuwingen

Het in de winter aan te raden om regelmatig de weersvoorspellingen te checken. Kijk bijvoorbeeld iedere avond of ochtend naar de weersvoorspellingen.

Check daarnaast de website van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) om te zien of er waarschuwingen zijn over extreme weersomstandigheden, zoals gladheid.

Het KNMI geeft daarnaast adviezen aan bestuurders via informatieborden en via de radio.

3. Auto ijsvrij maken

Goed zicht is extreem belangrijk voor een veilige rit. Wanneer het vriest, kunnen de ruiten bevriezen. Het is onveilig én verboden om met bevroren autoruiten te rijden. Het kan zorgen voor een verkeersboete én ongelukken!

Maak de auto daarom voor het rijden eerst helemaal ijsvrij.

4. Rijden op winterbanden

Koop een set goede winterbanden ter voorbereiding op het winterweer.

Dankzij de diepere groeven en de hoogwaardige materialen zorgen winterbanden voor meer grip. Verder zorgen ze voor een kortere remweg, verkleinen ze de kans op slippen én aquaplaning.

Reden genoeg om op winterbanden te rijden bij gladheid.

5. Verder vooruit kijken

Kijk in de winter, en zeker bij gladheid, extra ver vooruit. Doordat je ver vooruit kijkt, neemt de kans op onverwachte situaties af.

Je hoeft hierdoor niet plotseling te sturen of te remmen, waardoor de auto kan gaan glijden.

6. Rustiger sturen, remmen én optrekken

Wanneer je te hard optrekt of te hard remt, kan de auto door de gladheid gaan slippen. Het is daarom aan te raden om rustiger te rijden. Stuur en rem rustiger én trek langzamer op.

Op deze manier is het een stuk veiliger rijden in de winter.

7. Blijven rollen

Als de wegen glad zijn, kan gas geven en remmen ervoor zorgen dat de auto gaat glijden. Laat de auto daarom zoveel mogelijk rollen.

Laat het gas ver voor het stoplicht los. Wanneer je bijna bij het stoplicht bent, kan het rode licht op groen gesprongen zijn.

Hierdoor kun je doorrijden zonder dat je de rem hebt gebruikt, wat het risico op glijden voorkomt.

8. Let op een verblindende, laagstaande zon

In de wintermaanden kan er een verblindende, laagstaande zon staan. Volgens het Verbond van Verzekeraars neemt de kans op ongelukken door een laagstaande zon met 20% toe.

Gebruik daarom bij het rijden met een laagstaande zon een polariserende zonnebril. Deze zonnebril voorkomt verblinding en verkleint de kans op verkeersongelukken.

Lees alle tips om veilig te rijden met een laagstaande zon

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost van Herpen, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik verdiep me sinds 2008 al in autoverzekeringen.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond, waar ik leerde over particuliere schadeverzekeringen en (verzekerings)recht. Daarna studeerde ik aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

Ik heb Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken!

Hulp nodig?

Neem contact op met onze klantenservice…

Facebook  Whatsapp

Joost van Herpen Lastenvrij verzekeringen