Veilig autorijden in de winter, hoe doe je dat?

Geschreven op: 26 March 2018

In de winter wordt het eerder donker en kan het vriezen en sneeuwen. Hierdoor wordt het gevaarlijker om auto te rijden.

We geven graag een aantal tips om je auto winterklaar te maken én om veilig te rijden in de winter.

Wanneer we allemaal veiliger rijden in de winter, ontstaan er minder verkeersongelukken. Hierdoor hoeven verzekeraars minder schades uit te keren en worden autoverzekeringen voor iedereen voordeliger.

Lees nu alles over veilig rijden in de winter…

Handige spullen voor in de winter

Je kunt een aantal handige spullen kopen om de auto winterklaar te maken. Hieronder staan aan aantal goede accessoires:
  • Antivries ruitensproeiervloeistof
  • IJsdeken
  • IJskrabbers
  • Ruitontdooier
  • Stolontdooier
  • Winterbanden
 

Hoe maak je je auto winterklaar?

Je voorkomt veel gedoe door de auto winterklaar te maken. Hieronder staan een aantal goede tips om de auto winterklaar te maken:

Accu controleren

Wanneer het koud is loopt de accu sneller leeg. Controleer daarom voor de winter of de accu nog goed genoeg is. Je voorkomt dat de auto niet meer wil starten in de kou.

Je kunt problemen met de accu ook voorkomen door minder korte ritten te maken. Bij korte ritten heeft de accu minder tijd om zich op te laden.

Deuren die zijn vastgevroren

Je hebt vast wel eens gehad dat je de deuren van je auto ’s ochtends niet meer open kreeg.

Je voorkomt dit door de rubbers van de deuren in te vetten. Hierdoor vriest de deur niet vast en kun je de auto ’s ochtend gewoon openen.

Bevroren ruiten

Je kunt voorkomen dat je s’ ochtends moet krabben door een ijsdeken over de voorruit te legen. Zet de ruitenwissers omhoog om te voorkomen dat deze vastvriezen.

Wanneer je toch nog moet krabben, zorg dat dat je voldoende ijskrabbers hebt. Zorg dat je een slotontdooier buiten de auto bewaard, voor het geval dat de sloten zijn dichtgevroren.

Vastgevroren handrem voorkomen

Voorkom een vastgevroren handrem door de auto in een versneller te zetten.

Zet de auto in de eerste versnelling óf in zijn achteruit. Je zet een automaat in zijn ”P”. Hierdoor kan de handrem niet vastvriezen. De elektrische handrem zal niet snel vastvriezen en kan dus hetzelfde worden gebruik als met goed weer.

Wanneer de handrem is vastgevroren, dan moet je de motor warm laten lopen. Wanneer de motor warm is, is de auto uiteindelijk weer van de handrem te halen. Het kan wel even duren voor de auto warm is.

Winterbanden op de auto leggen

Leg de winterbanden op tijd onder de auto. Je winterbanden kunnen al helpen bij een temperatuur van 7 graden.

Bij lage temperaturen bieden winterbanden meer grip dan gewone banden. Hierdoor wordt je remweg een stuk korter.

Zorg dat de winterbanden de goede spanning hebben. Het helpt niet om de bandenspanning te verlagen. Winterbanden hebben al een lagere bandenspanning en worden minder stabiel als de spanning nog verder wordt verlaagd.

Tips om veilig te rijden met winterweer

Wanneer je auto helemaal sneeuwvrij is ben je klaar om te gaan rijden. Je rijdt in de winter anders dan met mooi, zonnig weer. Hieronder staan tips om veilig te rijden met sneeuw en gladheid:

Goede verlichting en schone ruiten

Zorg dat je goed zichtbaar bent. Zet bij slechte weersomstandigheden je dimlichten aan. Door de kou kan er condens op de ruiten zitten, waardoor het zicht slecht is.

Je zorgt ervoor dat deze condens verdwijnt door de blower op de ruiten te richten.

Rustig wegrijden

Wanneer er veel ijs ligt, kan het zijn dat het moeilijk is om weg te rijden. Je auto kan zich ingraven óf spinnende wielen krijgen als je wegrijdt.

Door heel rustig weg te rijden, eventueel in de tweede versnelling, voorkom je dit.

Afstand houden en vooruit kijken

Onvoldoende afstand houden kan zorgen voor ongelukken. Je moet normaal gesproken de 2 seconden-regel toepassen. Dit betekent dat je ”2 seconden” achter je voorganger moet blijven.

Wanneer je in de winter veilig wil rijden, kun je best wat meer afstand nemen. Je hebt door de gladheid namelijk een grotere remweg, zelfs met winterbanden.

Onvoldoende afstand houden kan zorgen voor ongelukken.

Rustig sturen

Stuur rustig bij winterweer. Ga niet opeens naar links of rechts sturen. Je auto kan hierdoor zijn grip verliezen. De auto kan zelfs rechtdoor blijven rijden.

Noodstop maken

Wanneer je een noodstop moet maken, dan wil je zo goed mogelijk gebruik maken van het antiblokkeersysteem. Dit antiblokkeersysteem werkt het beste als je de rem én de koppeling hard indrukt. De auto kan gaan trillen en rare geluiden maken, maar het is de beste manier om een noodstop te maken.

Wanneer je in een bocht rijdt, kun je beter niet remmen. Je kunt dan beter de snelheid verminderen door het gas los te laten. Wanneer je toch moet remmen in een bocht, blijf dan rustig sturen. Geef pas weer gas als je uit de bocht bent.

Zomerbanden in de winter

Het is in Nederland niet verplicht om in de winter op winterbanden te rijden, maar bij temperaturen onder de 7°C kan het veiliger zijn. In landen als Duitsland en Luxemburg zijn winterbanden wél verplicht.

Winterbanden hebben dan meer grip dan zomerbanden en zorgen voor een kortere remweg.

Wintersportvakantie

In Nederland is het dus niet verplicht om met winterbanden te rijden. In het buitenland kan dit wel verplicht zijn.

In Duitsland is het verplicht om met ”banden met winterse eigenschappen” te rijden. Je kunt anders een boete van 40 tot 80 euro ontvangen.

In Frankrijk is het verplicht om met sneeuwkettingen te rijden als dit wordt aangegeven. In Nederland is het overigens verboden om met sneeuwkettingen te rijden.

Geschreven door Joost van Herpen

Ik ben Joost, oprichter van Lastenvrij. Deze vergelijkingssite bestaat sinds 2015, maar ik ben zelf al sinds 2006 met verzekeringen bezig.

Ik heb de opleiding Bank en Verzekeringswezen afgerond en studeerde aan de Avans Hogeschool.

Ik was werkzaam bij de SNS Bank, Rabobank én ABN AMRO Bank. Ik was specialist autoverzekeringen bij een vergelijkingssite én was werkzaam bij een serviceprovider, waar ik de verzekeringswereld beter heb leren kennen.

In 2015 heb ik Lastenvrij opgericht om autoverzekeringen voor iedereen goedkoper te maken. Ik bied algemene informatie en geef géén advies.

Vragen?

Stel een vraag via Facebook, Linkedin of Whatsapp:

Facebook Whatsapp