Met de auto naar het
buitenland…
Je bent van plan om met de auto naar het buitenland te rijden. Hier kunnen andere regels gelden dan in Nederland.
Je moet misschien verplichte veiligheidsaccessoires bij hebben of de flitspaalsignalering verwijderen van je navigatiesysteem om een hoge boete te voorkomen. Misschien rijdt je met een caravan en wil je deze verzekeren óf moet je je pechhulp dekking nog uitbreiden met buitenlanddekking.
Lees nu waar je op moet letten als je met de auto naar het buitenland rijdt…
Groene kaart
Je hebt hem misschien standaard in de auto liggen, de groene kaart. Neem deze mee naar het buitenland. Je hebt alle belangrijke gegevens én contactgegevens van hulpdiensten bij de hand. Je kunt contact opnemen met deze hulpdiensten in geval van schade.
Het is in de EU-landen, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra en IJsland niet verplicht om de groene kaart bij te hebben. De politie uit deze landen kan via een systeem controleren of je auto verzekerd is. In andere (verre) landen is het wel verplicht. Je moet zelfs de originele, papieren kaart bij hebben.
Op vakantie met en caravan
Veel Nederlanders rijden met de caravan naar het buitenland om vakantie te vieren. De schade die je met je caravan toebrengt aan anderen, bijvoorbeeld wanneer deze tijdens het rijden los schiet, is verzekerd op het WA-gedeelte van de autoverzekering.
De schade die je veroorzaakt aan je caravan is niet verzekerd op de autoverzekering. Je kunt hier een caravanverzekering voor afsluiten. Deze caravanverzekering biedt bijvoorbeeld dekking bij stormschade, hagelschade of schade door een blikseminslag.
Wanneer de caravan is losgekoppeld en schade toebrengt aan anderen, is dit niet verzekerd op de autoverzekering. Hiervoor biedt de aansprakelijkheidsverzekering eventueel dekking.
Verplichte veiligheidsaccessoires
Het is in Nederland niet verplicht om veiligheidsaccessoires in de auto te hebben, maar in het buitenland zijn sommige accessoires wel verplicht.
Je moet in België bijvoorbeeld een reflecterend veiligheidsvest, een brandblusser, een gevarendriehoek en een verbanddoos bij hebben. In Duitsland is het verplicht om een gevarendriehoek, een gevarendriehoek voor de aanhanger of caravan, een reservebril voor brildragers en een speciale gordel voor de hond bij hebben. In Kroatië, Slovenië en Spanje moet je de meeste veiligheidsaccessoires bij hebben.
Flitspaalsignalering en radardetectie
Je hebt misschien een navigatiesysteem met flitspaalsignalering en radardetectie. Radardetectie vangt signalen van een flitspaal op. Het bezit en gebruik dat radardetectie is overal in Europa verboden.
Een navigatiesysteem met filtspaalsignalering gebruikt een combinatie van GPS en informatie uit een database. In sommige landen, waaronder Zwitserland, Frankrijk en Duitsland, is het verboden om flitspaalsignalering te hebben. Het uitzetten van de signalering is in deze landen niet voldoende. De complete software moet verwijderd zijn van het navigatiesysteem.
In Duitsland is de boete voor het gebruiken van de signalering minimaal 75 euro. Daarnaast wordt het navigatiesysteem in beslag genomen. In Frankrijk kan het gebruik van de signalering een boete van 1.500 euro opleveren!
Pechhulp met buitenlanddekking
Het is vervelend om pech te hebben. Het is nog vervelender om pech te hebben in het buitenland. Je hebt misschien een pechhulpverzekering voor hulp bij pech onderweg.
Deze verzekering is af te sluiten mét en zonder buitenlanddekking. Controleer voor de vakantie of de pechhulp buitenlanddekking heeft. Het kan een hoop gedoe voorkomen.
Belangrijkste informatie, regels en tips per land
Vergelijk autoverzekeringen
Je betaalt misschien wel te veel voor je autoverzekering. Ontdek nu hoeveel je kunt besparen. Maak binnen één minuut een complete vergelijking…